Hiphop-verleden, heden en toekomst lopen door elkaar, maar grijpen ook in elkaar en lopen naadloos in elkaar over deze avond. Zelfs de subsidieregeling maakt nu al deel uit van het geheel. Dit event was er niet alleen om nieuwe dingen af te trappen of geschiedenis op te halen. Het was ook een avond om even stil te staan bij hoe het ervoor staat met hiphop in Nijmegen. Want hoewel we hiphop-acts niet vaak terugzien op de grote podia in de stad, groeit die scene iedere dag.
Er gebeurt veel op woensdagavond 16 april in culturele broedplaats De Basis, het oude Doornroosje aan de Groenewoudseweg in Nijmegen. Naast dat een oefenruimte is ingericht als bijna letterlijke tijdcapsule voor Culture Capsule, is deze avond ook de aftrap van de nieuwe subsidieregeling Urban sport en cultuur én wordt de nieuwe Talentmakelaar hiphop geïntroduceerd: Roos Aduagyei.
Hiphop-verleden: J-Flava
In de oefenruimte waar scanners, laptops, stereo’s en extra schermen staan opgesteld om de hiphopgeschiedenis van Nijmegen te verzamelen én te digitaliseren, klinken al snel enthousiaste stemmen. ‘Heb jij die flyer nog? Weet je nog, van dat optreden. Die met die rode letters. Dat deden we allemaal zelf toen.’ De oude rotten die hiphop uit de kinderschoenen hielpen, halen samen herinneringen op. DJ J-Flava (Jerry Allen) is een van hen. Hij vertelt dat hij het een fijne en verhelderende avond vindt. "Wij doen het best goed als hiphop-stad. Vooral met een subsidie die er is voor het hele veld van Urban Culture en Sports. Hiphop en urban zijn veel meer dan alleen maar muziek. Het is een lifestyle waar ook kunst, kleding en sport bij hoort.”
Het zien van oude bekenden en het opdoen van herinneringen hoort er dan ook bij. "Hiphop Nijmegen is ook een beetje een familie, we zijn saamhorig. Ik gun het de jongeren van nu dat ze verder kunnen groeien in de dingen die ze doen. In onze tijd moesten we veel zelf ontdekken. We maakten onze eigen cd’s, onze eigen flyers, onze eigen clips (nog op videoband) en zetten onze eigen optredens in elkaar. Er waren nog niet zo veel subsidies of wedstrijden.”
J-Flava, Vierdaagsefeesten / Matrixx At The Park, 2011
"Wat ik me daarvan kan herinneren is dat we met OJC Staddijk in 1992 een internationaal gebeuren hadden met Duisburg, Enschede en Nijmegen. Waar we samen muziek maakten, studiotijd kregen en verschillende optredens hadden. Ook in Duitsland. Dat was toen heel vooruitstrevend. Het is fijn dat je nu op veel meer vlakken kunt doorgroeien.”
Over het stukje muziek maken vertelt hij: ,"We deden maar wat en geloofden dat dat geweldig was. We waren niet zo bezig met wat de wereld van ons vond. Dat is nu wel anders. Nu zijn er sociale media en lijkt er meer druk te liggen in je proces van artiest zijn.”
De Nijmeegse Nederhopgroep Zo Moeilijk in 2007
Hiphop-heden: Simon Mamahit
Iemand die van zichzelf zegt dat hij door talentontwikkeltrajecten groot geworden is, is Simon Mamahit. Nu is hij werkzaam bij Cultuur Oost én Stadsdichter van Nijmegen. Maar toen hij zo’n 15 jaar jonger was begon hij in allerlei samenstellingen via talentontwikkeltrajecten op de kleinere podia in Nijmegen als artiest, onder meer met Disci X Lerrie, Altijd Onderweg, Discipline & Rather Real en bij Mensen Zeggen Dingen. Onder de naam Disci brengt hij nog steeds muziek uit.
"Nijmegen is een hiphop-stad. En dat mag weer net zo uitgedragen worden als dat in 2012 gebeurde. In dat jaar kon ik met een groep vrienden en gelijkgestemden een cd opnemen en optreden op het Valkhof onder de naam Baanbrekende Generatie door die trajecten die er liepen. We waren bekend. Zelfs zo bekend dat het Valkhof zo vol liep dat de politie de boel moest afzetten. Dat kon toen omdat het de juiste tijd en plaats was om zoiets neer te zetten. En we met de juiste mensen waren. Dat gun ik de generatie van nu ook.”
Simon geeft aan dat hij er nu persoonlijk voor aan het zorgen is dat het werk van Halbe Zijlstra teniet wordt gedaan. "In 2014 riep hij dat cultuur een linkse hobby was, waardoor veel subsidies op projecten die zelf nog geen basisinfrastructuur hadden stop werden gezet. Zo verdween voor even de talentontwikkeling voor de hiphopscene in onze stad. Vanaf 2018 en 2019 begonnen de trajecten, adviseurs en talentontwikkelaars weer aan te trekken en begon ook hiphop weer te groeien.”
Toch heeft hij daar ook iets op te zeggen: "Al die dingen zijn mooi. Net zoals het lanceren van een brede subsidie die we nu in Nijmegen hebben. Maar daarnaast ben ik ook de luis in de pels die zegt: ‘hoe bereiken we de doelgroep’. Juist in de hiphop-scene heb je mensen die niet zo snel naar de gemeente stappen, of subsidies gaan aanvragen. De vraag blijft: hoe betrek je iedereen. En niet alleen ‘de vwo’ers’.” Simon ziet de meerwaarde van een avond als vanavond. "We moeten bruggen blijven slaan. Op deze avond zie je elkaar, leer je elkaar kennen. En dat zorgt voor draagvlak in de scene voor zoiets als subsidies, maar ook voor draagvlak voor het instituut hiphop in onze stad en binnen de gemeente.”
Disci X Lerrie op Oranjepop 2016
Roos Aduagyei
Hiphop-toekomst: Roos Aduagyei
Eigenlijk is ze het al vanaf maart, maar vanavond had Roos Aduagyei haar aftrap als Talentmakelaar Hiphop in Nijmegen. Na tien jaar in Amsterdam wonen, miste ze Nijmegen en de hiphop-scene hier. "Ik vind het fijn om te kunnen pionieren en mooie dingen neer te kunnen zetten voor de plek waar je vandaan komt.” Daar heeft ze al ideeën voor. Want een van de dingen die haar opvalt is dat veel bekende Nijmeegse hiphopartiesten uit de stad vertrekken, omdat er voor hen geen ruimte is om door te groeien.
Ze legt uit: "Wat we missen in Nijmegen zijn de plekken waar mensen dingen kunnen uitproberen. Hiphop heeft toch wel zo’n ‘Do it yourself’-mentaliteit. Dan kun je inderdaad beginnen bij een Beatwise en een Basis, waar je uitprobeert, groeit en mensen ontmoet die jou verder kunnen brengen. Maar als je op het punt bent dat je daar uit groeit, mis je eigenlijk speelplekken in de stad. Een podium dat jou als artiest erkent en jou vraagt. Dat gebeurt weinig in Nijmegen. Dus als een artiest het aan het maken is en hij ook wat betreft optredens wil groeien, dan moet hij uitwijken naar bijvoorbeeld Amsterdam.”
Roos vindt het zonde en hoopt in de toekomst niet alleen plekken en hiphop-festivals in de stad te creëren, maar ook een community op te zetten met programmeurs die thuis zijn in de hiphop-wereld. Zodat ze artiesten kan matchen aan het podium dat ze verdienen. "Er wordt veel gemaakt aan hiphop in Nijmegen, maar het wordt amper geprogrammeerd. Ik hoop ook dat de subsidieregeling voor meer erkenning en herkenning van de hiphop-scene in Nijmegen gaat zorgen. Er zijn veel artiesten uit Nijmegen die het hebben gemaakt in Nederland, maar ook internationaal. Vrij weinig mensen weten daarvan. Ik wil er straks voor zorgen dat de scene een duwtje in zijn rug krijgt, bekender wordt en dat straks bekende artiesten zich niet genoodzaakt voelen om ergens anders heen te gaan om aan hun carrière te werken. Maar dat ze dat gewoon hier kunnen doen. Zodat zij in Nijmegen hiphop-geschiedenis kunnen blijven schrijven.”
Beatwise Masterclass najaar 2023
Culture Capsule
Culture Capsule is een collectief van hiphop-hubs, urban houses, onderzoekers en makers die samenwerken om een gemeenschappelijk geheugen van de hiphop- en urban cultuur in Nederland op te bouwen. Het doel is om verhalen en materialen uit de Nederlandse hiphopscene te verzamelen, te digitaliseren en toegankelijk te maken, zodat deze niet verloren gaan. Heb jij nog mooie spullen thuis liggen? Je kunt ze nog tot en met 23 april 2025 laten digitaliseren bij De Basis. Meer informatie is te vinden op de website van Culture Capsule
Subsidieregeling Urban sport en cultuur
Nijmegen is een van de weinige steden met een subsidie die zowel urban sport en cultuur aan elkaar verbindt. Als je een leuk idee hebt voor een hiphop/streetculture project in Nijmegen, bijvoorbeeld freerunning, skateboarding, breakdance, streetdance, hiphop, straatvoetbal of graffiti, en jezelf herkent in de principes van urban culture, dan kun je vanaf nu de subsidie aanvragen. Meer informatie is te vinden op de website van de Gemeente Nijmegen.