Het meest bijzondere optreden vandaag is toch wel het optreden van De Niemanders in de theatertent. De Niemanders is een project van Wout Kemkens en Rocco Ostermann. Een project dat ze ooit begonnen in de gevangenis, maar waarmee ze sinds 2022 langs AZC’s door heel Nederland zijn gereisd. De Niemanders organiseerden daar jamsessies om te kijken welk talent ze tegen zouden komen. En dat talent hebben ze zondag meegenomen naar het Peace by Peace festival. De grote blauwe tent zit bijna vol, en is behoorlijk plakkerig door de zon die er de hele dag al op staat te branden, als Hamid begint te spelen en te zingen. Hamid komt uit Iran en vertolkt Iraanse volksliedjes, die hij met zijn gitaar en mondharmonica country en bluese vibes meegeeft. De volgende artiest is Q-Mars, een freestyle rapper die het telkens weer anders doet. ‘Dat is wat het zo bijzonder maakt’, vertelt Wout Kemkens. Hij praat de artiesten aan elkaar vandaag.
Ook de volgende artiest verrast. Omar zingt een nummer van Marco Borsato en Suzan en Freek. Hij raakt mensen met zijn stem, die makkelijk alle noten haalt en die in vervoering brengt. Alle emotie uit de liedjes wordt makkelijk overgebracht. Met alles wat in zijn lichaam zit. Hij zingt de hele tent plat. Nog amper bijgekomen, komt de volgende rapper op: KaisR. Een belangrijke schakel in de AZC’s volgens Wout. Die eerst ervoor zorgde dat iedereen meedeed met het project en later zelf pas zei dat hij ook liedjes schreef. Liedjes die hij nu laat horen. Een van zijn nummers is 'Oorlogskind'. Een eigen tekst in het Nederlands, gerapt en hier en daar gezongen. De muziek heeft hier en daar wat Midden-Oosterse invloeden, maar dan met een beat. In het lied vertelt hij hoe het voelt om vluchteling te zijn en hoe hij als kind alles is verloren in de oorlog.
En last maar zeker ‘not least’ is daar Awn Maarof. Een Syrische zanger die een prachtige operastem heeft. En uit volle borst ‘O Sole Mio’ zingt. Het publiek raakt ontroerd door zijn kunsten, de stem die je recht in je hart raakt. Verwonderd door het talent dat De Niemanders in een korte tijd hebben laten zien, krijgen ze een staande ovatie van het publiek.
Wat de Niemanders laten zien, is eigenlijk waar het hele festival om draait. De bezoekers verwonderen en anders laten kijken naar vrijheid en wat dat inhoud. Dat een vluchteling in een AZC vooral mens is en op zoek is naar een veilige plek om zijn leven te leiden. In vrijheid. Een plek waar iemand vrij is om zijn kunsten te vertonen op een podium en zo zijn talent kan vieren. Het anders laten kijken naar vrijheid en vrede door talkshows en theater én het vieren van 80 jaar vrijheid is ze zeker gelukt, het is alleen jammer dat het publiek pas later op de dag kwam. Aan het programma lag het in ieder geval niet.