7 en 8 september 2024 is er weer een nieuwe editie van De Oversteek, het festival rond de oevers van de Waal in Nijmegen Noord. De Oversteek biedt op ruim 20 locaties theater, dans- en muziekoptredens en beeldende kunst. In 2024 is het programma op zaterdag en zondag overdag. 3voor12 Gelderland trekt de wandelschoenen aan en loopt verschillende locaties en voorstellingen af op zondagmiddag.

Het Festival

Festival De Oversteek, 8 september, Nijmegen

De kracht van Festival de Oversteek zit in het meebewegen met de omgeving. Een openluchtfestival is nu eenmaal afhankelijk van externe factoren als het weer, de omgeving en de dieren. In dit geval een kleine rups die zich genesteld bleek te hebben op de hoofdlocatie van de zestiende editie van het festival. Het gaat om de rups van de teunisbloempijlstaart, een Europees beschermde vlinder. Pijlsnel werd het festivalhart verplaatst van Hof van Holland naar de Kersengaard, een van de andere vaste locaties die in rap tempo wordt ingebouwd door nieuwbouw.

Want ook dat kenmerkt het festival: door de snelle groei van Nijmegen Noord verdwijnen sommige locaties en worden andere ontdekt. De oude kassen, de landjes, de boomgaarden en de uiterwaarden veranderen elk jaar en zo ook de plekken waar een optreden kan plaatsvinden. Rekening houdend met de flora, de fauna, de buren en de bereikbaarheid.

Verrassend festival

Ondanks de kleine hobbel bij de start is dat ook dit jaar weer gelukt. Zesendertig acts en installaties op ruim twintig diverse plekken. De keuzestress was weer enorm. Dans, muziek, theater, beeldende kunst, poëzie en kindervoorstellingen voeren het publiek langs moestuinen, boomgaarden, door kerken en kleine zaaltjes naar de uiterwaarden. Alles goed bereikbaar op fiets- of loopafstand. Onmogelijk om alles te zien en te horen maar dat is ook de bedoeling. Ieder krijgt zijn of haar eigen verrassende festival, dat is de kracht die dit festival al zestien jaar doet leven.

Simon Mamahit

Opening en tuinfeest

In zijn openingswoord op zondag verwijst ook wethouder Noël Vergunst naar deze verrassingen. Hij volgt het festival al jaren en is telkens getroffen door de mooie plekken die behouden worden in het snelgroeiende Nijmegen Noord. Simon Mamahit, stadsdichter, legt dit gevoel vervolgens nog eens treffend vast in twee gedichten. En daarna is het de beurt aan Misprint, een jonge Nijmeegse band die het Tuinfeest in de Kersengaard voor hun rekening hebben genomen. Naast de Warmoes is dit een plek waar de hele dag activiteiten zijn voor jong en oud. De meer avontuurlijk aangelegden zwermen na de opening uit naar een van de andere twintig locaties voor een zonnige zondagmiddag vol verrassende culturele pareltjes.

Kamer8

Kleine verhalen in het grootse landschap

Behalve de artiesten speelt ook het landschap een belangrijke rol. Het verhaal Water, een stroomvertelling van TG Waus bijvoorbeeld maakt gebruik van de Warande onder de Lentloper en van het water van de Nevengeul. Zonder dit decor is er geen verhaal. Ook in Expeditie Aardvacht van De Jong & De Witte biedt het landschap duidelijk meerwaarde. Het eilandgevoel dat de voorstelling oproept wordt versterkt door de hoge blauwe luchten, de welig tierende planten en de op de achtergrond langsvarende schepen. De installatie Solar bij Paal 885 voegt juist iets toe aan het landschap: meditatieve ambient muziek, gestuurd door zonnekracht, laat mensen dromerig dwalen over het strand en rond de zonnewijzer.

Landgoed Doornik, fort Knotsenburg, het Witte Kerkje en de verborgen groenplekjes bieden elk op hun eigen manier een natuurlijk decor van toegevoegde waarde aan dichters, dansers en performers. Traditiegetrouw duurt Festival de Oversteek twee dagdelen, die telkens op een andere manier verdeeld worden. Ditmaal waren het de zaterdag- en de zondagmiddag. 3voor12 Gelderland was op zondag aanwezig en heeft geprobeerd zoveel mogelijk acts te bezoeken maar vanwege het enorme aanbod en de parallelle programmering is het uiteraard niet gelukt om alles mee te maken. 

Festival de Oversteek

Tuinfeest Misprint