Het DRU Industriepark in Ulft viert in september 15 jaar groei, innovatie en gemeenschapsopbouw met een feestelijke jubileummaand. Gedurende de jubileummaand zijn er verschillende evenementen, zoals kunsttentoonstellingen, muziekoptredens, theateruitvoeringen, filmvertoningen, culinaire hoogstandjes en toeristische rondleidingen. Op vrijdag 13 september is er het Halfnacht Festival, de aftrap van het Achterhoekse culturele seizoen.

Bij DRU Industriepark zijn er de afgelopen 15 jaar honderden activiteiten geweest, zoals het JAFA filmfestival, het BALK Festival Oost, STRTFSTVL Showcase en het Festival van het Smakelijke Leven. Op muzikaal gebied waren vele optredens, waaronder van lokale helden, de concertreeks Gelders Goed, Metal on Metal festival, Club 3voor12 Gelderland en albumreleaseshows van regionale bands. De organisatie van DRU is ook betrokken bij onder meer de Achterhoekse Band Competitie, festival Huntenpop (op het terrein van DRU), Dag van de Achterhoekse Popmuziek en de Muziek Meeting Achterhoek.

Ook de Achterhoekse Streektaal heeft een plek in het programma-aanbod. Het jaarlijkse festival Plat Gespöld wordt in samenwerking met het ECAL (Erfgoed Centrum Achterhoek Liemers) georganiseerd: een muzikale ode aan de streektaal. DRU werkt nauw samen met regionale partners als De Nieuwe Oost, Cultuur Oost, Poppunt Gelderland en Amphion Cultuurbedrijf ter versterking van de Achterhoekse muzieksector.

Een van de evenementen tijdens de jubileummaand is het Halfnacht Festival op 13 september, de aftrap van het culturele seizoen van de Achterhoek. De naam zelf is een speelse knipoog, want het festival begint om half 8 's avonds en gaat door tot halverwege de nacht. Op het programma staan kunst, cultuur, muziek, theater en spoken word en er zijn optredens van onder meer De Boetners, De Rooie Jager, Marise den Bakker en The Stone Souls. De nacht wordt afgesloten met een feestelijke programmering in de popzaal. Het Halfnacht Festival is gratis toegankelijk.

"Ons doel is om niet alleen ons verleden te vieren, maar ook onze visie voor de toekomst te delen," zegt Gerk van der Wal, directeur-bestuurder van het DRU Industriepark. "We willen onze banden met alle belanghebbenden versterken en samen nieuwe hoogten bereiken." Met deze woorden onderstreept Van der Wal het belang van samenwerking en betrokkenheid van de gemeenschap, iets waar het DRU Industriepark altijd veel waarde aan heeft gehecht. Het volledige programma van de jubileummaand is terug te vinden in de DRU-agenda.

DRU Industriepark

Geschiedenis DRU

Ooit kende de regio de Oude IJssel, met het aangrenzende Duitse Isselgebiet en de zijrivier de Aa, zo’n tien ijzergieterijen. In deze streek begon men in de 17e eeuw met het smelten van plaatselijk gewonnen ijzererts, het zogenaamde oer. In deze particuliere initiatieven werkten kapitaalkrachtige burgers veelal samen met de plaatselijke adel. Zo was bij de oprichting van de ‘Ysermoelen’ bij Huis Ulft in 1754 de graaf van Bergh betrokken als geldschieter en grondeigenaar.

De door een waterrad aangedreven hoogoven/ijzergieterij kwam als Ulftsche IJserhut pas goed tot ontwikkeling nadat Bernard Diepenbrock en zijn neven Theodor en Bernard Reigers als pachters de leiding over het bedrijf hadden gekregen. Zij woonden in het Duitse Bocholt waar ze ook al een ijzergieterij bezaten. In 1811 werden de twee families eigenaar van de fabriek en toen ontstond de naam Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU).

Rond 1900 werd er een nieuwe fabriek gebouwd, de Oude IJssel werd verlegd en vanaf toen werd er regelmatig uitgebreid. Veel van de gebouwen uit die tijd vormen nu het industrieel erfgoed. Midden jaren zestig van de vorige eeuw werkten er zo’n 1500 mensen en werd er naar 23 landen uitgevoerd. De decennia daarna waren moeilijke jaren voor het bedrijf: fusies, stoppen met gieten en emailleren, ontslagen, overnames, splitsing.

In 1999 vertrok DRU Verwarming uit Ulft; DRU IP&S, de vroegere stamperij, ging naar het nieuwe industrieterrein onder de naam Exerion. Het industrieel erfgoed werd rijksmonument en er werd een grootschalige herbestemming opgezet: het huidige DRU Industriepark.