Op 1 april 2023 werd op Booster Festival in Enschede Sonar gelanceerd, een gratis te gebruiken platform om matches tussen acts uit Oost-Gelderland en organisaties te bewerkstelligen. Inmiddels zijn er al meer dan 250 artiesten en 70 organisaties actief en staan er bijna 30 oproepen uit van onder meer Luxor Live en Dauwpop. 3voor12 Gelderland spreekt met initiatiefnemers Imke Loeffen van Poppunt Gelderland en Harold de Boer van Poppunt Overijssel over Sonar.

Wat is Sonar?

"Sonar is een nieuw platform voor artiesten uit Gelderland en Overijssel die op zoek zijn naar shows, airplay, support en muziekcompetities én de plek voor festivals, podia en radiostations om nieuwe acts op te duiken. Het is een initiatief van Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel, in samenwerking met Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), GIGANT (Apeldoorn), Metropool (Enschede en Hengelo), Burgerweeshuis (Deventer), Hedon (Zwolle), Booster Festival (Enschede), BRUT (Deventer), Jacobiberg (Arnhem), De Basis (Nijmegen), ArtEZ (Arnhem, Enschede en Zwolle) en nog veel meer partijen. Sonar wordt gerund door beide Poppunten.”

Hoe werkt Sonar?

"De website www.checksonar.nl staat vol met pitches van organisatoren en media die gericht zoeken naar een act voor hun podium, radioshow of muziekcompetitie. Als artiest kun je reageren met jouw profiel en uit alle inzendingen kiest de organisatie een match. Op Sonar kun je momenteel bijvoorbeeld reageren op een Metal maandag optreden op het Valkhof Festival, de openingsspot van Dauwpop, een dj voor het online radiostation Open Source Radio, deelname aan Songsmidse, talentontwikkelingstraject voor singer-songwriters of een schrijfweekend bij BRUT. Er staan nu zo’n 28 pitches online, wekelijks loopt een aantal pitches af wat betreft deadline voor reageren en komen er weer nieuwe bij. Het platform is voor iedereen gratis te gebruiken.”

Wat is de rol die het platform kan spelen bij bijvoorbeeld festivals?

“Festivals kunnen via Sonar gericht op zoek naar lokale artiesten en dj’s voor hun line-up. Ze kunnen precies aangeven wat voor soort act ze zoeken aangaande genre, samenstelling, niveau en regio en hebben een overzichtelijke jurytool voor de selectie. Zo wordt het veel makkelijker om interessante acts te ontdekken die op dit moment actief zijn, ook in specifieke genres of niches. Een mooie bijkomstigheid is dat het event daarmee ook direct zichtbaar wordt onder een grote groep muzikanten, dat kan met name de wat onbekendere festivals helpen met naamsbekendheid.”

Sonar

Waarom wilden jullie Sonar opzetten?

"Achter de schermen droomden we al jaren van een platform als Sonar. Niet omdat er niets gebeurt in Oost-Nederland, maar juist omdat er zo veel gaande is. We hebben aan de ene kant heel veel talentvolle bands, dj’s en artiesten en aan de andere kant enorm veel festivals, podia, mediaplatforms en andere partijen die continu op zoek zijn naar nieuwe muziek. Tot nu toe klopten zij vaak bij ons aan voor tips. Met Sonar kunnen artiesten zelf aangeven als zij de juiste match zijn voor een spot of speelplek. Het platform draait daarmee echt om de inhoud en minder om wie je kent. Bovendien maakt het de artiesten en initiatieven in ons deel van het land veel zichtbaarder.”

Het platform is gemaakt naar voorbeeld uit België toch?

“Klopt! Sonar is het Nederlandse zusje van het VI.BE platform uit België. Daar zijn ze 15 jaar geleden al begonnen met het matchen van muzikanten en kansen via een online platform. Met veel succes: inmiddels maken er ruim 22.000 gebruikers en meer dan 700 organisatoren gebruik van. Artiesten als Tamino, Bazart en Charlotte de Witte zetten er bijvoorbeeld hun eerste stappen. Wij werken samen met VI.BE en licenseren hun platform, wat betekent dat zij ons helpen met expertise, de techniek en alle kennis die zij in 15 jaar hebben opgedaan. Daarom voelt Sonar niet als een probeersel, maar starten we gelijk op volle kracht.”

Er zijn verschillende brainstorm-sessies geweest in aanloop naar de lancering; zijn daar nog aanpassingen uit voortgekomen?

“Er was inderdaad een club aan muzikanten, programmeurs en redacteuren die mee hebben gedacht over de uitwerking van Sonar. Dat was erg fijn! Zij reageerden in een aantal sessies op de ideeën waar we toen al een paar jaar aan werkten. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld woorden aangepast die ze in België gebruikten. ‘Kans’ is bij ons ‘pitch’ geworden, ‘winnaar’ heet bij ons ‘match’ en de deelnemers hebben meegedacht over de naam van het platform.”

Jimmy Diamond op Bevrijdingsfestival Overijssel

Kan iedere muzikant/band zich aanmelden/registreren? Of zit er een selectie-commissie achter?

“Iedere muzikant, dj of band kan een profiel aanmaken op Sonar. Je komt hiermee in de openbare database, waar iedereen die geïnteresseerd is via filters op zoek kan naar acts. Als je reageert op een pitch zitten daar wel specifieke eisen aan die door de organisatie zelf bepaald worden."

Harold de Boer

"Als ze aan hebben gevinkt een techno-dj te zoeken, krijg je als metalband bij inschrijving bijvoorbeeld een melding dat je niet voldoet aan de voorwaarden. Je kunt deze wegklikken en je alsnog inschrijven als je echt denkt dat je geschikt bent, maar vaak staan de eisen er niet voor niets. De partij die de pitch heeft geplaatst kiest vervolgens uit alle inzendingen de beste match, hier zitten de Poppunten verder niet tussen.”

Imke Loeffen - Poppunt Gelderland

Poppunt Gelderland en Poppunt Overijssel richten zich nu met Sonar op talent uit Oost-Nederland. Staat het op de planning om het in de toekomst voor meer provincies uit te rollen?

“De pitches kunnen overal vandaan komen, maar alleen artiesten uit Overijssel en Gelderland mogen reageren. Zo willen we vooral de scene in onze regio versterken, dat is sowieso waar beide Poppunten voor staan. Wel zien we dat het VI.BE platform in België ontzettend goed werkt. 'Ons' Sonar draait nu al op volle toeren, met inmiddels zo’n 250 artiesten en 70 organisaties op het platform."

"Er zijn meerdere provincies die al bij ons hebben aangeklopt om het platform over te nemen. Dat zou in de toekomst zeker goed zijn voor artiesten en organisatoren in heel Nederland. Maar voor we dat kunnen doen, willen we het platform eerst een periode goed testen in Oost-Nederland. Er komt een hoop bij kijken aan organisatie, draagvlak en financiën. Dat moet je vooral niet te snel willen doen, maar juist voor de langere termijn.”

Sonar

Hebben jullie een richtpunt waar het platform bijvoorbeeld over een jaar moet staan?

“We hopen dat er over een jaar via Sonar heel veel te gekke muziek op de radar is gekomen. Dat dj’s, bands en artiesten op plekken hebben gespeeld waar ze normaal niet zouden komen en dat de festivals, shows en evenementen die met zo veel liefde worden georganiseerd de aandacht krijgen die ze verdienen. Tegen die tijd moet het een no brainer zijn: als je op zoek bent naar muzikaal talent moet je op Sonar zijn.”

“We besteden veel aandacht aan de promo om Sonar goed op de kaart te zetten bij artiesten, organisatoren en media. We willen iedereen laten weten dat de mogelijkheid bestaat, zodat ze er gebruik van kunnen maken. Hoe meer artiesten en organisatoren er op het platform zitten, hoe groter de kans om precies die ene match te vinden. Kijk dus vooral rond op www.checksonar.nl en houd de website in de gaten voor nieuwe pitches. Bij vragen of ideeën mag je ons altijd contacten!”