Met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is met afgezanten van GroenLinks, PvdA, VVD, SP, D66, CDA, PvdD, ChristenUnie, Volt en de lokale partij Arnhem Centraal vanavond een breed politiek spectrum vertegenwoordigd. Zij staan tegenover representanten van de plaatselijke popzalen, -organisaties en -opleidingen. Onder leiding van Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) en Pieter Kwant (Popmakelaar Arnhem) gaan zij aan de hand van een viertal thema's in gesprek. En als een constante reminder aan waar we het hier met ons allen over hebben wordt de avond voorzien van laagdreunende muziek uit de naastgelegen repetitieruimtes in het popcentrum.
Traditionele- versus popcultuur
Er word afgetrapt met een actuele kwestie: pop tijdens en na corona: behoefte, ondersteuning en subsidies voor de popsector. Jochem de Wit, van het Arnhemse Café Bosch, dat ook een volwaardig poppodium herbergt en nu op eigen financiële kracht draait, stelt dat de drempel voor subsidieaanvraag té hoog is. De stelling is dat de subsidieverdeling voor traditionele cultuur en popcultuur niet in balans is. Over het maken van onderscheid tussen deze twee sectoren is wat verschil van mening. Vanuit het CDA wordt er voor gepleit dat onderscheid juist niet te maken. Tegengeworpen wordt er dat de popcultuur vanwege zijn informele karakter minder ingebed is in de politiek en juist daarom vaak misgrijpt bij ondersteuning.
Achterhaalde regels
Het tweede punt op de agenda is de rol en ambitie van de gemeente Arnhem als popstad: speelplekken, de 'ladderfunctie' van de podia, educatie, groeikansen, betrekken en behoud van talent. Cas Rasing, van Rijn IJssel Muziek pleit voor financiële laagdrempeligheid. Huisvesting en het huren van speelplekken zijn duur. Meer dan de vraag wat het kost, zou bij de Gemeente de vraag wat het óplevert centraal moeten staan. De politiek zet meer in op aangepaste regels. D66 wil ruimte voor creatieve ondernemers in de sector. Achterhaalde regels als het niet toestaan van elektronische muziek in de buitenlucht zouden moeten verdwijnen. Arnhem Centraal ziet iets in een quota voor Arnhemse Bands op lokale festivals als Park Open.