Tijdens wat hopelijk de laatste dagen van de coronatijd zullen blijken, kwamen mensen uit het muziekveld en lokale raadsleden in het Arnhemse Popcentrum Jacobiberg dinsdagavond 22 februari bijeen om te debatteren over de status en toekomst van de lokale popcultuur. In veel opzichten een microkosmos van de problemen en thema's welke ook van toepassing zijn op de landelijke popsector.

Brede politieke vertegenwoordiging bij het Arnhems Popdebat

Met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht is met afgezanten van GroenLinks, PvdA, VVD, SP, D66, CDA, PvdD, ChristenUnie, Volt  en de lokale partij Arnhem Centraal vanavond een breed politiek spectrum vertegenwoordigd. Zij staan tegenover representanten van de plaatselijke popzalen, -organisaties en -opleidingen. Onder leiding van Imke Loeffen (Poppunt Gelderland) en Pieter Kwant (Popmakelaar Arnhem) gaan zij aan de hand van een viertal thema's in gesprek. En als een constante reminder aan waar we het hier met ons allen over hebben wordt de avond voorzien van laagdreunende muziek uit de naastgelegen repetitieruimtes in het popcentrum.

Traditionele- versus popcultuur
Er word afgetrapt met een actuele kwestie: pop tijdens en na corona: behoefte, ondersteuning en subsidies voor de popsector. Jochem de Wit, van het Arnhemse Café Bosch, dat ook een volwaardig poppodium herbergt en nu op eigen financiële kracht draait, stelt dat de drempel voor subsidieaanvraag té hoog is.  De stelling is dat de subsidieverdeling voor traditionele cultuur en popcultuur niet in balans is. Over het maken van onderscheid tussen deze twee sectoren is wat verschil van mening. Vanuit het CDA wordt er voor gepleit dat onderscheid juist niet te maken. Tegengeworpen wordt er dat de popcultuur vanwege zijn informele karakter minder ingebed is in de politiek en juist daarom vaak misgrijpt bij ondersteuning.

Achterhaalde regels
Het tweede punt op de agenda is de rol en ambitie van de gemeente Arnhem als popstad: speelplekken, de 'ladderfunctie' van de podia, educatie, groeikansen, betrekken en behoud van talent. Cas Rasing, van Rijn IJssel Muziek pleit voor financiële laagdrempeligheid. Huisvesting en het huren van speelplekken zijn duur. Meer dan de vraag wat het kost, zou bij de Gemeente de vraag wat het óplevert centraal moeten staan. De politiek zet meer in op aangepaste regels. D66 wil ruimte voor creatieve ondernemers in de sector. Achterhaalde regels als het niet toestaan van elektronische muziek in de buitenlucht zouden moeten verdwijnen. Arnhem Centraal ziet iets in een quota voor Arnhemse Bands op lokale festivals als Park Open.

Arnhems Popdebat

Cultuurprobleem

Ook wordt er gesproken over specifiek het evenementenbeleid. 'Arnhem moet meer daad bij woord voegen aangaande vergunningen en promotie van events' is de stelling. Pim Zuethoff, directeur van evenementenbureau LOC7000, legt uit hoe ook hij tegen de regels rondom de vergunningen aanloopt. Bijvoorbeeld bij de Arnhemse Melkfabriek, die een levendige creatieve broedplek moet worden. D66 verwijt de huidige gemeente dat zij daarin nu te risicomijdend is. Er zou meer speling moeten zijn in de omgang met regels voor vergunningen binnen bestaande locatieprofielen. Toen er tien jaar geleden meer leegstand was werd daar anders mee omgegaan. Stefan Rebergen, directeur van Luxor Live en Jacobiberg, beaamt dat er ondanks welwillendheid bij de gemeente sprake is van een cultuurprobleem. Er wordt te strak conform de regels gehandeld.

Investeren in de toekomst
De laatste kwestie bevindt zich wat dichter bij huis als er wordt gepraat over de concrete toekomst van Popcentrum Jacobiberg zelf, en andere broedplaatsen en oefenruimtes in de stad. De huidige locatie is altijd een tijdelijk onderkomen geweest. Directeur Rebergen bepleit met behulp van een binnenshuis vervaardigd videoportret het multidisciplinaire karakter van het popcentrum en diens meerwaarde voor de stad. De afgelopen jaren is er binnen de gemeente in verschillende grote culturele projecten geïnvesteerd zoals Musis, Focus en Museum Arnhem. De popsector is daar relatief onderbedeeld in gebleven. Terugkerend thema hier is het verschil tussen het investeren in 'stenen' en een faciliterende infrastructuur. CDA stelt dat de gemeente niet enkel als woningbouwcoöperatie moet optreden. De toekomst voor Jacobiberg ligt mogelijk onder de rivier in Arnhem-Zuid. Qua culturele voorzieningen nog steeds een ontwikkelgebied.

Makkelijke consensus
In deze inspirerende omgeving en aimabele sfeer wordt er over de noodzaak voor meer financiële ondersteuning en laagdrempeliger regels voor de popsector relatief makkelijk consensus bereikt tussen de aanwezige partijen. Verkiezingen staan natuurlijk voor de deur en wat er van de politieke beloftes en toezeggingen terecht gaat komen moet de tijd natuurlijk nog leren. Voor nu was dit evengoed een mooie gelegenheid voor alle aanwezigen om kennis te maken en ideeën uit te wisselen. Een extra stap om de afstand tussen het theoretische beleid en de praktische werkelijkheid iets te verkleinen.

Arnhems Popdebat