In februari 2019 sloegen verschillende Gelderse poppodia, Provincie Gelderland en enkele andere regionale partijen de handen ineen en riepen Poppunt Gelderland in het leven. Doel: de ontwikkeling van het vele Gelderse talent in deze provincie in goede banen te leiden. Bijna tweeënhalf jaar later schuift 3voor12 Gelderland aan bij talentmakelaars Riques ter Heerd, Imke Loeffen en Douwe Esschendal (op de foto hierboven vlnr) voor een update. Wat heeft Poppunt inmiddels bereikt? Welke uitdagingen geeft de grootste provincie van Nederland? En wat is de status van de muziekscene na bijna anderhalf jaar corona-lockdown?

Gelders talent

De Arnhemse Jacobiberg vormt vandaag de perfecte achtergrond voor een gesprek over de Gelderse popwereld. Nadat de oefenruimtes ook hier enkele maanden gesloten zijn geweest, komt vandaag van achter de vele gesloten deuren de gedempte muziek je als vanouds weer tegemoet.

Douwe vat de doelstelling van Poppunt Gelderland nog eens kort samen:  "Onze taak is om Gelders talent écht verder te helpen. In de praktijk doen we dat bijvoorbeeld door te zorgen voor speelplekken, netwerk, advies, financiering en gerichte projecten. We richten ons daarbij niet op één regio, niveau of genre. Iedereen in Gelderland die muziek maakt en daar stappen in wil maken is bij ons aan het goede adres."

Imke vult aan: "Bij alles dat we doen stellen we de vraag ‘Hebben artiesten hier echt wat aan?’ Als het antwoord ja is, is het de moeite waard om actie te ondernemen. Wij zijn daarbij vaak de link tussen muzikanten aan de ene kant en professionals zoals muzieksamenstellers, programmeurs, fondsen, media of talentontwikkelaars aan de andere kant. Zij zorgen op hun beurt voor de zichtbaarheid van deze Gelderse artiesten bij publiek."

Poppunt Gelderland

Poppunt Gelderland richt zich op muzikaal talent in Gelderland echt verder helpen. Dat gebeurt met steun van heel veel partijen in Gelderland. Vanuit verschillende plekken in de provincie opereren de talentmakelaars die vraag en aanbod aan elkaar koppelen en artiesten helpen aan relevante informatie, activiteiten en netwerk. Projecten waar Poppunt bij betrokken is zijn o.a. Gelders Goed, Music Support Gelderland, Nieuwe Electronische Waar en Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid.

Nobuka bij Schuum in Doornroosje

Nieuw Uit Gelderland-playlist

Een van de activiteiten van Poppunt Gelderland is de Nieuw Uit Gelderland-playlist op Spotify waarin wekelijks de nieuwste releases van Gelderse bodem te horen zijn. Douwe: "We maken hierin bewust geen voorselectie, omdat we juist alles dat er leeft in Gelderland willen bundelen. Zo valt er voor iedere luisteraar wat nieuws te ontdekken. Achter de schermen sturen we wekelijks een update met de nieuwste tracks naar zo’n 25 organisaties en partijen, zodat de betreffende artiesten direct op de radar komen bij deze media of speelplekken."

"Zo weten we bijvoorbeeld dat de programmeur van het nieuwe concept Luister Lokaal bij Hubert in Nijmegen nieuw talent spot in onze lijst, en ook de mensen van o.a. Luxor Live, Doornroosje, Omroep Gelderland en RTV Arnhem checken hem. Dat zorgt regelmatig voor extra airplay of een show, los van het feit dat het gewoon cool is om alle nieuwe muziek uit Gelderland bij elkaar te zien."

Interview met Thaïti op Booster Festival

Corona

Terwijl de muziekwereld vorig jaar flink werd stilgelegd door het coronavirus, is Poppunt Gelderland op volle kracht doorgegaan met haar activiteiten. Imke: "Een voordeel is dat we maar een kleine organisatie zijn en dus heel snel kunnen schakelen, juist in coronatijd was dat superbelangrijk."

"Onze netwerkfunctie binnen de scene konden we voor een groot deel online voortzetten. We zijn bijvoorbeeld een eigen talkshow begonnen bij Arnhem Live, waarbij we iedere twee weken een online podium boden aan Gelderse artiesten, nieuwe releases en de laatste ontwikkelingen. Ook de Spotify-playlist ging gewoon door, waarmee we toch nog artiesten op de radar konden krijgen."

"En we hebben in coronatijd in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds een nieuw fonds opgestart: Music Support Gelderland, waar muzikanten op een laagdrempelige manier geld aan kunnen vragen voor hun plannen. Daar bleek enorm veel behoefte aan, we hebben er inmiddels 4 rondes opzitten en er zijn bijna 200 plannen ingestuurd. Het is een hele concrete tool waarmee artiesten toch vooruit kunnen met hun muziek."

Geen gatekeepers

De keuze over welke artiesten een bijdrage krijgen, ligt echter bij andere partijen. Riques: "Daar hebben we een externe selectiecommissie voor die bestaat uit Gelderse muziekprofessionals. Zij bekijken de aanvragen en kiezen uiteindelijk wie de bijdrage op dit moment het beste kan gebruiken. Wij kennen de artiesten vaak wel iets beter dan de commissieleden, dus geven wat achtergrondinformatie als dat nodig is, maar zij maken echt wel de beslissing."

Douwe: “Wij regelen daarbij de organisatie zoals het verzamelen van alle aanvragen en versturen de inhoudelijke feedback vanuit de commissie. Wij voegen daar vervolgens onze eigen tips aan toe, zoals andere financiële mogelijkheden of we plannen een adviesgesprek als de artiest meer vragen heeft over zijn of haar plan." Imke: "We zijn echt de intermediair die de mensen koppelt, maar we zijn niet de gatekeepers. Wij koppelen artiesten aan een bepaalde wedstrijd, een bepaald festival, ons eigen fonds of aan iets anders, maar laten daarbij altijd het festival of de commissie - het daadwerkelijke veld - beslissen. We gooien alle poorten open. We faciliteren."

Livesessie bij #supportyourlocals

Window of opportunity

Naast beperkingen biedt de coronacrisis de regionale scene ook juist mogelijkheden. Imke: "Een concreet voorbeeld zag je bij Luxor Live, waar de eerste paar weken na de heropening vrijwel alleen maar lokale en Gelderse artiesten stonden. En het coole is dat zij de toko ook gewoon uitverkochten. De nieuwe maatregelen tot half augustus zijn wel echt een zware klap voor de evenementensector, het voelt als twee stappen terug terwijl de festivalzomer er juist hoopvol uitzag. Ook veel Gelderse acts zien hun optredens weer verdwijnen, zoals bij Mañana Mañana of clubavonden die nu toch niet doorgaan. Ik hoop dat de overheid het signaal vanuit de branche serieus neemt en dat er dit najaar alsnog  een window of opportunity komt voor nationale en regionale acts op de podia en festivals, waarin zij kunnen laten zien dat daar kwaliteit aanwezig is en er publiek op af komt. Dat het de moeite waard is om lokaal te boeken." Riques: "Je ziet het ook bij de grotere events waar de komende tijd veel meer nationaal geboekt wordt, dat kan een mooie opstap vormen voor acts die er normaal misschien net niet tussenkomen. Maar goed, dan moeten evenementen wel plaats kunnen vinden."

Provinciale scene

Gelderland is de grootste provincie van Nederland, uitgestrekt van Harderwijk tot Arnhem-Nijmegen en van Rivierenland tot de Achterhoek. De muziekscenes zijn daar niet evenredig verdeeld. Douwe: “Iedere regio zit weer heel anders in elkaar, bijvoorbeeld doordat er wel of geen studenten zijn. En de aanwezigheid van een broedplaats waar muzikanten elkaar kunnen ontmoeten, zoals de Jacobiberg in Arnhem doet ook enorm veel voor de scene. Of de aanwezigheid van radiostation Open Source Radio in Nijmegen. Wij zien het daarbij niet als onze taak de voorzieningen in alle regio’s gelijk te trekken. In plaats daarvan zorgen we dat muzikanten en organisatoren optimaal gebruik kunnen maken van wat er allemaal wél is.”

Imke: “Er is bijvoorbeeld een grote elektronische scene in Arnhem-Nijmegen, dus geven we een talentvolle producer uit Wageningen liever de kans om daar aansluiting op te vinden dan dat er ook een Doornroosje in Wageningen gebouwd zou moeten worden. De wat meer underground hardere bands uit Gelderland kunnen dan weer supergoed terecht op een plek als Astrant in Ede en in Winterswijk gebeurt veel op het gebied van hiphop. Voor dat soort kennis werken we veel samen met sleutelfiguren die precies weten wat er in een lokale scene gebeurt."

Jamsessie bij Astrant Ede

De selectie van Nieuwe Electronische Waar 2021

Buiten Gelderland

Riques: "Naast uitwisseling binnen Gelderland willen we artiesten juist ook graag de provincie uit helpen, om op nationaal niveau aandacht te genereren voor hun muziek. In het eerste jaar hebben we bijvoorbeeld al een samenwerking gezocht met Booster Festival in Enschede. Vroeger konden daar alleen maar artiesten uit Overijssel spelen. Sinds we twee jaar geleden de inschrijving ook open hebben gegooid voor artiesten uit onze provincie, hebben er flink wat Gelderse acts een showcase kunnen spelen, waardoor ze ook gebruik konden maken van het netwerk van Booster en de scouts uit de landelijke muziekscene die daar rondlopen.

"Dat soort concrete mogelijkheden buiten Gelderland willen we graag uitbreiden, waarbij we goed kijken naar wat specifieke genres zoals hiphop bijvoorbeeld nodig hebben. Iedere scene zit weer anders in elkaar.” Imke: “We maken ook deel uit van POPnl, dat is een samenwerkingsverband met al onze collega-organisaties in andere provincies. Daarmee zijn nationale uitwisselingen of gezamenlijke plannen snel gemaakt. Met Limburg zijn we bijvoorbeeld in gesprek om te kijken hoe we artiesten uit onze grensstreek beter de Duitse grens over kunnen helpen."

Zolderkamerproducties

Het kwam al eerder aan bod: ieder muziekgenre werkt anders, ook qua weg die je als artiest bewandelt om verder te komen. Douwe: “In de elektronische wereld zijn veel zolderkamerproducers actief, die kunnen soms lastig te vinden zijn. Daarvoor hebben we een gericht project zoals Nieuwe Elektronische Waar, waarbij we samenwerken met o.a. Poppunt Overijssel en De Nieuwe Oost. Bij de aanmeldingen daarvoor komen er ieder jaar artiesten bovendrijven die nog helemaal nergens op de radar staan maar wel te gekke dingen maken. Het helpt ook als je een lokale ambassadeur hebt in een regio, die precies weet voor welke producers dit interessant kan zijn en de informatie doorspeelt.”

Kit for the Delicate op Donkere Dagen Festival in Harderwijk

Volgende stap

Poppunt Gelderland richt haar blik op de toekomst. Imke: “We werken vanuit de drie grote poppodia, maar zijn juist ook buiten de steden actief bezig om te kijken waar mogelijkheden liggen. We hebben goed contact met Ede, er is van alles gaande in de Achterhoek en er liggen plannen in Zutphen en Harderwijk om lokaal meer samen te werken op het gebied van popmuziek. De komende jaren bouwen wij verder aan dit netwerk, zodat artiesten vrij kunnen navigeren binnen Gelderland en de afslag naar het nationale muziekveld beter weten te vinden."

Douwe: "We hebben superveel in kaart gebracht en heel veel informatie verzameld de afgelopen tijd. Zelfs in coronatijd zijn we druk bezig geweest, maar op een andere manier dan we het liefst waren geweest. Online organiseren is leuk, maar we kunnen echt niet wachten om weer real life activiteiten te organiseren. Zowel op het podium als daarbuiten, zodat artiesten en professionals elkaar gewoon weer kunnen zien en spreken."

Riques: "We hebben door onze eigen achtergronden en met Poppunt een groot netwerk opgebouwd, nu is het tijd om daarmee artiesten uit Gelderland de wijde wereld in te sturen! Corona of niet, wij blijven ons vol inzetten voor ambitieuze rappers, producers, metalheads, dj’s, bands, songwriters en andere muzikaal talent uit onze provincie."

Toeknee Tee tijdens de finale van de Gelderse Ambassadeur van de Vrijheid in Wageningen