FRÉ — de band vernoemd naar de Doetinchemse Frederike Berendsen — presenteert vanavond het album ‘WE RISE When We Lift Each Other Up’ in Luxor Live. Een bijzondere release. Niet alleen omdat FRÉ afgelopen maand al de prijs voor beste artwork won tijdens de 3voor12 Gelderland Awards, maar ook omdat de audio niet op vinyl, cd of cassette beschikbaar is: enkel als (digitale) download. De release bestaat uit een bijzonder fraai artwork, plus de downloadcode. Bij gebrek aan biologisch afbreekbaar vinyl zo motiveert Frederike die keuze.

Maar voordat FRÉ het podium betreedt, is het eerst de beurt aan 'eenmansband' Roosmarijn. De viool is haar weapon of choice. Maar wie denkt dat Roosmarijn haar zang enkel met vioolklanken ondersteunt heeft het mis. De meeste nummer krijgen eerst een lekker catchy basloopje en een getokkeld intro en vormen dankzij looping- en effectpedalen de basis voor het  verdere verloop van de nummers.

Dat Roosmarijn een écht natuurmeisje is, bewijst ze in het bijzonder fraaie ‘Dear Deer’. Een liedje dat gaat over het moment dat ze oog in oog stond met een ree. En de seconde dat hun blikken elkaar kruisten, voordat de ree weer het bos in vluchtte, wat een eeuwigheid leek. Na de eveneens betoverende Ane Brun cover ‘Shape Of A Heart’ en de openingstrack ‘Inside Out’ van haar ep is het echter de beurt aan FRÉ.

Het concert

Albumrelease FRÉ + Roosmarijn (voorprogramma)
Zaterdag 29 februari 2020
Luxor Live, Arnhem

Roosmarijn

Dat FRÉ tijdens deze albumrelease alles tot in de puntjes verzorgd heeft, blijkt uit de podiumpresentatie. Gedurende het hele concert worden geanimeerde visuals, die geïnspireerd zijn op het album-artwork, achter de band op een groot scherm geprojecteerd. Verantwoordelijk voor het artwork én visuals blijkt drummer en 'bandnerd' Lukas ‘Bobby’ Büning. Maar vanavond is het Frederike’s zus Anna die de projectie van de visuals verzorgt. En aan haar draagt Frederike ‘Wood Elves Dance’ op. Een nummer dat geïnspireerd is op hun beider bijnaam toen ze opgroeienden in het de Achterhoek (het buitengebied van Doetinchem om precies te zijn). Tijdens dit lied begeleidt Frederike zichzelf op een merkwaardig tiensnarig Zuid-Amerikaans snaarinstrumentje met de mooie naam charango. Het geeft de doorgaans jazzy sound van FRÉ een folkachtige twist.

Dat het album een familie-aangelegenheid is, blijkt even later als Frederike, voor haar eveneens aanwezige moeder, het ingetogen liedje ‘Mama’ ten gehore brengt, enkel begeleid op contrabas door Caris Hermis. En dat terwijl het album sowieso al een zoektocht is naar haar familie-roots. Frederike schreef de liedjes - zoals het vroeg in de set gespeelde ‘Fathers & Daughters’ - namelijk naar aanleiding van gesprekken die ze met familieleden had over haar in 2001 overleden vader.

Maar ondanks dat haar vaders vroege dood de inspiratie vormde voor het album, wordt het concert nergens zwaarmoedig. Al kan dit ook aan Frederike’s sprankelende persoonlijkheid liggen. Wat betreft jazzy sound en vrolijke frontdame roept FRÉ ontegenzeggelijk associaties op met de New Yorkse 'stuiterbal' Ani DiFranco die ook niet terugdeinst voor beladen thematiek op haar albums.

De 3voor12-prijs voor beste artwork blijkt slechts de kers op de taart te zijn voor een album met al even fraai gecomponeerde liedjes. En mocht je de afgelopen anderhalf uur nog niet overtuigd zijn door die liedjes, dan ga je op de valreep nog wel voor de bijl bij de prachtig ingetogen toegift ‘Grattitude’. Al blijft een albumrelease zonder fysieke audiodrager toch een beetje vreemd. Al past ook dát ongetwijfeld bij FRÉ.

Setlist Roosmarijn
1. Weary Memory
2. Outside
3. Dear Deer
4. Shape Of A Heart (Ane Brun cover)
5. Inside Out

Setlist FRÉ
1. Invocation
2. How To Love
3. Metaporphosis
4. Fathers & Daughters
5. Wood Elves Dance
6. Sending A Message
7. Mama
8. Breaking The Band
9. No Mud No Lotus
10. Reawakening
11. We Rise
12. Grattitude

FRÉ

FRÉ

FRÉ

FRÉ

FRÉ

FRÉ

Roosmarijn

Roosmarijn