In januari begon Poppunt Gelderland, in samenwerking met 3voor12 Gelderland, de Spotify-playlist Nieuw Uit Gelderland. Ook in februari werden er er weer tientallen nieuwe Gelderse releases toegevoegd. Maandelijks blikken we samen met Poppunt terug op de afgelopen maand: wat waren de meest bijzondere, aparte, mooie en/of virale tracks van de voorbije maand? Vandaag kijken we terug op de maand februari.

De 3 tracks van februari

Linde Schöne - Ergens In Mijn Hoofd
In de voorbije jaren verhuisde Linde Schöne terug naar Nijmegen en schreef ze muziek voor onder andere Maan ('Spiegelbeeld'), maar van haar zelf hoorden we weinig. Vergezeld van een bloedeerlijke facebook-post keert Linde Schöne nu terug op het toneel. Minstens zo eerlijk is haar prachtige nieuwe single 'Ergens In Mijn Hoofd', een gitaargedreven r&b-ballade over zelfhaat, onzekerheid en er weer bovenop krabbelen. "De duivel op mijn schouder haalt zijn nagels door mijn haar / en zegt 'ik heb je'" is alvast één van de mooiste openingszinnen van 2020.

Aanrader voor liefhebbers van: Aafke Romeijn, S10, Stippenlift.

Wildgroei - Oostende
Martin Boorwater en Stefanie Janssen (STASJ) zijn Wildgroei, dat op debuut-ep Ik Ging Er Op Staan een verrassende mix van triphop, new wave en nederpop laat horen. Heel tof hoe 'Oostende' zich langzaam ontvouwt als een alternatieve dance-track uit de jaren tachtig: alsof LCD Soundsystem met een nummer van Portisheads Third aan de haal is gegaan. De rest van de ep is trouwens ook een aanrader.

Aanrader voor liefhebbers van: Portishead, Eefje de Visser, MAM.

Turia - Degen van Licht
Ook de derde tip van deze maand is Nederlandstalig, maar daarmee is de overeenkomst wel genoemd. De Amsterdams-Nijmeegse black metalband Turia was al geen onbekende, en houdt ook op derde plaat Degen van Licht het hoge niveau van de voorgaande releases vast. De schreeuwzang van zangeres T ligt nog wat verder onder een gruizige laag melodieuze gitaren en de shoegaze-knop is wat voller opengedraaid ten opzichte van vorige plaat Dede Kondre (2017). En mocht je de zang niet helemaal kunnen verstaan: "het landschap gonst van knisperend insectengewarrel / kruipend naar het lichtgelaat".

Aanrader voor liefhebbers van: Fluisteraars, Wiegedood, Vilkacis.

Wat er verder gebeurde in februari

Nieuwe releases
Los van de Spotify-playlist kwamen er natuurlijk weer genoeg nieuwe Gelderse albums en ep's uit in februari. In de Dag Des Oordeels-rubriek bespraken we de tweede plaat van La Très Illustre Compagnie du Chat Noir en het debuut van Saranne, en onder de tag #nieuwemuziekgelderland verschijnen regelmatig nieuwe singles, clips en andere releases.

Altijd Onderweg is aangekomen op de eindbestemming
Drie nieuwsberichten in één klap. Op 20 februari kwam er een nieuwe plaat van Altijd Onderweg uit, vergezeld van een documentaire en het slechte nieuws dat dit tegelijkertijd de zwanenzang was van het hiphopcollectief. De documentaire toont een drieweekse reis van de Nijmegenaren langs de Atlantische kust in 2018, terwijl ze optraden op campings, stranden en in kroegen. Na enkele ep's is Maan nu zowel het debuut- als het laatste album van de band. 

Metal en klassiek ontmoeten elkaar in Ede
Op de dag dat Fluisteraars haar nieuwe plaat Bloem uitbracht, stond bandlid/componist/multi-instrumentalist Mink Koops nota bene met een orkest in Ede. Doel van de Clair Obscur-avond is het verenigen van muziekstijlen, en dus presenteren metalmuzikanten (onder leiding van Koops) in combinatie met koor en orkest het speciaal voor deze avond geschreven 'Winterzonnewende'. Voor 3voor12 Gelderland was Marijn Davids in het Akoesticum, en hij was onder de indruk van de "gewaagde muzikale kruisbestuiving". Fotograaf Jan Snel maakte er trouwens prachtige foto's.