Terwijl nog geen tien kilometer verderop de 3voor12 Gelderland Awards worden uitgereikt in Luxor Live, hebben zo’n 300 metalheads hun weg gevonden naar zaal Wieleman in Westervoort. Voor de vierde maal wordt hier het No Sleep Metalfest gehouden. “Vroeger” heette het No Sleep ‘Till Wieleman. Combineer heavy metal met een plaatselijk festival als No Sleep Metalfest en een feest der herkenning is onvermijdelijk.

Westervoort

In november legde organisator Paul Scheers uit wat de achterliggende reden is voor die naamswijziging. Hoewel No Sleep Metalfest zich natuurlijk, als ieder ander festival, richt op bezoekers uit heel Nederland, blijkt dat het in de praktijk vooral de Gelderse liefhebbers zijn die de trip naar Westervoort aanvaarden. En dat is helemaal niet erg. No Sleep trekt mensen die elkaar kennen.

Als je regelmatig in de Gelderse metalscene te vinden bent, zij het bij bijvoorbeeld de DRU Cultuurfabriek, op de FortaRock-avonden van Doornroosje of bij de metalgigs in Willemeen, dan kan het bijna niet anders of je komt hier in Westervoort bekende gezichten tegen. Bovendien is er, net als bij het gros van de metaloptredens, sprake van gezelligheid en gemoedelijkheid. Kortom: als je van metal houdt, is Wieleman in Westervoort the place to be op de tweede zaterdag van het jaar.

No Sleep Metalfest

Zaterdag 11 januari 2020
Zaal Wieleman Westervoort

Line-up:
Terradown
Dead Man’s Walk
Graceless
The Flea-Pit
Blind River
Hypno5e
Kaasschaaf
The Lucifer Principle

Gelderse acts

Het spits van deze vierde editie van het Westervoortse festival wordt afgebeten door de mannen uit Breda, Terradown. Tezamen met zijn vier kompanen zet grunter Nick Brouwer een strakke set neer die de boeken in gaat als snoeiharde openingsact. De mannen hebben ook wel een reputatie om waar te maken. Als winnaars van Metal Battle 2019 wordt het nodige van hen verwacht.

Organisator en drijvende kracht achter No Sleep Metalfest, Paul Scheers, heeft dit festival niet alleen neergezet om zoveel mogelijk mensen naar Westervoort te halen. Één van Pauls stokpaardjes is het programmeren van Gelderse bands. Zo staan er vandaag maar liefst vier op het programma. De eerste daarvan is het Nijmeegse Dead Man’s Walk, die een oorverdovend geweldige bak herrie maken met hun death- en thrashmetal combi. Wanneer zanger Dennis Melkert zijn strot opentrekt voor openingsnummer ‘Below’, is direct duidelijk dat we een tof optreden gaan meemaken. Gedurende het optreden weet Dennis te melden dat dit de eerste keer is dat nieuwe drummer Martijn meespeelt. Aan zijn spel is het niet te merken. Tezamen met bassist Rob legt hij een basis die moddervet is. En als ‘Numb’ klinkt, wordt kristalhelder duidelijk wat tot dan toe al wel vermoed werd: gitaristen Petra – de enige vrouw op het No Sleep podium van deze editie – en Jeroen spelen loepzuiver samen. Na knaller ‘The Kill, The Cure’ worden maar liefst twee albums uitgedeeld aan hen die zich extra verdienstig maakten in de moshpit. Leuke bijkomstigheid: verschillende bandleden hebben hun partner en kinderen meegebracht. Ivar en Ymre stralen van oor tot oor als ze papa zo horen grunten.

De avond begint om 18.00 uur met Graceless uit Leiden. Deathmetal in de lijn van Morbid Angel, Obituary en Black Sabbath…daar kan weinig aan mis gaan. En dat klopt. Zanger Remco Kreft heeft er zin in. Vijf van de acht nummers van vanmiddag zijn afkomstig van het 2017 uitgebrachte album Shadowlands, waaronder openingsnummer ‘We wil Be Gods’. Los van het feit dat het muzikale bazen zijn, is er bij Graceless ook nog eens sprake van een enorm energieke stage presence. Heerlijk om naar te luisteren en te kijken.

No Sleep Metalfest

The Flea-Pit

De afgelopen weken hebben we bij 3voor12 Gelderland al de nodige aandacht besteed aan het bijzondere project van Harald te Grotenhuis en Wily van Haren, The Flea-Pit. Het stripboek ‘The Life and Times of Doug Jaranski’ met bijbehorend album is besproken in de Dag Des Oordeels   en voorafgaand daaraan was er een interview met Harald. Vanmiddag is het tijd voor het écht werk. Het album wordt integraal gespeeld met behulp van vrienden. Het staat als een huis en valt in goede aarde. In een decor dat rechtstreeks uit de strip lijkt te komen en met beelden van die strip op de achtergrond, bezingen Harold, Wily en hun maten het leven van Doug Jaranski. Live is het misschien nog wel mooier en bijzonderder en gaver dan op papier en cd.

Alvorens de laatste twee Gelderse acts het No Sleep Metalfest afsluiten, is het de beurt aan de enige twee buitenlandse bands van vandaag. Eerst Blind River, waarschijnlijk de ‘rustigste’ band van vandaag. De vijf Engelsen maken, naar eigen zeggen, heavy rock. Daar is niets aan gelogen. Met een flinke hoeveelheid interactie met het publiek, storten de mannen hun nummers uit. Zanger Harry Armstrong heeft het zichtbaar heel erg goed naar zijn zin in Westervoort.

No Sleep Metalfest

Headliner: Hypno5e

Dan is toch eindelijk aan de band die op het affiche staat als headliner: Hypno5e. Op dit festival, dat bol staat van de harde metal, is de zgn. avant-garde metal die deze Fransmannen maken, toch wel een ietwat vreemde eend in de bijt. Hun act, met zowel Franstalige als Engelstalige nummers, wordt doorspekt van geluiden van filmteksten. Op de vier videoschermen op het podium worden onheilspellende beelden getoond van woestijnen, wolken, stofdeeltjes, silhouetten van een dansende vrouw enz. De belichting is even duister als licht. Uit de leadgitaar komen soms de meest bijzondere geluiden. Tezamen met de zang van Emmanuel Jessua, die soms onverstaanbaar grunt, maar soms ook heel mooi en clean zingt, wordt een buitengewoon hypnotiserende en zelfs bijna rustgevende sfeer geschapen. Het grootste deel van de bezoekers weet het wel te waarderen en staat ervan te genieten.

De vierde editite van No Sleep Metalfest wordt afgesloten door Kaasschaaf uit Arnhem en The Lucifer Principle uit Apeldoorn. De eerste staat garant voor een feestje, letterlijk. De Arnhemmers brengen Nederlandstalige party grindcore, met titels als ‘Appelkoek Moederkoek’ en ‘De Kuttenklapper’ en ‘Beffen met een Snorkel’. En een feestje wordt het in Westervoort. Zo snel zul je in elk geval geen polonaise meer zien tijdens een metalfestival.

De laatste act is The Lucifer Principle. Stampende deathmetal die we eerder al tegenkwamen op grote (internationale) festivals als Zwarte Cross, Graspop, Alcatrazfest en Dokk’em. De mannen stonden al in het voorprogramma van helden als Obituary, Sepultura en Lamb of God. Kortom, het zijn niet de minsten. Ook vanavond maken ze hun reputatie waar als het hardste dat ooit uit Apeldoorn is voorgekomen.

Een waardige afsluiting van een geweldige editie van No Sleep Metalfest. Op naar het lustrum!

No Sleep Metalfest

No Sleep Metalfest