Ter gelegenheid van de eerste editie van Metal on Metal sprak 3voor12 Gelderland in 2017 initiatiefnemers Erik Ramaker van – toen nog – DRU Cultuurfabriek en Johan Godschalk. Sindsdien staat dit festival behoorlijk op de radar. Het metalfestival in Westervoort, No Sleep ‘Till Wieleman, van organisator Paul Scheers, bleef een beetje achter. Nog voordat die omissie kon worden hersteld, kwamen de initiatiefnemers van die festivals zelf met een hele goede aanleiding: Metal on Metal en No Sleep zijn gaan samenwerken. Kortom, alle reden om eens te gaan praten met Erik en Paul.

Voor wie het niet weet: wie zijn jullie en wat doen jullie?

Erik: “Ik ben Erik Ramaker. Ik doe het programma en productie van het poppodium bij DRU industriepark, vroeger DRU Cultuurfabriek. Ik organiseer Metal on Metal. Ik laat me daarbij graag adviseren, veelal door een klein clubje metal-kenners. Dat zijn mensen die er kijk op hebben en die mij adviseren omtrent welke band te boeken en zo. Johan Godschalk is daar een voorbeeld van, evenals Harald te Grotenhuis, de zanger/gitarist van Diggeth. Aan mij de taak om een festival neer te zetten dat, ook qua financiën, uit kan.“

Paul: “Ik ben de man achter No Sleep Metalfest. Vroeger heette dat No Sleep ‘Till Wieleman, maar die naam hebben we dus omgedoopt. Ons festival is ontstaan doordat mijn vrienden en ik op de kermis in Groessen stonden en daar bespraken dat we toch wel weer ’s met ons bandje, The Horsemen, moesten spelen. Ik heb toen contact opgenomen met Martijn Wieleman om te kijken of we iets konden verzinnen, bijvoorbeeld spelen in het café, met twee andere bandjes. Uiteindelijk is dat over uitgegroeid tot het eerste No Sleep Til Wieleman metalfestival, waarbij we 350 bezoekers hadden. Wij traden dus op, evenals Diggeth en Thrashcan. Al snel ontstond toen het idee om het jaar daarna uit te bouwen tot twee podia en 11 bands.

We hebben eigenlijk inmiddels standaard zo’n 300 à 325 man en daarop is het inmiddels ook afgestemd. In het verleden zijn we er wel ’s bij in geschoten en dat is één keer niet zo erg, maar moet niet té vaak gebeuren.”

 

 

 

Metal on metal

Zaterdag 23 november, Poppodium DRU Industriepark

MaYaN
Dead Head
Distillator
DIGGETH
Thrashcan

Facebook event: Metal on Metal

No Sleep Metalfest

Zaterdag 11 januari 2020, Zalencentrum Wieleman Westervoort

The Lucifer Principal
Terradown
Dead Mans Walk
Kaasschaaf
Blind River
Hypno5e
Graceless
The Flea Pit

Facebook event: No Sleep Metalfest 4

 

Metal on metal

Wat is de individuele kracht van jullie festivals? Wat is de kracht van Metal on Metal of No Sleep Metalfest?

Erik: “Wat ik heel tof vind, is dat je iets kunt betekenen voor de metalscene. Wij willen, als DRU, voor alle groepen iets betekenen, dus ook voor R&B, Dance enz., maar ook met metal. Dat is op gang gekomen doordat Johan toen een keer zei dat het zo jammer was dat er in de Achterhoek eigenlijk niets was en zich afvroeg of we dat niet terug konden brengen. Wij stonden daar als DRU erg voor open.”

Paul: “Mijn vrouw en ik wilden graag iets anders dan het gangbare bij zaal Wieleman. Toen wij met het idee kwamen, was Wieleman ook eigenlijk meteen heel enthousiast. Zij willen zich namelijk ook veelzijdiger profileren. Persoonlijk vinden we het festival zo’n succes dat we, gecombineerd met mijn eigen liefhebberij, het hebben voortgezet.”

Inmiddels is er een bepaalde mate van samenwerking tussen jullie twee festivals. Van wie komt dat initiatief?
Erik: “Volgens mij was ik dat. Ik zag wat er gebeurde bij Wieleman en vroeg me af hoe dit gast dat deed. En omdat we allebei hetzelfde doen, allebei willen groeien en beide willen dat het publiek dat bij No Sleep staat ook bij DRU staat en andersom, lag het al snel voor de hand dat we zouden gaan samenwerken.”

Paul: “We werken vooral samen op het gebied van promotie en onze flyer is het eerste mooie resultaat daarvan. Aan de ene kant van de flyer promoot je Metal on Metal, aan de nadere kant No Sleep Metalfest. Goed bedacht, toch?! We post ook veel van elkaar op social media.”

Erik: “Paul is bovendien ook één van die metalheads door wie ik me graag laat adviseren.”

Paul: “En ik ga weer met een standje op Metal on Metal staan om mijn festival te promoten.”

No Sleep Metalfest

Paul, wat kunnen we verwachten van No Sleep Metalfest?

Paul: “Ik zal je kort iets vertellen over de line-up. The Lucifer Principal is een band uit Apeldoorn die old school deathmetal maken, maar wel heel swingend. Bij een optreden in Brigant hebben ze zo’n indruk op mijn gemaakt, dat ik vond dat ik ze niet kon laten lopen. Terradown is de winnaar van de Metal Battle. Traditioneel speelt de winnaar op ons festival. Dead Mans Walk zijn lokale deathmetal helden, uit Arnhem en Nijmegen, ook een échte brute band. Kaasschaaf is Arnhemse grindcore, een gezelschap dat garant staat voor een feestje. Blind River is een bluesy stonerrockband uit Engeland. Hypno5e is een band uit Toulouse, Zuid-Frankrijk, en die maken muziek in de stijl van Gojira, maar dan met hele lange filmische tussenstukken waarin heel veel gesproken wordt. Een heel bijzondere band. Graceless komt uit Leiden en maakt zompige, loodzware doom/deathmetal.

De special guests c.q. verrassing van het festival is The Flea Pit, een project van Willy van Haren en Harald te Grotenhuis, een combinatie van muziek en een stripverhaal. De jongens hebben een comic uitgebracht die tezamen met hun album een heel verhaal vertelt: ‘The life and times of Doug Jaranski’. Doug is een gepijnigde dichter die zichzelf omringd ziet door drank en vage vrouwen. Het album en de comic komen tezamen uit op 9 januari en zullen op 11 januari bij ons op spectaculaire wijze worden gepresenteerd. Dit wordt zo’n optreden waarvan mensen later zullen zeggen: ‘ik was erbij’. In de loop van komende maanden, zal er meer over duidelijk worden.”

En Erik, wat kunnen we verwachten van Metal on Metal?

 

Erik: “Thrashcan mag natuurlijk niet ontbreken. Ze spelen ieder jaar op Metal on Metal en zijn een vast onderdeel geworden van het geheel. Diggeth omdat het lokale, Achterhoekse helden zijn en omdat ze begin van dit jaar een geweldig album hebben uitgebracht. Distillator omdat het gewoon heerlijk old school thrashmetal is.

Dead Head borduurt daar een beetje op voort en combineert het ook met deathmetal. Bovendien komen ze vieren dat ze dit jaar maar liefst 30 jaar bestaan. Headliner Mayan is een symfonische deathmetalband die is opgericht door Mark Jansen, die ook Epica heeft opgericht. De band bestaat uit topmuzikanten die we kennen uit bands als Epica, Delain en Nightwish. Het wordt een erg gave afsluiter.”

Willen jullie het 3voor12 Gelderland-publiek nog iets meegeven?

Paul: “Laat ze maar weten dat Metal on Metal en No Sleep Metalfest de krachten zullen blijven bundelen om de metal in Gelderland te promoten. De samenwerking bevalt heel goed en we hebben gemerkt dat bij onze samenwerking één plus één drie is.”

Erik: “Precies. Dat! Mooie afsluiter! Tot 23 november en 11 januari.

Metal on Metal wordt gehouden op 23 november a.s. in DRU Industriepark in Ulft.

No Sleep Metalfest wordt gehouden op 11 januari 2020 bij zaal Wieleman in Westervoort.