Er worden, ook in de Gelderse muziekscene, natuurlijk talloze albums, ep’s, singles enz. uitgebracht. Echter, eens in de zoveel tijd verschijnt er iets heel aparts. Zo ook begin januari 2020. Dan komt een nieuwe band, genaamd The Flea-Pit, met een bijzonder album. Een album waarvoor speciaal een stripboek is getekend. 'The life and times of Doug Jaranski' heet het en het album is gecomponeerd naar aanleiding van en gedurende het ontstaan van de strip. En aangezien de mannen The Flea-Pit ook niet de eerste de beste zijn, was er voldoende aanleiding om met een van de initiatiefnemers te gaan praten, Harald te Grotenhuis.

Harald te Grotenhuis, een van de mannen achter The Flea-Pit, waar kennen we je van?

"Ik ben van 1992 tot 2003 de gitarist geweest van Wicked Mystic, een echte metalband uit de Achterhoek. Daar hebben we mee getourd en drie platen uitgebracht. Sinds 2004 ben ik zanger en gitarist van het Achterhoekse Diggeth. Dat is meer een band met een hardrock-achtige stijl, met Southern rock invloeden, meer richting Black Sabbath. Daarmee hebben we inmiddels drie albums opgenomen. De laatste, Gringos Galacticos, is begin dit jaar uitgekomen."

Ok…nu duidelijk is waar we je van kennen, willen we alles weten over je nieuwe project.

"Ja, The Flea-Pit. Dat doe ik samen met Wily van Haren, de oud-drummer van Wicked Mystic. Wij maken al bijna 30 jaar muziek samen. Ook na Wicked Mystic hebben we altijd contact gehouden. Na de reünie van Wicked Mystic ter ere van het 20-jarig bestaan van Rockcafé Backstage, zijn we weer aan elkaar blijven plakken. We hebben toen besloten nog eens iets samen te gaan doen, maar dan wel iets aparts, iets anders."

"Zolang ik Wily ken, is hij al een enorm tekentalent. Toen ontstond al snel het idee om iets te proberen met een stripalbum en muziek; een verhaal waarbij de muziek en het stripverhaal synchroon lopen. De inspiratie daarvoor kwam van allerlei kanten. Een van de inspiratiebronnen was War of the Worlds van Jeff Wayne, dat gebaseerd is op de gelijknamige sciencefictionroman van H.G. Wells, het beroemde verhaal waarbij wezens van Mars naar de aarde komen. Daar zit ook een heel stripverhaal bij. Zoiets wilden we maken, maar dan op onze manier. Zo zijn we zo’n vijf jaar geleden begonnen. Gaandeweg  is het concept uitgewerkt, hebben we een eigen studio gebouwd, heeft Wily een compleet stripalbum getekend en hebben we de muziek daarbij opgenomen. De strip (en het album) hebben de titel The life and times of Doug Jaranski meegekregen."

"Ik had al langer de ambitie om een eigen studio te bouwen. Ik had voor ogen dat, als we het goed wilden doen, we de tijd aan onszelf moesten hebben. Als je in een andere studio komt, loopt de klok natuurlijk al vanaf het moment dat je de drempel over komt. Bovendien zit je dan altijd met de visie van een ander, zoals over geluid en zo. Ik heb echter die visie ook en ik wilde het dus op mijn manier. Uiteindelijk hebben we met de jongens van Diggeth en met Wily van Haren bij mij thuis een eigen studio gebouwd. Daar is Gringos Galactiocos trouwens ook opgenomen."

"De bottom line is dat The Flea-Pit uit ons tweeën bestaat. We hebben met z’n tweeën ook alle instrumenten ingespeeld, tot aan koortjes en alles aan toe. We hebben samen alles gedaan; er komt niets uit een doosje. Ook de geluiden die je hoort, zoals cafégeluiden omdat het verhaal zich deels in een café afspeelt, hebben we zelf opgenomen en in elkaar gezet."

"Als we het live brengen, hebben we wel een paar muzikanten erbij gevraagd. Bij No Sleep 4 hebben we Vinnie Wassink gevraagd, de bassist van Martyr, zanger Dennis Jansen van Pinutz, Hein Willekens zal gitaar spelen en tweede stem zingen en natuurlijk allerlei mensen die licht en geluid doen. Daarnaast hebben we een stel figuranten, omdat we het verhaal van The Flea-Pit ook écht op de bühne willen brengen. Je krijgt dus straks de muziek te horen, de beelden van de strip komen op een groot LED-scherm te staan en we hebben figuranten, met de nadruk op kleinkunstachtige elementen."

The Flea-Pit

Wat is het doel van The Flea-Pit? Is dit een eenmalig project of is er een hoger doel?

"Eigenlijk zijn we daar helemaal niet zo mee bezig. Het doel was om de strip en het muziekverhaal bij elkaar te krijgen. Toen we dat voor elkaar hadden, was het doel om dat aan de man te brengen, hetgeen ook is gelukt omdat we een platenmaatschappij hebben gevonden die het wil uitbrengen. Uiteindelijk is het Paul Scheers van No Sleep geweest die er heel enthousiast over is om het op de bühne te brengen. "

"The Flea-Pit is niet iets waarmee je zomaar even een tourtje kunt doen. Dat is ook niet de bedoeling. Als je het al live uitvoert, moet je dat ook goed doen. Met Diggeth kun je bijvoorbeeld in beginsel overal optreden, maar The Flea-Pit is toch iets exclusiever. Dat is een verhaal dat mooi gebracht moet worden. Ik sluit niet uit dat we er meer mee gaan doen, maar het zal dan wel op speciale plekken zijn. De kunst staat écht op de eerste plaats. "

Wat kunnen we voor muziek verwachten van The Flea-Pit?

"De hoofdmoot is metal. Dat zal niemand verbazen, gezien onze gezamenlijke roots. Er zit echter ook heel veel andere muziek in, muziek die je misschien doet denken aan The Doors of aan Pink Floyd. We mixen het allemaal. Dat heeft enerzijds te maken met onze brede muzieksmaak, maar ook met het verhaal dat The Flea-Pit vertelt. De hoofdrolspeler is een getormenteerde dichter die in een café zit. Die maakt van alles mee. En al die dingen wilden we terug laten komen en soms is daar heel andere muziek voor nodig dan, bijvoorbeeld, metal. Zo zit er bijvoorbeeld een stuk tussen dat regelrechte schlagermuziek is, zelf gecomponeerd, met Duitse teksten enz. Het vliegt alle kanten op."

The Flea-Pit

The Flea-Pit

Bij No Sleep 4 wordt er voor het eerst opgetreden?

"Ja, daar is het de eerste keer dat we ermee naar buiten komen. De voorverkoop van het album en de plaat loopt al enige tijd. Op 9 januari komen die officieel uit. En dan willen we het 11 januari in Westervoort zo goed mogelijk neerzetten. Paul Scheers is er zó enthousiast over dat hij ons alle ruimte heeft gegeven op het festival. Mede door zijn enthousiasme zijn we zelf ook heel enthousiast geworden. We waren namelijk in eerste instantie best terughoudend, omdat The Flea-Pit natuurlijk geen festivalband is of zo."

"In aanloop naar No Sleep geven we een paar voorproefjes. Begin november is ‘Books’ uitgekomen en volgende week komt ‘One of a kind’ uit, met een complete videoclip erbij. Da’s een heel gave clip. We hebben daarbij gefilmd in een oude kroeg, met figuranten erbij en het beeld schakelt tussen stripverhaal en echte beelden."

No Sleep Metalfest 4

Zaterdag 11 januari 2020
Van 15:30 - 23:59 uur
Zalencentrum Wieleman
Dorpstraat 11, Westervoort

Line-up
The Flea Pit, Graceless, Hypno5e, TerraDown, Kaasschaaf Party Grind, Blind River, Dead Mans Walk, The Lucifer Principal.

The Flea-Pit