De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het nieuwe album van LAVALU - Midair.

De artiest

LAVALU is de artiestennaam van de Arnhemse pianiste en zangeres Marielle Woltring, die zich binnen de Gelderse muziekscene inmiddels een gevestigde naam mag noemen. Twee jaar geleden verscheen Solitary High waarmee LAVALU bewust koos voor een nieuwe muzikale richting. Na de albums Now, Hope Or Liquid Courage en Fighting Wildfires kreeg Marielle de kans om de muziek te componeren voor Het Pauperparadijs, een musical gebaseerd op de gelijknamige besteller van Suzanna Jansen. Deze theaterproductie werd een doorslaand succes met meer dan 92000 verkochte kaartjes en talloze uitverkochte avonden in Carré. Hierdoor wist LAVALU dat het anders moest. Het klassiek pianospel dat ze al van kinds van af aan deed was een telkens terugkerend thema. Het werd de basis voor haar nieuwe muzikale richting waarbij ze klassiek en pop laat samensmelten. Door haarzelf omschreven als kamermuziek voor nu. Solitary High werd een succes en nu, twee jaar later, brengt LAVALU een nieuw album uit; Midair. Dit is het tweede deel van wat uiteindelijk een drieluik zal worden.

De muziek

De keuze om klassiek piano te combineren met popzang was haar eigen. Geïnspireerd door componisten zoals Schubert en Debussy ging LAVALU het klassieke pianospel gebruiken voor haar nieuwe liedjes. Niet bewust van een stroming neoklassieke componisten zoals Nils Frahm, Olafur Arnalds, Chilly Gonzales, Joep Beving en Matteo Myderwyck, bleek haar muziek beter aan te sluiten bij een huidige trend dan ze dacht. De combinatie met zang maakt het dan weer uniek. Ging Solitary High over het ‘nachtelijk verlangen naar een ander soort liefde dan de regels die we daar voor bedacht hebben’, op Midair staat het omarmen daarvan centraal. Ook zijn dit keer zijn er klassieke componisten en stukken van invloed op haar nieuwe nummers, Satie maakt plaats voor Bach. En Debussy voor Pärt. 

Piano en stem. Slechts twee elementen om muziek te maken. Dan moet je van goeden huize komen om een album lang de aandacht vast te houden. Openingsnummer ‘Hope' begint met een simpel, maar meteen ook oorstrelend pianoriedeltje voordat LAVALU haar prettige stemgeluid aan het nummer zal toevertrouwen. Slechts spaarzaam zijn er effecten aan de muziek toegevoegd, zoals de echo's aan het eind van ‘Hope’. Iets wat vaker terugkomt op Midair. De opnames vonden plaats in de beroemde Berlijnse Teldex studio, waar ook grootheden in de klassiek muziek zoals Lang Lang en Martha Argerich muziek vastleggen. Vaste partners Gerhardt en Rutger Drenth hebben de productie en mixing van Midair gedaan. 

‘Daybreak’, dat begint als een gedragen popsong, schuift gedurende het nummer steeds meer op richting kerkelijk gezang. ‘Birds’ is een mooi traag nummer met veel ruimte in de muziek, zodat de zang meer emotie kan vertonen. Dan volgt het titelstuk ‘Midair’, waarbij ze zich duidelijk heeft laten inspireren door Bach. Mooi zoals een nummer als ‘Anthem’ begint als een klassiek stuk, maar door de toevoeging van zang meteen een pop-feel krijgt. 

Niet eerder zong ze zo expliciet als in ‘Fool’, alsof ze haar hart uitstort. Deze song heeft zelfs hitpotentie, die zeker ook wordt bevestigt door de remixversie, gemaakt door Gijs Coolen. Wel voorzien van een mooie videoclip, maar deze versie staat niet op het album. Dat gaat bijna geruisloos over in het intieme ‘Rise’, een hoogtepunt. Het album wordt afgesloten met ‘Star Tied’, dat echt begint als een klassiek stuk, maar door de toevoeging van een soort koor een totaal ander effect teweegbrengt bij de luisteraar. 

Het oordeel

Waren in het verleden nog zangeressen als Fiona Apple, Regina Spektor of Björk inspiratiebronnen voor LAVALU, sinds 2017 heeft ze haar eigen geluid gevonden. De alternatieve popmuziek heeft plaatsgemaakt voor een combinatie van klassiek en zang, kamermuziek voor nu. Solitary High was twee jaar geleden al een pareltje, die erom vroeg om herhaaldelijk gedraaid te worden. Op Midair lijkt LAVALU nog meer in haar element. Ze zingt nu nog explicieter en uitbundiger dan op Solitary High. De omarming van het leven, echt ergens voor gaan, midden in de lucht wordt prachtig uitgedragen. Geslaagd tweede deel van de ‘Rise’ trilogie, die nu al doet uitkijken naar het laatste deel. 

Midair is verkrijgbaar op cd en lp