De derde editie van de 3voor12 Gelderland Awards is op zaterdag 11 januari 2020 in Luxor Live te Arnhem. Daar worden de winnaars van de awards bekendgemaakt en er zijn muzikale optredens van Gelderse acts Snow Coats, Lisa Nobel, Dunter Flinn en Dani Apeldoorn. Welke Gelderse muziekfanaten gaan zich dit jaar buigen over de ingezonden nominaties?

Tot en met 20 december konden muziekfans stemmen op hun Gelderse helden. Er waren zes verschillende categorieën: Beste Nieuwkomer, Beste Artwork, Beste Release, Beste Live, Beste Video en Beste Event/Festival. Voor de categorie Beste event zal de laatste stemronde plaatsvinden tijdens de awardshow. Daar zal ook de totale einduitslag bekend worden gemaakt.

De jury is er om per categorie de uiteindelijke knoop door te hakken om zo te bepalen wie er met die felbegeerde award vandoor gaat. Zo bepaalt niet 3voor12 Gelderland, maar Gelderland zelf wat de parels van de afgelopen twee jaar zijn. De jury geeft bovendien gewicht aan de prijs en geeft een verbinding met de zeer actieve popcultuur in Gelderland. Wij bij 3voor12 Gelderland hopen dat het de artiesten op deze manier een mooie steun in de rug geeft.

Dit jaar bestaat de 3voor12 Gelderland vakjury uit:

3voor12 Gelderland Awards

Zaterdag 11 januari 2020, Luxor Live in Arnhem. Met muzikale begeleiding van Snow Coats, Lisa Nobel, Dunter Flinn en Dani Apeldoorn.

De presentatie is in handen van Gelderse hiphopbekendheid MC Discipline (Disci X Lerrie, Altijd Onderweg, Poppunt Gelderland).
> Tickets

Timo Pisart, 3voor12 landelijk

Timo is al jarenlang een van de gezichten van 3voor12, de landelijke uitvoering, waar hij chef redactie is. Hij interviewde de afgelopen jaren internationale grootheden als Tame Impala, Nina Kraviz, Khalid en Queens of the Stone Age, naast legio bekende en minder bekende Nederlandse artiesten. Zijn roots liggen echter in Nijmegen. Hij organiseerde vier jaar lang de Popronde Nijmegen en maakt nu bovendien deel uit van de Popronde-selectiecommissie.

Timo Pisart

Melanie van den Bosch, Popcultuur Wageningen

Melanie is voorzitter bij popcultuur Wageningen. Popcultuur Wageningen bestaat uit een tiental vrijwilligers en draait volledig op subsidie en het geld dat de deelnemende podia inleggen. Popcultuur zet zich in om nieuwe talenten die eigen nummers maken een podium te geven. Zo is popcultuur Wageningen betrokken bij de programmering en coördinatie van het Sena talent stage op het Bevrijdingsfestival in Wageningen en Quiet is the new loud!. Snel werd ze ook actief in de InDiePub commissie, waarin ze met de andere vrijwilligers opkomende Indie bands uitnodigde in de kroegen van Wageningen.

Daarnaast organiseert ze in 2020 alweer voor de 3e keer de popronde in Wageningen. Ook is ze vorig jaar betrokken geweest bij het opstellen van de plannen voor het initiatief 'popupop', wat het reizende poppodium van Wageningen gaat worden, en in 2020 van start zal gaan. Popupop is inmiddels een stichting die wordt ondersteund door alle muziek programmerende partijen en ondernemingen in Wageningen.

Melanie van den Bosch

Douwe Esschendal, Poppunt Gelderland

Poppunt Gelderland heeft als doel om om muzikaal talent in Gelderland verder te helpen. De Gelderse popkoepel is een initiatief van o.a. Luxor Live (Arnhem), Doornroosje (Nijmegen), Gigant (Apeldoorn), de Provincie Gelderland en tal van andere partijen. De organisatie voorziet Gelders muziektalent van advies en speelplekken en koppelt Gelderse podia en festivals aan talentvolle muzikanten.

Binnen Poppunt Gelderland richt Douwe zich provinciebreed op dance/elektronische muziek en daarnaast op de regio Apeldoorn. Naast zijn werkzaamheden voor Poppunt Gelderland is hij o.a. werkzaam voor de Utrechtse talentontwikkelingsorganisatie De Coöperatie, maakt hij deel uit van de Popronde Selectiecomissie en werkt hij als stagemanager, producent en tourmanager voor verschillende bands, podia en evenementen.

Douwe Esschendal

Erik Ramaker, DRU Cultuurfabriek

Na 15 verhuizingen streek Erik begin deze eeuw in de Achterhoek neer. Hij startte een website voor de ruil, aan- en verkoop van platen en cd’s en meldde zich aan als vrijwilliger bij het poppodium van de (toen) gloednieuwe DRU Cultuurfabriek. Zijn enorme gedrevenheid leidde tot een vaste aanstelling en sindsdien is Erik verantwoordelijk voor programma, productie en vrijwilligers van het poppodium.

Als groot fan van de Achterhoekse popscene stond hij aan de wieg van de Dag van de Achterhoekse Popmuziek: een jaarlijks terugkerend evenement waar tientallen Achterhoekse bands en locaties in de spotlight worden gezet. Recenter, startte mede op zijn initiatief Gelders Goed: een bandinitiatief dat opkomende acts uit de hele provincie naar de DRU haalt.

Erik Ramaker

Marcel Krijgsman, professioneel popfotograaf

Als popfotograaf fotografeert Marcel concerten en festivals voor persbureau Hollandse Hoogte door heel Nederland. Hij is door zijn verdiensten huisfotograaf voor een aantal verschillende festivals, werkt samen met (nationale en internationale) acts als Underworld, Anneke van Giersbergen, De Staat, Blaudzun en Navarone.

Zijn foto’s verschijnen bovendien in dagbladen zoals de Volkskrant en Het Parool. Verder fotografeert hij voor organisaties als Popsport en Kunstbende waarbij hij veelal met jongeren werkt die hun eerste stappen in de muziek zetten.

Marcel Krijgsman