De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer het debuutalbum van Snow Coats - Take The Weight Off Your Shoulders.

De band

Snow Coats is een veelbelovende indiefolkband uit Doetichem, bestaande uit zangeres Anouk van der Kemp, de tweeling Daan (gitarist) en Joost Ebbers (drummer) en de oorspronkelijk uit Zevenaar afkomstige bassist Frank Peters. Door slim gebruik te maken van het internet weet de band snel na de oprichting aandacht te vangen, zelfs tot over de landsgrenzen. Ze weten het voorprogramma van de Ierse band Raglans te scoren. Hun, in de thuisstudio van de broers Ebbers opgenomen, debuutsingle ‘Backyard’, werd begin 2017 uitgegeven door de Portugese publisher Sounds New Sounds Good en vervolgens online gezet op het populaire Engelse Youtube-kanaal alexrainbirdMusic. Dat leverde meer dan 150.000 views binnen twee weken op. Er werd veel ervaring opgedaan op het podium. In de tussentijd werd hard gewerkt aan het debuutalbum met de mooie titel Take The Weight Off Your Shoulders. Eind augustus werd het gepresenteerd in Luxor Live en momenteel is Snow Coats tijdens de Popronde in hele land te bewonderen. 

De muziek

Het album bevat 11 nummers, waarvan ‘Backyard’, ‘Hightide’ en ‘Tropical’ al eerder als single werden gereleased. Stuk voor stuk sterke indie-popliedjes met folk-invloeden, die lekker in het gehoor liggen. Muzikaal is Snow Coats toe te voegen aan het rijtje Mumford & Sons, Of Monsters And Men en The Lumineers. Deze bands wisten met hun catchy nummers en banjo’s door te breken bij het grote publiek en veel mensen te enthousiasmeren voor folk. Door het sterke songmateriaal van Snow Coats, is het dus niet gek dat nu ook veel mensen deze band gaan omarmen.

Vanaf de lekker uptempo opener ‘Hightide’ geeft dit album je een opgewekt gevoel. De albumtracks ‘New Sea’ en ‘Years In A Row’ zijn minder uitbundig, maar wel van hoogstaande kwaliteit. De stem van Anouk van der Kemp is helder en krijgt alle ruimte binnen de muziek. De bandleden van Snow Coats weten de nummers niet vol te proppen, maar juist ruimte te laten om de muziek te laten stralen. Dat levert veel moois op, zoals het volwassen klinkende ‘Bear With Me’ en het hitgevoelige ‘Heartstrings’.
Het laatste nummer is ‘Take You Home’. Niet alleen is de titel toepasselijk, maar het klein gehouden nummer maakt van Take The Weight Off Your Shoulders een mooi afgerond geheel.

Het nummer

‘So Sincere’, de nieuwe single, nummer 2 op het album is een erg sterk nummer, dat het in zich heeft om net zo’n grote radiohit te worden als ‘Ho Hey’ of ‘Little Lion Man’. De mooie melodielijn en het gitaarspel stuwen het nummer omhoog. Er zitten nog wat tweede stemmen in het nummer, die de luisteraar gemakkelijk verleiden om mee te zingen.

Het oordeel

Dit Doetichemse viertal heeft zich in korte tijd enorm weten te ontwikkelen. Nog geen twee jaar geleden was er niet eens een band. In februari 2017 zag hun debuutsingle ‘Backyard’ het levenslicht. Snow Coats speelde al op festivals als Zwarte Cross en Mañana Mañana. Het zojuist verschenen debuutalbum is gepresenteerd in een vol Luxor Live en momenteel toert de band door heel Nederland als onderdeel van Popronde 2018. Om Snow Coats enkel veelbelovend te noemen doe je de band te kort. Snow Coats heeft zich in korte tijd in de kijker gespeeld door hard te werken én door goede muziek te maken. Take The Weight Off Your Shoulders is een sterk debuut.