In januari begon Poppunt Gelderland, in samenwerking met 3voor12 Gelderland, de Spotify-playlist Nieuw Uit Gelderland. Ook in maart werden er er weer tientallen nieuwe Gelderse releases toegevoegd. Maandelijks blikken we samen met Poppunt terug op de afgelopen maand: wat waren de meest bijzondere, aparte, mooie en/of virale tracks van de voorbije maand? Vandaag kijken we terug op de maand maart.

De 3 tracks van maart

The Hubschrauber - Colour What Was Gloom
Klonk The Hubshrauber ooit actueler of relevanter dan op nieuwste plaat Protector, Distractor? De eerste single heette nota bene al 'Feed The Parasite', de rest van het album loopt ook (weer) over van de dystopische nummers en teksten. De sound van de band is - ondanks enkele wijzigingen in de samenstelling van het vijftal - nauwelijks veranderd ten opzichte van de vorige plaat: nog altijd is The Hubschrauber op zijn sterkst wanneer ze enerzijds donker, afstandelijk en experimenteel klinkt, en anderzijds toch persoonlijk en catchy. Het sterke 'Colour What Was Gloom' is in die categorie één van de beste nummers die de Nijmegenaren ooit schreven.

Aanrader voor liefhebbers van: The National, Radiohead, Grandaddy

Dr. Futz - Logan
Uit Apeldoorn verscheen afgelopen maand de debuut-ep van Dr. Futz, Kickin' The Can. Een sterke binnenkomer, want het merendeel van de 22 minuten vliegt - in de meest positieve zin van het woord - in denderende vaart voorbij. Opvallendst is het sterk opgebouwde 'Logan' halverwege de ep: eerst door de lekkere stoner-riff, maar misschien nog meer door de gewaagde solo in de tweede helft van het nummer. Daar horen we graag meer van.

Aanrader voor liefhebbers van: Sleep, Kyuss, Mission of Burma

New Best Friend - Some Robot
Zo nieuw als Dr. Futz is New Best Friend dan weer niet, ondanks de naam: met o.a. leden uit Paracetamøl en Achterdochtig lopen de bandleden al een poosje rond in de Arnhemse scene. Het viertal zorgt hier met 'Some Robot' voor een heerlijk explosieve punktrack, die anders dan je wellicht zou verwachten zelfs de drie minuten haalt zonder te vervelen. De op zijn zachtst gezegd "rauwe" vocalen en snelle riffs, heerlijk lo-fi geproduceerd door Jelle Haagsma, doen terugdenken aan de negentiger jaren punk revival, terwijl de melodieuze ondertoon raakt aan de first wave emo. Of kort samengevat: snel, rauw en melodieus.

Aanrader voor liefhebbers van: Rites of Spring, Cap'n Jazz, Leatherface

Wat er verder gebeurde in maart

Nieuwe releases
Los van de Spotify-playlist kwamen er natuurlijk weer genoeg nieuwe Gelderse albums en ep's uit in maart. Deze zijn eenvoudig terug te zoeken via de tag #nieuwemuziekgelderland, waaronder regelmatig nieuwe singles, clips en andere releases verschijnen. Zo verscheen afgelopen maand onder meer de nieuwe selectie van Nieuwe Elektronische Waar, met weer veel Gelderse bijdragen.

Corona: afzeggingen, verplaatsingen en een hoop onzekerheid
Plufest, Appelpop, de jubileumeditie van Drift, Music Meeting, de releaseshow van The Hubschrauber... zelfs Record Store Day is inmiddels verplaatst vanwege de maatregelen rond het coronavirus. Begrijpelijk maar jammer, en de impact op de muzieksector zal enorm zijn. De vraag is of het Valkhof Festival, dat in maart wel een fraaie eerste selectie namen dropte, wel door zal kunnen gaan - nog los van de maatregelen zullen veel buitenlandse artiesten geen geld of tijd hebben voor een Europese tour, zeker nu ijkpunten als Glastonbury en Primavera (resp.) zijn afgelast en verplaatst.

Ook CYNBEL stopt ermee
Laten we hopen dat het geen hype wordt, maar we zagen het al vaker dit jaar: bands die aankondigen ermee te stoppen, en nog één laatste single droppen als afscheidsgroet. Dit keer komt het treurige bericht van het Nijmeegse drietal CYNBEL, dat in 2016 nog tweede werd in de finale van de Roos van Nijmegen. Single 'Kosmonauts' is inmiddels goed opgepikt door verschillende afspeellijsten op Spotify, voor de geplande afscheidsshow in Aalten wordt nog een nieuwe datum gezocht.

Poppunt Gelderland komt met tips: wat kun je deze dagen zelf doen?
Voor artiesten, bands en mensen achter de muzikale schermen zijn het moeilijke tijden door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Poppunt Gelderland zet praktische handvatten op een rij wat je deze dagen zelf kunt doen. Zo kun je schade melden bij de Popcoalitie of de Kunstenbond, en maak je mogelijk aanspraak op een bijzondere vorm van bijstand. Het volledige rijtje tips is hier terug te vinden.