Maar eerst is de beurt aan Sonic Whip, een jonge Nijmeegse band die ondanks haar korte bestaan ook al aardig aan de weg timmert. Sonic Whip is opgericht door gitarist/zanger Meryn en drummer Florian Bevelander, ook bekend van de Meryn Bevelander Band, en aangevuld met bassist Frank Mohnen. Waar de eerste band zich vooral op blues richt brengt Sonic Whip de ruigere rock, aangevuld met Indie. Niet geheel toevallig geïnspireerd door onder andere de Staat en Navarone.
'De band die de Voice of Holland bijna won'. Die naam zal de Nijmeegse rockband Navarone nog niet zo snel kwijtraken, en waarom ook? Ze gebruiken het zelf als een geuzennaam. En de daaruit voortkomende bekendheid heeft de band zeker geen windeieren gelegd. Het jaar 2019 was een succesvol jaar voor de Nijmeegse band en het plezier spat er nog steeds vanaf als ze dit jaar afsluiten met niet één maar twéé uitverkochte avonden in Doornroosje. De setlist is een mooie mix van eigen werk en covers en telt maar liefst vierentwintig nummers. En die worden gedurende een ruim twee uur durend concert van begin tot het eind met veel enthousiasme en vakmanschap gespeeld.
A dream come true
Het concert
Navarone + Sonic Whip (voorprogramma)
Zaterdag 23 november 2019
Doornroosje Nijmegen
Gastmuzikanten:
Len van de Laak - toetsen
Patricia van Haastrecht – zang
Sanne de Winter – zang
Maarten Rooijakkers - contrabas
Meryn was 9 en Florian 11 jaar oud toen ze hun eerste Navarone-optreden meemaakten en meteen werden gegrepen door de muziek. Dus het is voor hen dan ook een droom die uitkwam toen Kees Lewiszong hen benaderde om deze avond in te leiden. En dat doen ze met verve. Het is goed te merken dat de jongens al flink wat podiumervaring hebben en zich niet laten imponeren door een duizendkoppig publiek. Professioneel spelen ze hun set met onder andere hun single Evil Mind die eerder dit jaar al werd opgepikt door Indie XL, en ze nodigen na afloop alle aanwezigen uit voor hun eerste verjaardag in Trianon op 10 januari. Gezien het enthousiasme van het publiek zou dat wel eens een drukke avond kunnen worden.
The battle begins
En dan is het even wachten op de hoofdact. Het publiek is goed bekend met Navarone, een aantal van hen heeft ook de eerdere shows al meegemaakt of was erbij op Plein 1944. De naam van de tour is ‘Mixing it up’, wat eigenlijk een vreemde naam is, want letterlijk vertaald is dat ‘een robbertje vechten’. En vechten doen de jongens van Navarone bepaald niet. Niet met elkaar of het publiek en zelfs niet met de gastzangeressen waarmee zij streden in ‘TVOH’: Sanne de Winter en Patricia van Haastrecht.
Het concert start met Perfect design, het nummer dat zij speciaal schreven voor hun tv-optreden en vervolgens volgen een aantal oudere eigen nummers. Waar deze elders in het land nog wel eens tot stilte leiden, worden ze in hun eigen stad vol enthousiasme begroet en meegezongen. Pas bij de Queen-cover Somebody to love valt op dat nog een zesde muzikant op het podium zit. Naast de vaste bezetting maakt Navarone voor deze tour gebruik van toetsenist Len van de Laak, een bescheiden muzikant maar eentje die laat horen dat hij zijn instrumenten prima in de vingers heeft zitten.
Ook valt bij dit nummer pas echt het enorme bereik van de stem van Merijn van Haren op. Hij zet een perfecte Freddy Mercury neer. Maar ook de andere covers zijn nauwelijks van het origineel te onderscheiden, zowel vocaal als instrumentaal. Zoals een puntgaaf gespeeld Hotel California van de Eagles waarbij Kees zijn gitaar inruilt voor een exemplaar met twee halzen. ‘Eigenlijk heb ik hier twee gitaren voor nodig, maar dat speelt zo lastig.’ Tja.
Met broccoli en contrabas
Met een fraaie mix van eigen en andermans werk toont Navarone ook deze avond aan echt tot de topbands van Nederland te horen. En de introductie van diverse gastmuzikanten maakt elk optreden van deze tour uniek. Zo zingt Merijn mooie duetten met Patricia in Go your own way en Gimme Shelter en brengt hij samen met Sanne fraaie vertolkingen van Purple Rain en Respect. Maar helemaal feest wordt het als Maarten, de eigenaar van café Dollars, zijn contrabas komt mishandelen op het podium bij Long tall Sally van Little Richard. Daarmee zet hij ook Dollars even in het zonnetje, de plek waar het allemaal begon.
Ook heel grappig is de à capella gezongen gospel Sweet Chariot, waarbij Bram Versteeg even in de rol van zijn alter ego Bramdrea Brokcelli kruipt met een als microfoon vermomde broccoli. Bij het laatste nummer van de set, Free together, verlaten de muzikanten één voor één het podium tot Merijn alleen met zijn gitaar in een spotje staat. Een mooi beeld, maar zo kan de show niet eindigen natuurlijk.
Dus we eindigen de avond met samenzang
Want binnen een minuut zijn de muzikanten weer terug voor een flinke toegift. Ze zetten fors in met The show must go on. En bij het vaste slotnummer Lonely nights gaan alle remmen weer los. Als een dirigent zweept Merijn zijn publiek op tot meezingen waardoor de avond eindigt in een stampend karaokespektakel. Een beetje voorspelbaar, er zijn best mooiere slotnummers voor een show te bedenken. Maar het hoort bij de show, zullen we maar zeggen. Wie weet welk slotakkoord een volgende show in petto heeft? Want dat Navarone een blijvertje is in de hoogste Nederlandse popregionen heeft de band ook vanavond weer bewezen.
Navarone combineert muzikaliteit, humor en enthousiasme met een enorme dosis talent en vakbekwaamheid waardoor de muziek staat als een huis en klinkt als een klok. No mixing up about it!
Setlist
1. Perfect design
2. The strong survive
3. Smash ‘n’ grab it
4. The Red Queen Effect
5. Cerberus
6. Somebody to love
7. Gimme shelter
8. Surrender
9. Snake
10. Hotel California
11. Leave
12. Go your own way
13. December
14. Sweet Chariot
15. Another way
16. Chrome
17. Purple Rain
18. Respect
19. Long Tall Sally
20. Whole Lotta Love
21. Free together
22. The show must go on
23. Wander
24. Lonely Nights