Afgelopen woensdagavond openden twintig studentenkamers in Nijmegen hun deuren voor de 19e editie van het multidisciplinaire festival Stukafest. Voor het eerst in vier jaar was het ooit in Nijmegen ontstane feest weer uitverkocht. De regen mocht de pret niet drukken: slingerend op afgetrapte fietsen, ging het publiek van deur tot deur. Het doel van de organisatie? Kunst en cultuur voor studenten zo toegankelijk mogelijk maken. Muziek, poëzie, dans en meer: er is voor ieder wat wils. 3voor12 Gelderland ging langs bij drie van de participerende studentenkamers.

Banjo

De regen lijkt haar hoogtepunt bereikt te hebben maar het aantal fietsen in de stad neemt toe; Nijmegen is onderweg naar Stukafest en de regen deert niet. Met telefoon met navigatie-app in de hand is men op zoek naar de deuren met het bekende Stukafest-logo: het stinkende-sokken-verkeersbord. In de gezamenlijke keuken van één van de studentenhuizen staat de band Moon Moon Moon die bij binnenkomst bijna niet van het publiek te onderscheiden is. De keuken is volgepropt met kussens, matrassen en studentenbillen die zich overal neerplanten. Aan de muur een collage van op straat gevonden - of tijdens het uitgaan gestolen - prullaria.

Studentikoos op tijd (lees: vijf minuten te laat) komen de laatste bezoekers binnengedruppeld en dan begint de band uit Heerhugowaard te spelen. De gitarist speelt op een in het huis gevonden banjo en frontman Mark geeft aan dat hij “tot tien minuten geleden nog geen banjo speelde”. Met een drumstel van karton lijkt de band onderdeel te zijn van het meubilair. Zo klinkt de muziek ook. Moon Moon Moon vertelt, met humoristische teksten en driestemmige harmonie, over de rariteiten die de bandleden overkomen zijn en brengt het zo dat het lijkt alsof je erbij was toen Mark online werd gechanteerd door mollymarch98@gmail.com. Luchtig, meeslepend en slim.

Stukafest

Het StudentenKamerFestival (StuKaFest) is een festival in Nederlandse studentensteden met culturele optredens (o.a. muziek, film, theater, literatuur) in studentenkamers. Het begon in 2001 in Nijmegen, toen Cultuur op de Campus (Radboud Universiteit) de eerste editie organiseerde. In dat eerste jaar bestond Stukafest uit een festival van tien kamers met als afsluiting een feest in een studentenflat. In 2006 richtte Stukafest Nijmegen een landelijke stichting op om Stukafest in alle grote universiteitssteden van Nederland te organiseren. Inmiddels is de 19e editie van start gegaan. Dit jaar doen er 13 steden mee.

Moon Moon Moon - StuKaFest 2019 Nijmegen

Vlijmscherp

De ene studentenkamer is de andere niet. Dat blijkt bij het binnenlopen van  het tweede huis. Het lijkt een uit de hipstervariant van de IKEA-catalogus weggepikt showmodel en blijkt de bühne voor het jonge en vrouwelijke muziektrio Clittenband. De formatie, die zichzelf omschrijft als 'sferisch', opent door meteen het gesprek aan te gaan met haar publiek. De vlijmscherpe woordspelingen in de Nederlandse teksten van Clittenband werken perfect; elke zin lijkt een cliffhanger. De dames zijn brutaal, sexy, maar ietwat puberaal. Dit blijkt uit hun giechelende interactie met het publiek dat hen, ondanks het gegrinnik om hun eigen woordgrappen, opslokt zoals alleen dorstige studenten dat kunnen.

Weetje

Zangeres Noortje Dupont van Clittenband deed in 2018 mee aan het Kunstbende Festival in de categorie Muziek. Ze won de voorronde in Doornroosje en ging door naar de landelijke finale in de Westergasfabriek Amsterdam waar ze de tweede prijs won.

Clittenband - StuKaFest 2019 Nijmegen

“Zing eens dan?”

In de volgende kamer, die meer op een heuse dispuutsbar lijkt, zitten de oer-Brabantse broers Glenn en Neil Foreman te wachten tot de bezoekers tot voor hun voeten zijn gaan zitten. Elk nummer van de prijswinnende singer-songwriter wordt door Glenn zelf kort en gevat aangekondigd met een anekdote over de oorsprong ervan. Een nummer van Gillian Welch kondigt hij aan met de vraag of iemand haar kent. Eén man van middelbare leeftijd steekt zijn hand op waarop de guitige Glenn zegt “Zing eens dan?"

Met innemende lach komt hij er nog mee weg ook. Voor elk nummer een ander gevoel: van een ode aan fitnessinstructrice Laura tot een gesprek met de twintig jaar oudere variant van zichzelf als hij het allemaal even niet meer ziet zitten. Foreman straalt dezelfde energie uit als de Britse singer-songwriter Passenger op een groot festival. Samen zingend met het publiek sluit hij de set af met een medley en mag iedereen weer terug de regen in om zich naar de afterparty in Brebl te begeven.

Niko - StuKaFest 2019 Nijmegen

René Oskam - StuKaFest 2019 Nijmegen

Mr. Weazley - Eindfeest StuKaFest 2019 Nijmegen in Brebl