Het programma van de derde editie van Festival Jazz International Nijmegen op 25, 26 27 èn 28 oktober is compleet. Vandaag voegde de organisatie als laatste een avontuurlijke serie gratis toegankelijke concerten aan het programma toe: *Free* Jazz ­– gratis en voor niks. Van verstilde luistermuziek tot onstuimige stuiterjazz, er is voor elk wat wils op verschillende locaties in Nijmegen.

Extra en gratis programma *Free* Jazz

Als opmaat naar het openingsconcert van Kika Sprangers op donderdag 25 oktober in Brebl, kan je eerst laten opzwepen door de jazzpunk van SPUNK! in het tegenovergelegen biercafé Stoom.

Op zaterdagmiddag in de Thiemeloods een tweeluik met jazzpianist Michiel Braam en experimenteel vocalist Annelie Koning. Samen gaan ze muzikaal aan de haal met de donkere teksten van de zestiende-eeuwse dichter Bredero. Daarna een optreden van avant-garde popband Lilly King die Nederlandstalige nummers met improvisatie versmelt.

Net als bij eerdere edities organiseert het festival op zondagmiddag een bijzonder concert in de bibliotheek. Ditmaal de première van I Compani, FelliniAmo met een ode aan Federico Fellini, de fameuze Italiaanse filmregisseur die 25 jaar geleden overleed. Fellini wordt herdacht met nieuwe bewerkingen van de filmmuziek van Nino Rota en enkele eigen composities van I Compani, terwijl de videojockey filmscènes, foto’s, tekeningen en teksten combineert.

Als afsluiter van de laatste festivaldag zondag 28 oktober speelt The Preacher Men in het café van LUX. De drie topmuzikanten - Efraïm Trujillo, Rob Mostert en Chris Strik - delen een allesverzengende liefde voor de klassieke sax, drums & hammond trio’s uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Festival Jazz International Nijmegen

Meer programma + festivalfocus The Voice

In zowel Nijmegen als Rotterdam loopt het thema “the voice” als rode draad door het hele programma: de stem of het kenmerkende geluid van een muzikant (niet per se een zanger) die ook bepalend is voor bandgeluid of compositie. Neem bijvoorbeeld de Amerikaan Ambrose Akinmusire die met zijn kwartet stuwende grooves maakt waarbij zijn omfloerste, pratende trompet de boventoon voert.

Een letterlijke stem is die van de Zwitserse stemkunstenaar Andreas Schaerer (zie video teaser). Hij zet zijn zangstem in als instrument en maakt de meest uiteenlopende geluiden. Schaerer gaat de arena in met Anton Goudsmit op gitaar. Of neem het Noorse trio GURLS dat bestaat uit zangeres Rohey Taalah, saxofoniste Hanna Paulsberg en bassiste Ellen Andrea Wang. Alle leden zingen (meerstemmig) en hun jazzy poppy muziek zit vol zelfspot.

Meer kenmerkende voices van Benjamin Herman die een punkavontuur aangaat met zijn laatste project Bughouse, van aanstormend saxofonist Wietse Voermans met het talenttraject The Pack Project en van het jonge duo Sanem Kalfa & George Dumitriu.

Programmaoverzicht Festival Jazz International Nijmegen

Donderdag 25 oktober
SPUNK – Stoom // *Free* Jazz (gratis)
Kika Sprangers 51.9° NB – Brebl

Vrijdag 26 oktober
Benjamin Herman's Bughouse – De Lindenberg 
Sanem Kalfa & George Dumitriu – De Lindenberg 
ArtEZ Big Collective – De Lindenberg 
Anton Goudsmit & Andreas Schaerer – De Lindenberg 
Ambrose Akinmusire Quartet – De Lindenberg 

Zaterdag 27 oktober
Michiel Braam & Annelie Koning – Thiemeloods // *Free* Jazz (gratis)
Lily King – Thiemeloods // *Free* Jazz (gratis)
GURLS - Doornroosje
Josef Leimberg & Astral Progressions - Doornroosje
Son Swagga - Brebl

Zondag 28 oktober
Saskia Lankhoorn / Wolfert Brederode trio - Concertgebouw De Vereeniging 
I Compani - FelliniAmo – Bibliotheek Nijmegen // *Free* Jazz (gratis)
The Pack Project 2018 met Wietse Voermans ft. Michael Moore - LUX
Mark Guiliana Quartet – LUX
The Preacher Men – LUX // *Free* Jazz (gratis)

> Meer informatie en tickets

Festival Jazz International Rotterdam (2001) wordt georganiseerd door Stichting Jazz International Rotterdam. Festival Jazz International Nijmegen is sinds 2016 partnerfestival van Rotterdam en vindt plaats in BreBl, Lindenberg, LUX, Concertgebouw de Vereeniging, Doornroosje en met pop-up programma op diverse plekken in de stad. FJIN wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Nijmegen, Provincie Gelderland en Prins Bernard Cultuurfonds.