Wie BOT kent, weet dat ze de randjes opzoeken: de grauwe rafelige randen van verlaten gebouwen en de scherpe randen van de taal. Ditmaal doen ze dat ook letterlijk door het poppodium van Merleyn tot aan de randen toe tjokvol te zetten met hun instrumenten, een begrip overigens dat je ruim moet nemen. Je kunt het ook installaties noemen, of kunstwerken die geluid maken. Niet noodzakelijkerwijs te scharen onder de noemer muzikaal, maar als geheel wordt het toch tot muziek gesmeed. Maar kunnen de heren van BOT dat ook op een poppodium?

De band

BOT is eigenlijk geen band, maar een muziektheatergroep met de nadruk op theater. BOT bestaat uit Job van Gorkum, Tomas Postema, Doan Hendriks en Geert Jonkers. Gekleed in schattige arbeidersrokjes, die zo uit een Russische staalfabriek lijken te zijn weggelopen, bewegen ze zich over het podium en dat is op zich al een hele kunst. Hun instrumentarium loopt uiteen van een ouderwetse telefoon en een hammondorgel tot divers keukengerei en een zelfspelende cello, Sally genaamd, die wordt voortbewogen in een rolstoel.

BOT staat in het oosten van het land vooral bekend om hun ‘geluid van’ projecten die op locatie worden uitgevoerd, gebruikmakend van de ruimte om hen heen en waarmee ze oude, verlaten en op de sloop wachtende gebouwen nog eenmaal tot leven wekken. Zo speelden ze in leegstaande kassen in Lent het ‘geluid van glas’ en in de gesloten NIjmeegse centrale van Electrabel ‘het geluid van stroom’. Graansilo’s, kerken, steenfabrieken: ze draaien hun hand er niet voor om om die te laten klinken.

Maar nu besloten ze het eens helemaal om te draaien. Geen eindeloze fabriekshallen, maar een podium van een paar vierkante meter vormt de uitdaging van hun nieuwe project. Dit project draait helemaal om liedjes: oude, opgepoetste werken en nieuw geschreven nummers. Ze hebben er zelfs een cd van gemaakt die ‘as we speak’ wordt afgemixt. Desalniettemin zal de CD pas later in het jaar beschikbaar komen. In het najaar staat er namelijk een clubtour op het programma waarvan Merleyn nu een vroege sneak preview krijgt.

BOT

De show

De liedjes zijn gevoelig, poëtisch, soms scherp en recht-voor-zijn raap. En de begeleiding is geniaal en humoristisch. Ze weten het echt zo gek niet te bedenken, of er komt wel muziek uit. Een slacentrifuge werkt als een klankkast voor lang aangehouden aaahhh’s, door een megafoon kun je mooi fluiten en het geknisper van papier is ook een ritme. Er zijn lepels, er hangen meterslange buizen, er staat een gietijzeren onderstel van een trapnaaimachine en zowaar wordt ook nog ergens een enorme sousafoon tevoorschijn getoverd. In het midden van het podium staat als primeur een langhalsgitaar en voor het betere voetenwerk is een ingenieuze installatie gebouwd van paren werkschoenen die door middel van handels worden bewogen. Gelukkig zitten ze in een kooi, want ze schoppen en stampen er flink op los.

Tekst loopt onder de foto's door.

Setlist

Sally
De graven beven
Karrevrachten gladiolen
Helemaal los van mij
Zout
Kaal en leeg
Op de tast
De witte hand
Komt nooit alleen
Dansen als een dwaas
Pak mijn hand
Zand erover

BOT

BOT

Het moment

De show zit vol verrassingen, die zich als momenten aaneenrijgen. Het publiek kijkt de ogen uit naar de bewegende machines, zoals het ritme-instrument met drie lange bleke vingers die worden aangedreven door vliegwielen en beurtelings ritmisch tikken. Hypnotisch, bijna ontroerend ziet het er uit, je hoopt telkens dat ze geen slag zullen missen.

Aan het einde van de show wordt duidelijk waarom wij hier stonden. We waren proefkonijn, en we zijn geslaagd. Maar we kunnen ook stellen dat BOT is geslaagd, niet in het minst vanwege het plezier dat ze uitstralen tijdens het spelen. Alsof ze zelf nog telkens verrast worden door de geluiden die ze voortbrengen.

Was het goed? Ja, verrassend goed zelfs. Hieruit blijkt dat BOT elk gebouw kan laten ‘leven’, zelfs een poppodium van een paar vierkante meter.

Het concert

Wie? Muziektheatergroep BOT
Waar? Merleyn, Nijmegen
Wanneer? Donderdag 22 maart 2018
Het publiek: komt speciaal voor BOT, ze vragen het zelfs aan elkaar: “hoe ken jij BOT?” Er wordt goed geluisterd en veel gelachen.

Website: www.wijzijnbot.nl

Facebook: wijzijnbot

BOT

BOT

BOT