De Achterhoekse/Arnhemse band Donnerwetter is inmiddels uitgegroeid tot één van de bekendste bands uit de provincie. Zeker ook tot één van de smaakmakers. De creatievelingen beperken zich niet tot deze band alleen. Zo heeft frontman Rocco Ostermann ook net zijn eerste boek De Buitenstaander uitgebracht, toetsenist Matthijs Stronks geeft regelmatig solo-optredens en is ook nog bezig met Nieuwegrond en hoewel Shaking Godspeed zich op dit moment in comateuze toestand bevindt zal ook die band weer van zich laten horen als de tijd rijp is. In het viertal heeft rond de jaarwisseling een kleine aanpassing plaatsgevonden. Drummer Mike Visser heeft de band verlaten en zijn plek is ingenomen door Ruben van Asselt, die ook bij Shaking Godspeed achter de drumkit zit. Inmiddels vaste prik in het Donnerwetter toerschema is Donnerwetter Day, het jaarlijks terugkerend festival, waarbij de band artiesten van divers pluimage uitnodigt om samen een feest te bouwen in Luxor Live. Dit jaar ook het geschikte moment voor de release van The Boy With The Joker Gun.
De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud en de glimmende schijfjes. Deze keer de nieuwe 12" ep van Donnerwetter - The Boy With The Joker Gun.
De band
De muziek
Nooit verlegen om nieuwe wegen te bewandelen, is Donnerwetter eind vorig jaar begonnen met het Europamine project - een muzikale roadtrip door Europa. De band verlegt de muzikale grenzen om in verschillende Europese landen nieuwe songs te schrijven en op te nemen. De eerste halte is net over de grens: België. Hier is de band de (mobiele) studio ingedoken met producer Staf Verbeeck, die al werkte met Triggerfinger, Hooverphonic, Opeth, Moby en vele anderen. Er werden zes nummers opgenomen, die nu samen zijn uitgebracht op 12” vinyl onder de titel The Boy With The Joker Gun. Opener van de tweede plaatkant, het nummer ‘Tongues And Tales’ werd al in november vorig jaar als opwarmer digitaal uitgebracht. De aftrap is voor fluitist Sinan Arat, waarna het nummer met pompend ritme van start gaat. De band zet meteen veel van hun troefkaarten in; heerlijke gitaarriff (de immer inventieve Wout Kemkens), goed gezongen, dubbele zanglijnen, verschillende tempo’s en notenregens van toetsenist Stronks. Ook toptrack ‘Spontana Fontana’ is de ep vooruitgesneld en kreeg zelfs een speciale limited 7” release voor de Paradisovinylclub. Wel helemaal nieuw zijn ‘I Hear A Click…Automagic’ en ‘How Far Can Too Far Go’ en de boven de tien minuten klokkende afsluitende titeltrack. Die laatste track is mooi van opbouw, met een dreigende sfeer en ondanks de lengte toch geheel vrij van overbodige vulling.
Het nummer
Dopamine is belangrijk voor Donnerwetter, er moet wel wat loskomen bij het creëren en het ondergaan van muziek. De term Europamine is hier dan ook een afgeleide van. En het eerste nummer van de ep heet ‘All Due To The Dopamine Drop’. Sterk nummer, dito sterke tekst. Up tempo, maar ook nostalgisch, met Zappaïaanse intermezzo’s en een mooi slot. Er is een clip geschoten bij dit nummer tijdens Hoogte 80 door Louise te Poele en die ging een week later op Donnerwetter Day in première.
Het oordeel
Laten we beginnen met een kritische noot. Slechts zes nummers is niet veel en dan lijkt de samenhang op The Boy With The Joker Gun in eerste instantie ook minder te zijn dan op het debuut en Pavlov Beauty Saloon. Wordt het materiaal vaker beluisterd, valt alles toch weer op zijn plaats. Vanaf de fantastische opener ‘All Due To The Dopamine Drop’ tot het lange slotnummer, het is allemaal razend knap in elkaar gevlochten, waarbij ook producer Staf Verbeeck absoluut zijn aandeel heeft gehad. Donnerwetter mag dan tegendraads worden gevonden, nooit verliezen ze het liedje uit het oog. Knap. Tenslotte ook nog een pluim voor het artwork, zowel voor- en achterkant als de binnenhoes, door Bob Mollema.
Dit was pas deel 1 van Europamine, de bedoeling van Donnerwetter is om dit project uit te bouwen tot een trilogie. Volgende halte is Duitsland, om precies te zijn in Berlijn. Benieuwd waar Donnerwetter dan weer mee op de proppen komt.