Enige tijd terug waren er een paar mannen die de koppen bij elkaar staken en zich realiseerden dat heavy metal in de Achterhoek weliswaar een hele goede, trouwe schare liefhebbers kent maar dat er niet zo heel veel voor georganiseerd wordt. Aldus besloten Erik Ramaker en Gijs Haccou van DRU Cultuurfabriek in Ulft, geadviseerd door metalhead en kenner van het wereldje, Johan Godschalk, contact te leggen met organisator Loud Noise. Al vrij snel werd Metal on Metal geboren. Onder die naam wordt 25 november het Achterhoekse heavy metalfestival georganiseerd in de DRU. Hoogste tijd dus om eens te gaan praten met Eric en Johan.

Wat is Metal on Metal?

Erik: “Metal on Metal is een goed initiatief om de metalscene in de Achterhoek weer op de kaart te zetten. Als DRU hebben we dat verschillende keren geprobeerd, maar we hebben onvoldoende expertise in huis om het te laten lukken. Die expertise hebben de jongens van Loud Noise wel. Johan heeft ons, als een soort mediator, aan elkaar gekoppeld. Hij heeft Tjerk en Paul van Loud Noise hier uitgenodigd en wij - Gijs Haccou en ik - zijn samen met Johan gaan zitten om te kijken wat we konden doen. Tjerk en Paul zijn bekend in de scene en waren meteen enthousiast. Ze organiseren ook Into The Grave en Dynamo Metalfest.“

Johan: “Qua capaciteit zijn we zijn natuurlijk niet zo groot als Metalfest of Into The Grave; we hebben twee zalen en kunnen zo’n 700 bezoekers kwijt. We zijn al erg blij als we dat vol krijgen. We denken dat we een goed programma hebben neergezet en dat we een goede kans maken om de metalscene nieuw leven in te blazen.”

Wat is het streven met Metal on Metal?

Erik: “We willen eenmaal per jaar zo’n festival doen en daaromheen, net als bijvoorbeeld FortaRock in Nijmegen, een aantal clubshows: ‘Metal on Metal presenteert’. De show die we op die manier gedaan hebben van Sacred Reich in augustus was min of meer toeval. Een show in Friesland viel uit en toen besloten we het hier te organiseren. Allerlei dingen vielen toen op zijn plaats, waardoor wij ook het idee kregen dat we iets goeds te pakken hadden. In de zomerperiode op een zondagmiddag ruim 250 bezoekers binnenhalen, dat was voor ons een duidelijk signaal dat Metal on Metal in een behoefte voorziet.”

Johan: “Loud Noise en DRU geven dit Metal on Metal concept twee jaar de tijd om iets te worden. Het is niet zo dat, als het de eerste keer niet geweldig draait, de stekker eruit wordt getrokken. We geven het wel een kans. We zijn ons er ook wel bewust van dat bij de eerste keer bijna altijd verlies wordt gedraaid. Dat proberen we natuurlijk zo klein mogelijk te houden, maar iedereen weet dat je de eerste keer gewoon vaak geen winst maakt. Het is een kwestie van bouwen.”

Erik Ramaker (links) en Johan Godschalk

Waarom hebben jullie dit bedacht eigenlijk?

Erik: “De oorspronkelijke aanleiding was dat DRU al een aantal dingen had gedaan waarbij bleek dat voor metalconcerten een paar zaken gelden: bij een metalconcert kun je de beveiliging als het ware naar huis sturen; er is eigenlijk nooit rotzooi en die sporadische keer dat er iets gebeurt, lost het zichzelf op. Metalheads zijn heel gemoedelijk. Bovendien drinkt metalpubliek meer dan gemiddeld - hetgeen een goede zaak is voor de omzet - en zijn metalfans een heel trouw publiek. "

"Dat, in combinatie met dat metal eigenlijk al sinds eind jaren 70, begin jaren 80 heel erg leeft in de Achterhoek, maakt dit initiatief eigenlijk heel erg vanzelfsprekend. En vlak Duitsland overigens niet uit. Duitsland is, mondiaal gezien, metalland nr. 1. We zijn hier slechts een paar kilometer van Duitsland verwijderd, dus ook daar zijn onze pijlen op gericht. We hebben ook niet voor niets gekozen voor Destruction, een Duitse headliner.”

Er is een populaire groep van Metal on Metal op Facebook. Hoe is dat ontstaan?

Johan: “Gerelateerd aan het ‘pakken’ van een bepaald publiek, hebben we een community gebouwd. Metalliefhebbers zijn sowieso eigenlijk al één grote familie en dus was die Faceboekgroep de volgende, logische zet. Die groep had binnen een paar weken 800 volgers; inmiddels zo’n 1.300. Die groep is een ultieme manier om behoeftes van mensen te peilen, om te kijken of ze willen meehelpen, wat wil men aan aankleding, vervoer, eten enz. En natuurlijk is het dé manier om te laten weten wie je zou willen zien. Het is een fantastisch medium om van onderaf te voelen wat metalfans willen en waar je dan op in kunt spelen." 

Erik: "Overigens zou het ook erg leuk zijn als mensen op die groep aangeven dat ze zouden willen bijdragen. Een voorbeeld daarvan is dat we ooit, toen we een Pink Floyddag organiseerden, werden benaderd door iemand die horloges maakte met PF-logo en vroeg of ‘ie hier mocht staan. Het is leuk om van mensen te horen dat ze ons een warm hart toedragen en dan gaan we kijken of het iets extra’s oplevert. Zo kun je bijvoorbeeld ook denken aan een professioneel ingerichte expositie over de historie van metal in de Achterhoek, of een expositie met coole foto’s van metal shows.”

Hebben jullie een doel voor ogen?

Johan: “We willen de levendige metalscene van weleer weer nieuw leven inblazen. Dat je niet het idee hebt dat je per se in de auto moet stappen om in Amsterdam of Rotterdam naar een metalconcert te gaan, maar dat het ook gewoon in de buurt kan. De ambitie is niet zozeer om zo groot te worden als Into The Grave: het gaat er vooral om dat we willen dat mensen terugkomen omdat de sfeer hier goed is en omdat er hier een enorme gemoedelijkheid heerst."

"We zijn voornemens om ons te onderscheiden. We hebben een aantal A4-tjes met ideeën om die onderscheiding waar te maken en daar buigen we ons samen over. We willen bewerkstelligen dat mensen denken: ‘O ja…Destruction. Da’s een gave band. Die spelen daar en daar, maar omdat we er hele goeie ervaringen hebben, gaan wij naar Ulft om ze te bekijken.’ Mensen moeten niet alleen heel erg goeie muziek luisteren, maar ook een beleving ondergaan.”

Metal on Metal

Zaterdag 25 november
DRU Cultuurfabriek Ulft
> Tickets

Line up:
> Destruction
> Hell
> Pro-Pain
> Disabuse
> Art of Pantera
> The Unforgiven
> Death Machine
> Thrashcan
> The Covering

Daarover gesproken: wat is de line-up eigenlijk voor 25 november?

Erik: “We hebben vijf bands die eigen werk spelen, Destruction, Hell, Pro-Pain, Disabuse en Bark. Daarnaast hebben we vijf coverbands, wat een bewuste keuze was. Omdat we dit voor het eerst doen, willen we zoveel mogelijk zekerheid omtrent een aantal bezoekers . De ervaring leert dat coverbands toch redelijk eenvoudig meer publiek trekken. Bovendien wilden we daar in elk geval één regionale coverband bij, in dit geval Thrashcan, mede omdat een lokale band zijn eigen publiek meebrengt. En dat trekt ook meer bezoekers.”