Studentenbandwedstrijd Kaf en Koren heeft als kleine broertje van de Roos van Nijmegen de naam om succesvolle bands voort te brengen. Zo wonnen Roosbeef en Rectum Raiders eerder al de competitie. Dinsdag 9 mei bleek bij de finale dat ook indierockband Foxlane zich bij het rijtje winnaars mag scharen. Een terechte winnaar? 3voor12 Gelderland beoordeelde de bands in Merleyn, waar overigens niemand met lege handen naar huis ging.

Het concert

Finale Kaf en Koren 2017 met Foxlane, Mooksha en Jackson's Cage. 9 mei 2017, Merleyn Nijmegen.

Het is gezellig druk in Merleyn voor de finale van Kaf en Koren 2017. Jong en oud loopt door elkaar heen en het is duidelijk dat de bands al hun familie en vrienden hebben opgetrommeld voor support. De drie bands die vanavond mogen optreden, hebben de voorrondes in het Cultuurcafé doorstaan en hebben daarmee al zes bands achter zich gelaten: een prestatie op zich. En hoewel niemand met lege handen naar huis gaat, is iedereen gebrand op de hoofdprijs: onder andere een opnamedag in een professionele studio en een optreden op het Valkhof Festival.

Foxlane mag het spits afbijten. Deze indierockband laat zich beïnvloeden door psychedelica, funk en jazz en onderscheidt zich door melodische, dromerige gitaarriffs en keyboard-riedeltjes à la MGMT. Vanaf het begin is het duidelijk dat de bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld. Hun ietwat nonchalante houding en alternatieve uitstraling passen goed bij de muziek. Frontman Guus Timmermans heeft de natuurlijke aanleg om het publiek in te pakken en te laten doen wat hij wilt. Aan de zang kan nog een beetje gewerkt worden, maar Foxlane legt de lat absoluut hoog voor de twee bands die volgen.

Vervolgens mag Mooksha, overigens de enige groep met een vrouwelijk bandlid, zich bewijzen. De jonge progrockband heeft een repertoire dat duisterder en minder mainstream is dan dat van de concurrentie. Niet misplaatst in Merleyn, maar ook niet voor iedereen weggelegd. Zoals ze zelf ook toegeven, is zelfs hun aangekondigde ballad niet bepaald een rustig nummer. Hoewel de band er duidelijk plezier in heeft om samen te spelen, komen er tijdens het optreden nog wel wat schoonheidsfoutjes aan het licht. Ook de interactie met het publiek oogt nog te geforceerd. Waarschijnlijk zal de band het goed doen in een donker kroegje, maar voor het grote publiek is het op dit moment nog te vroeg.

Jackson's Cage heeft de grootste achterban meegenomen: het publiek gilt het hardst bij elke song die de muzikanten spelen. De band, die zichzelf omschrijft als rauwe orgelrockband, heeft al bij Radio Veronica mogen optreden en staat dit najaar in het voorprogramma van Golden Earring. De muziek klinkt bekend (met invloeden van DeWolff en The Doors), maar het knap bespeelde orgel geeft er toch een origineel tintje aan. De jongens genieten volop van de performance en willen duidelijk nog veel vaker op het podium staan. Het repertoire zou zeker nog wat spannender mogen, maar de muzikanten maken wel een klein feestje van het optreden met hun catchy songs en snerpende gitaren.

De prijzen

Na de drie optredens gaat de jury in beraad. Naast de hoofdprijs zijn er ook drie workshops te verdelen over de bands. Niemand gaat dus met lege handen naar huis.

Als publieksfavoriet mag Jackson's Cage, niet geheel verrassend, de publieksprijs mee naar huis nemen: onder andere een professionele fotoshoot voor de band. De jury is het er daarnaast snel over eens dat Foxlane met kop en schouders boven de overige twee bands uitsteekt. De band sleept als overtuigende winnaar de hoofdprijs in de wacht. Alle drie de bands hebben zichzelf vanavond echter in de schijnwerpers gezet als nieuw, aanstormend talent. Over een carrière zoals die van Roosbeef of Rectum Raiders mag gedroomd worden. Wie weet op welke festivals we ze binnenkort tegenkomen?