Behind The Corner en 3voor12Gelderland werken samen en publiceren onderling elkaars artikelen. Taggi Eenstroom van Behind The Corner had onlangs een interview met Jaap Delleman van Oerkroeg Schiller in Aalten over het ruimte bieden aan ontluikend jong muziektalent.

Een interview in samenwerking met Behind The Corner, online magazine voor de Achterhoekse popcultuur.

In het centrum van Aalten vind je Oerkroeg Schiller. Je kunt er terecht voor een speciaal biertje en een maaltijd met groenten uit eigen tuin. Maar het café heeft vooral een status als poppodium. Theo de Gier heeft vanaf 1977 Oerkroeg Schiller vormgegeven als muziekcafé. Inmiddels is Jaap Delleman de uitbater. Hij was voorheen werkzaam bij Theo en heeft het stokje overgenomen. Hij heeft daarbij niets veranderd aan het oorspronkelijke idee en karakter van de kroeg. Bekende bands als De Staat, Donnerwetter, Go Back To The Zoo, ze stonden en staan bij Schiller op het podium. Maar daarnaast probeert Delleman ook de jeugd en ontluikend talent ruimte te bieden middels het jaarlijkse open podium op Hemelvaartsdag donderdag 25 mei 2017.

Oerkroeg Schiller Aalten

Achtergrond Oerkroeg Schiller

De naam Schiller komt uit de periode dat het pand diende als sociëteit. “Een voormalige eigenaar van het pand had een zoon die stage liep bij café Schiller in Amsterdam. Uiteindelijk mocht hij de naam Schiller gebruiken voor zijn sociëteit. Er is dus een directe link met café Schiller in Amsterdam.” licht Jaap Delleman toe.

Het pand herbergt al ruim 350 jaar horeca. Sinds het als Oerkroeg Schiller bekend is, zijn er zaken veranderd. “Bijna alles is veranderd, behalve de sfeer. Vroeger speelden de bandjes voor in de kroeg, waar toen de biljarttafel stond. De bands speelden letterlijk op het biljart. Begin jaren 90 is het gedeelte erbij gebouwd waar nu het podium is gesitueerd. Steeds zijn er dingen verbeterd.” Door aanpassingen aan de ruimte is ook de geluidskwaliteit tijdens optredens van bandjes verbeterd. De LSA-club (de Lazy Sunday Afternoon-Club) wist dit voor elkaar te krijgen. (zie artikel http://behindthecorner.nl/2015/05/aalten-de-blaren-op-de-vingers-voor-een-goede-akoestiek/ )

“We zijn meer dan alleen een podium en zijn destijds ook begonnen met het serveren van eten. Maar ik ben heel blij dat de optredens in het café genoeg bezoekers trekken. Ik wil zeker op dezelfde voet doorgaan met de muziek en bands.”

De muzikale interesses van het publiek blijken onderhevig aan veranderingen. Het is voor Delleman belangrijk om hierop in te blijven spelen. “De laatste paar jaar zijn de coverbands heel erg in opmars. Het wordt wel weer eens tijd voor een frisse wind. Helaas blijkt dit commercieel gezien moeilijk. Het aanspreken van jeugd is lastig. De jeugd ben je al een beetje kwijt. Ze heeft meer belangstelling voor dj’s en grote feesten. En tot je achttiende mag je niet drinken. Vroeger kwamen mensen vanuit school naar de kroeg voor kennismakingen of uitwisselingen. Dit werd dan hun stamkroeg. Tegenwoordig gaan ze pas naar de kroeg als ze 18 jaar of ouder zijn, dan is het niet meer zo dat Schiller de ontmoetingsplek is waar je van je 16e tot 18e verblijft. Die hele doelgroep is weg."

"Wel heeft Oerkroeg Schiller een groep speciale supporters in de LSA-club. De LSA-club bestaat uit zo'n 300 leden. LSA houdt zo'n 5 optredens per jaar en veel van de leden komen regelmatig naar Schiller. Deze groep bestaat voornamelijk uit vijftigplussers.”

Oerkroeg Schiller Aalten

De kroeg heeft tegenwoordig meer te maken met regels. “Vroeger kon je muziek inplannen wanneer je wilde, tegenwoordig zijn er allerlei eisen. Vanuit de buurt zijn er gelukkig nooit klachten. De mensen weten dat we meedenken. Het publiek van Schiller is ook niet het soort mensen dat de buurt afbreekt.”

Café Schiller programmeert diverse soorten muziek van lokaal tot internationaal. Delleman heeft met zijn podium inmiddels een bepaalde status weten te verwerven. Bands die steeds groter worden in binnen- en buitenland hebben in Schiller gespeeld en spelen er nog, zoals Donnerwetter en De Staat. “Als een lokale band wil spelen, dan probeer ik daar ruimte voor te maken. Er zit een stukje goodwill bij. Voor de rest weet ik wat werkt en wat niet werkt. Af en toe probeer ik wat nieuws. Soms werkt dat niet, maar muziek hoort absoluut in het kloppend hart van Schiller thuis. Ik vind dit zelf ook heel belangrijk.”

Jaap Delleman richt zich voornamelijk op alternatieve muziek. “Ik zeg altijd dat hier nog echte muziek wordt gemaakt. Gelukkig is er een grote doelgroep die hier interesse in heeft. Het is belangrijk om te weten wat de mensen willen. Het podium is inmiddels zo bekend dat ook mensen van verder weg hier naartoe komen.”

Ook buitenlandse bands staan op het podium van Schiller. “We hebben ook wel eens bands uit bijvoorbeeld Amerika. De bands moeten wel een bepaalde kwaliteit hebben, de norm wordt steeds hoger. Je probeert een bepaald niveau te bereiken. Dit is wel lastig, het is gevoelsmatig en ik ben geen muziekdocent.” Delleman heeft goed contact met veel lokale muzikanten zoals Matthijs Stronks (Donnerwetter), Paul Diersen (Raw Flowers) en Vedran Mircetic (De Staat). Zij willen hem nog wel eens advies geven. “Mijn vrienden, zoals Matthijs, geven tips voor bands die ik dan ga bekijken. Of ik geef aan dat ik iets in een bepaalde richting zoek en vraag of zij nog  een band weten. Af en toe ga ik er dan een avondje voor zitten om te luisteren en te kijken of het wat voor Schiller is en of het binnen de prijsmarge valt.” Ook komt er veel aanbod voor muziek binnen op de mail. “Ik krijg soms wel 80 mailtjes per week binnen van bands die graag willen spelen. Ik kan niet iedereen beantwoorden want daar kom ik niet altijd aan toe.”

Delleman vind het belangrijk dat de bands zich welkom voelen. “De muzikant komt binnen en moet zich welkom voelen. Hij moet presteren, ik ga dus niet zeuren hoeveel drankjes hij mag hebben. Muzikanten moeten gastvrij ontvangen worden en lekker kunnen eten. Dan staan de mensen met plezier op het podium. Dan pas kunnen ze echt een mooie avond maken voor het publiek. In Schiller komen veel muzikanten en mensen die echt van muziek houden. Het is dus ook dankbaar om hier te spelen. Ik denk dat dit wel een kracht is.”

Om ook jonge bezoekers aan te spreken organiseert Delleman jaarlijks een open podium tijdens Hemelvaartsdag. Lokale en regionale bandjes, solo artiesten en gelegenheidsformaties kunnen zich aanmelden. Elk van hen krijgt 30 minuten de tijd om te spelen. “Ik probeer ook dit jaar weer een open podium te houden om te kijken of we jong talent het podium op kunnen krijgen. Het is even afwachten hoe dit loopt. Je hebt nu programma's als Idols, maar echte bandjes zie je weinig. Maar dat is nu even, dat kan zo weer veranderen. Het is als het ware een soort golfbeweging. Zo heb je niets en zo heb je weer alles.”

Het publiek heeft de gehele dag vrij toegang tot het evenement.

Wil je ook spelen? Mail dan naar evenementen@oerkroeg.nl onder vermelding van Open Podium. Of kijk voor meer informatie op www.oerkroeg.nl