3voor12 Gelderland schuift in het restaurant van Arnhems cultureel middelpunt Rozet aan bij de vier heren van Ocean Drive, voorheen Lada. Op 25 maart brengt het viertal haar eerste ep Ivory uit en dat gaat vergezeld van een releaseparty in de bovenzaal van Luxor Live. Terugblikken op 'de periode Lada' doet de band liever niet. Niet omdat het geen fijne tijd is geweest, maar omdat Ocean Drive meer is dan enkel een doorstart. Met Ocean Drive slaan de vier jeugdvrienden namelijk een nieuwe weg in, eentje met stevige ambities.

Om er vanaf te zijn, maar de vraag moet gesteld; wat is de reden van het afsluiten van Lada en het in dezelfde bezetting doorgaan als Ocean Drive?

Drummer Jeroen Schoonderbeek trapt af: "Een belangrijke reden is dat we het echt professioneler gaan aanpakken als band, maar ook muzikaal gaat er veel veranderen. Zelf denk ik er bijvoorbeeld over om het drumstel aan de wilgen te hangen en over te gaan op gitaar, toetsen en andere instrumenten."

Pieter Geurkes (zang) vult aan: "Het idee kwam eigenlijk vanzelf in de periode dat we de ep opnamen. We deelden eenzelfde drang naar vernieuwing en voelden allemaal aan dat we echt een frisse start nodig hadden. Dat proces verliep heel geleidelijk. Je merkt bijvoorbeeld dat ook de oude liedjes die we nog spelen, stiekem aan het veranderen zijn: we spelen ze op een andere manier en gebruiken andere instrumenten. Het geluid is ook elektronischer geworden."

Jeroen: "Deze ep is hoe dan ook een nieuw vertrekpunt; de releaseshow voelt echt als het debuut van Ocean Drive. Ook onze manier van nummers schrijven verandert, daar proberen we nieuwe vormen in te vinden. Bijvoorbeeld door samen een huisje te huren en van daaruit aan nummers te werken."

Pieter: "Ook dat is een manier om het minder vrijblijvend te maken en juist wat druk op onszelf te leggen om echt te presteren. Als je met z’n allen in zo’n huisje zit, dan moet er namelijk ook wat uitkomen."

Ocean Drive is een viertal:
- Michel Schreur, gitaar
- Oscar van Bunnik, bas
- Jeroen Schoonderbeek, drums
- Pieter Geurkes, zang

Hoe is het om als oude jeugdvrienden in deze band te zitten?

Jeroen: “We zitten ons hele leven al bij elkaar in een band of in bandjes met tenminste een van de anderen. Toen we een jaar of tien geleden allemaal in Arnhem woonden hebben we in Café Vrijdag besloten een nieuwe band te starten. Dat werd Lada. We zijn onwijs goede vrienden: enerzijds is dat heel fijn en een groot voordeel, maar het heeft ook nadelen.

Muziek is voor ons heel belangrijk, maar het is niet onze baan. Dat maakt het communiceren moeilijker: ik schop wel eens tegen onze band aan, maar ik wil eigenlijk niet dat de rest me maar suf vindt met mijn kritische kanttekeningen... Ik ben vrij perfectionistisch en wanneer er geen ontwikkeling in zit, vind ik het moeilijk om ergens energie in te steken. Als we alleen maar bij elkaar zitten, lol hebben en biertjes drinken werkt het voor mij niet. Dat kunnen we veel beter zonder instrumenten."

Dan, met een oprechte glimlach: "Uiteindelijk is het een groot voorrecht om samen in deze band te zitten."

Uit welke bronnen put Ocean Drive?

Pieter antwoordt: "Onze invloeden komen vooral uit de pop, rock en grunge." Wat volgt is een waslijst aan invloeden. Rockbands als Pearl Jam, Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers, Led Zeppelin en Pink Floyd. Oude helden als Leonard Cohen, Nick Cave, David Bowie en Crosby, Stills, Nash & Young. Maar ook recentere acts, variërend van electro tot indie: onder meer Jamie xx, Four Tet, P!nk, Death Cab for Cutie, The War on Drugs, Damien Jurado en het inmiddels gestopte Yellow Ostrich komen langs.

Wat kunnen jullie vertellen over de nieuwe ep?

Michel: "We hebben vier nummers opgenomen voor onze debuut-ep Ivory. Pieter schrijft de teksten, de muziek komt van ons allemaal. Het idee of thema komt vaak van een van ons, maar de uitwerking doen we echt met z'n vieren.”

Pieter: "De vier liedjes lopen behoorlijk uiteen; je zou het haast een bloemlezing van onze muzikale richtingen kunnen noemen."

Jeroen: "Klopt. Het varieert van vrij stevige rock tot een poppier geluid. Een ander nummer, 'Vermillion Butterflies', heeft dan weer een meer sfeervolle, ingetogen stemming. In dat nummer gebruiken we voor het eerst elektronica; dat gaan we zeker verder verkennen en uitproberen."

Pieter: "De teksten zijn heel persoonlijk. Als ik iets schrijf, dan gaat het me er vooral om dat iemand anders daar ook iets in herkent. Dat is volgens mij het doel van het schrijven."

Jeroen: "Wij kennen Pieter heel goed en wanneer wij naar de teksten luisteren, weten wij wel zo'n beetje waar het over gaat. Ze zijn echter abstract genoeg dat iemand anders er ook zijn of haar eigen verhaal uit kan halen."

Pieter: "Ik schrijf nooit letterlijk, maar probeer een sfeer of personages neer te zetten die passen bij mijn gevoel of bij een ervaring."

Zou je ons kunnen meenemen in het ontstaan van een van de nummers?

Pieter kijkt even bedenkelijk maar vertelt: "Ok, een voorbeeldje. Het liedje 'Vermillion Butterflies' is ontstaan tijdens een oefensessie. Tijdens jams zing ik vaak fonetisch mee en dan komt er altijd wel een woord of een zin naar boven die blijft hangen: dat is dan vaak het uitgangspunt van de tekst. Het is een manier van schrijven die voor ons meestal goed werkt. Tijdens deze bewuste jam kwam het woord "butterfly" naar boven en dat heb ik in de tekst vermengd met dingen die ik had meegemaakt en daarop aansloten. Onze nummers zijn meestal niet politiek geëngageerd of maatschappelijk betrokken.”

Vervolgens met een grijns en opgetrokken wenkbrauwen: "Uiteindelijk gaat het toch vaak over de liefde, dat zijn meestal best zware emoties." Jeroen vult aan: "Dat samen in een ruimte zitten, muziek maken en af en toe bedenken van "wow, dit is vet, dit hebben wij gemaakt", dat is echt magisch."

Je ziet steeds vaker dat bands ervoor kiezen om een ep uit te brengen in plaats van een volledig album; waarom hebben jullie hiervoor gekozen?

Jeroen: "Het uitbrengen van een album is helemaal niet interessant meer. Iedereen luistert Spotify, stelt playlists samen of shuffelt losse nummers. Het beluisteren van een heel album is voor veel mensen verleden tijd. Als Ocean Drive brengen we dan ook liever vier ep’s uit dan een enkel album."

"Dat heeft deels met de financiën te maken, maar het stelt ons ook in staat om meer en meer onze vorm te zoeken. We zijn ons immers aan het ontwikkelen, als je dat allemaal op één album zou zetten dan wordt het lastig om daar een eenheid van te maken." Vervolgens, schouderophalend: "Tja, het album is wel een beetje dood denk ik, een klein beetje..."

Hoe ver reiken de ambities eigenlijk?

Pieter: "Wij sluiten niets uit, maar dat is natuurlijk altijd moeilijk te zeggen. Wat we het liefste doen is muziek maken die we alle vier graag spelen, verder ben je dan afhankelijk van de smaak van je luisteraars. We willen geen behaagzieke hits maken, maar natuurlijk wel veel optreden: optreden is het leukste dat er is. En ambities? Ja, festivals of voorprogramma's van grotere acts... dat zou een mooie stap zijn!"

En een vijfde bandlid? Als jullie mochten kiezen...

Pieter: "Een multi-instrumentalist zou mooi zijn: Andrew Bird is altijd welkom."

Tot slot: wat kunnen we verwachten van de ep-release op 25 maart?

Michel: "We presenteren de ep in de bovenzaal van Luxor Live, en ik zag dat we tegenover Ben Liebrand (in de Grote Zaal) staan." Grinnikend: "Qua stijl is dat alvast geen concurrentie. We gaan daar een lekker stevige set neerzetten. En of er een support act is?" Lachend: "Daarover zijn we nog aan het onderhandelen..."

Debuut-ep Ivory verschijnt 25 maart in eigen beheer. Diezelfde avond speelt de band haar releaseshow in de bovenzaal van Luxor Live. Inmiddels is Julian Hertz aangekondigd als voorprogramma.