De redactie hanteert het zwaard van Vrouwe Justitia en spreekt recht over wat rond is: de oogst van het zwarte goud. Deze keer de dubbel lp Sputnik 9, een conceptalbum bedacht door Lars Spijkervet, onder meer drummer bij Automatic Sam.

Het idee om samen met gelijkgestemden nieuwe nummers te schrijven en op te nemen stamt uit de hiphop waar dergelijke kruisbestuivingen gangbaar zijn. In de alternatieve rock zijn er veel minder voorbeelden, met als uitzondering de door Josh Homme van Queens Of The Stone Age geïnitieerde Desert Sessions. Hoog tijd dat er in Nederland een dergelijk muzikaal experiment wordt opgezet, moesten de initiatiefnemers van Sputnik 9 Lars Spijkervet en grafisch vormgever Wouter van Uden hebben bedacht.

Negen maanden lang, elke maand een single met live video uitbrengen met steeds een andere groep muzikanten uit Nederland. In totaal werkten de initiatiefnemers, samen met 29 andere (voornamelijk Gelderse) muzikanten, in negen verschillende sessies van twee dagen, waarin steeds twee nieuwe songs werden geschreven en opgenomen.

Sputnik 9 bestaat uit: Marlon Penninkhof (Marlon Penn), Leon Sibum (Grenadeers / Kirten van Teijn), Alex van Damme (Shaking Godspeed / Crying Boys Cafe), Seb Dokman (Paceshifters), Igor Sekulovic (Projekt Rakija), Peter Peskens (Jungle By Night / The Mysterons), Wout Kemkens (Shaking Godspeed / Donnerwetter), Gertjan Gutman (Birth Of Joy / Baskar), Jesse Hanssen (Statesmen / Hunting The Robot), Rocco Ostermann (Donnerwetter / Shaking Godspeed), Vedran Mircetic (De Staat), Paul Snoeren (Inlakech / Ilen Mer), Siep van Rijswijk (Grenadeers / Melonhead), Michiel Claessen (Storksky), Pim Walter (Jellephant & the Phantoms), Sebastiaan van Bijlevelt (Okieson), Stijn Hosman (Polynation), Erik Harbers (Automatic Sam / Ten East), Thomas Waterreus (Boef En De Gelogeerde Aap), Jan Teertstra (Sunday Sun / Orgelvreten), Gio Sliwa (bertus Borgers & the Young Retro’s), Tijn Driessen (Toneelgroep Maastricht), Paul Zoontjens (The Kik / Simon Keats), Harm Timmermans (Projekt Rakija), Rense Slings (Automatic Sam / Dan Wilson), Lisa Moree (Bells Of Youth), Pablo van de Poel (DeWolff), Pieter Holkenborg (Automatic Sam / Ten East), Judith Renkema (JW Roy / Jaimi Faulkner), Rens Ouburg (The Royal Engineers, Andy Frasco & The U.N.), Florian van Damme (De Authentiek Fabriek) en Lars Spijkervet, die alle drumpartijen voor zijn rekening nam. 

De in totaal 19 geschreven songs, plus één bonus track die tijdens de try-out van het project gemaakt is, zijn op 8 december uitgebracht op een dubbel lp.

De muziek

De eerste sessie vond plaats al bijna een jaar geleden plaats, eind januari 2016, met Marlon Penn (vocalen en synths), Leon Sibum (gitaar), Alex van Damme (bas) en Lars Spijkervet (drums). De single ‘Get By’ begint met een catchy gitaarloopje en het heerlijke schurende stemgeluid van Penn, maar ontpopt zich uiteindelijk tot een grootse en meeslepende gitaartrack. Ook groots klinkt ‘Beautiful Lie’ gezongen door Paceshifters-zanger Seb Dokman.

De ongebruikelijke samenwerking met Igor Sekulovic (Projekt Rakija) en Peter Peskens (Jungle By Night / The Mysterons) leverde twee toffe en zeer verschillende nummers op met invloeden uit grunge, balkan, afro-beat en 70’s rock/stoner. Dat Wout Kemkens altijd op zoek is naar nieuwe geluiden horen we in ‘Out Of Grace’, waarin hij wordt bijgestaan door gelijkgestemde geesten Gertjan Gutman (Birth Of Joy) en Jesse Hanssen (Hunting The Robot). Over geesten gesproken, de single van de vierde sessie was ‘The Phantom’ met Rocco Ostermann, Vedran Mircetic en Paul Snoeren. Deze bijna zes en een halve minuut durende track levert opnieuw een hoogtepunt op. Het andere nummer van deze sessie was ‘Kiss My Apocalypse’, dat de tweede plaatkant opent.

Waanzinnig catchy is ‘Feels Good To Me’, dat Lars Spijkervet maakte met zanger Siep van Rijswijk (Grenadeers), Phantom Pim Walter op bas en Storksky-gitarist Michiel Claessen. Die laatste klinkt met zijn eigen band al als de Nederlandse Queens Of The Stone Age, vandaar dat deze track ook niet ver van dat geluid afligt. De zesde Sputnik 9 sessie kende een wat verder uit elkaar liggende groep. Sebastiaan van Bijlevelt, eigenaar van de Galloway Studio waar alle Sputnik 9 opnames plaatsvonden,

Stijn Hosman, oprichter van en muzikant/producer in elektronica duo Polynation en Erik Harbers, ex-Woost bassist die tegenwoordig bij Automatic Sam en het instrumentale en intercontinentale Ten East speelt. Resultaat is de single ‘My Way’, dat een lekkere drive heeft, waarin Lars Spijkervet zelf een hoofdrol in speelt. Weer heel anders is ‘Only Fools’, het tweede nummer van deze sessie.

De meest verrassende single op Sputnik 9 is ‘Dans In Een Plas’ met vocalen van Thomas Waterreus (Boef En De Gelogeerde Aap) en Jan Teertstra (Sunday Sun / Orgelvreten). Opvallend tussen alle andere nummers vanwege het Nederlands, maar ook omdat het nummer lekker kort en dus to-the-point is. Het tweede nummer van deze sessie ‘Je Karma’ is van eenzelfde niveau. Het driestemmig gezongen ‘Let It Go’ door Lisa Moree (Bells of Youth), Paul Zoontjens (Simon Keats / The KIK) en Harm Timmermans (Projekt Rakija) is bijna punky. De gitaar van Rense Slings (Automatic Sam / Dan Wilson) brengt het nummer naar een hoger plan.

Voor de laatste sessie wist Lars Spijkervet niemand minder dan Pablo van de Poel (DeWolff), Pieter Holkenborg (Automatic Sam) en Judith Renkema (JW Roy / Jeroen Kant) te strikken. Dat levert niet alleen de sterke single ‘Motorway Jamboree’ op, maar ook ‘Medicine Man’ waarvoor de omschrijving b-kantje echt te zuinig is.

Het oordeel

Lars Spijkervet’s Sputnik 9 is niet alleen een van de leukste initiatieven van het afgelopen jaar, maar het heeft ook nog eens een flinke stapel lekkere nummers opgeleverd. De enige beperking die werd opgelegd is dat de nummers in twee dagen tijd moesten worden geschreven en opgenomen. Dat zo’n stok achter de deur methode ook in de muziek kan werken, blijkt wel uit het resultaat Sputnik 9.

Lars zorgde ervoor dat de boel gefilmd werd door maatje Wouter van Uden en heeft hij geregeld dat de songs te horen zijn op alle relevante streamingsdiensten en de clips te zien zijn op de juiste videokanalen. En alsof dat alles nog niet genoeg is heeft hij ook nog eens de promotie en de marketing geregeld. Een initiatief dat niet alleen moet worden geprezen, maar dat hopelijk ook leidt tot veel meer van dit soort initiatieven.