Het businessplan was al goedgekeurd en de locatie was ook al bepaald, maar nu gaat het dan toch eindelijk gebeuren: er komt een plek in Ede waar jongeren kunnen samenkomen. Jarenlang spande Strike Back Events (Xander van Soelen, Stephan Beumer en Twan Spierings) zich in om een jeugdvoorziening te creëren. Vanaf het voorjaar van 2015 steunt ook de Edese politiek dit initiatief. De gemeenteraad neemt op 29 september aanstaande een definitief besluit.

Het pand aan het Kuiperplein 31 in Ede oogt leeg en verlaten, maar als Xander en Stephan de deur opendoen, ademt het nog steeds de sfeer van het voormalig jongerencentrum Perron 31. In de muziekzaal hangt de oude lichtinstallatie, terwijl het café bijna volledig is ingericht. "Maar er moet nog wel worden verbouwd, voordat we kunnen beginnen. Zoals bijvoorbeeld de electra nu is aangelegd, krijgen we onherroepelijk kortsluiting," zegt Xander. "Nu zie ik waarom er een overbruggingskrediet nodig is," vult wethouder Leon Meijer aan.

Behoefte

De wethouder is op deze persbijeenkomst aanwezig om met eigen ogen te zien hoe het gebouw er bij staat. Ook de behandelend ambtenaar - Susanna Butterman - is er om tekst en uitleg te geven. "Uit bijna alle enquêtes komt naar voren dat jongeren graag een plek willen hebben waar ze bij elkaar kunnen komen," zegt Leon Meijer. "Maar de gemeente schotelt geen kant-en-klaar plan voor. Het initiatief moet vanuit de samenleving komen. Ook in het geval van de initiatiefnemers achter het nieuwe popcentrum," vult Susanna aan. Zij werkte hard aan het van de grond krijgen van het initiatief.

Self supporting
Dat laatste is bij Strike Back Events wel in orde. Via crowdfunding heeft ze inmiddels een backline (gitaar- en basversterkers) kunnen aanschaffen. Een drumstel was daarvoor al aangeschaft, uit eigen middelen! Xander: "En wat we in de toekomst nodig hebben, kunnen we ook via crowdfunding proberen bijeen te krijgen."

Wat is het niet?

Ook al zijn feesten en festivals de corebusiness van Strike Back Events, in het 'nieuwe' pand moet meer dan alleen dat worden georganiseerd. Wethouder Meijer: "Het centrum voor popcultuur is de kapstok waaraan veel andere activiteiten zijn op te hangen. Het moet een laagdrempelige voorziening voor jongeren worden."

Wat is het wel?
De keten van talentontwikkeling - zoals het College van B&W dat in haar raadsvoorstel van 30 augustus 2016 beschrijft - bestaat onder andere uit de onderdelen 'kennismaking', 'educatie' en 'productie'. Concreet betekent dit dat jongeren makkelijk binnen kunnen stappen en op een eenvoudige manier toegang hebben tot bijvoorbeeld het aanbod van muzikale educatie. Ook zouden ze kennis en ervaring kunnen opdoen als licht- of geluidstechnicus. "Dit gebouw moet inspirerend werken op de jeugd. Tot het voorjaar van 2017 hebben we de tijd om het daarvoor geschikt te maken," aldus Xander.

Samenwerking

Strike Back Events werkt bij de totstandkoming van het nieuwe popcentrum in een nieuw opgerichte stichting samen met de stichting Pop in Uitvoering. Drijvende kracht achter die laatste is de muzikant / producent / docent / ondernemer Collin Leijenaar. Leijenaar runt met succes zijn Novae Popschool met een vestiging in onder andere Ede.

In 1999 begonnen met 35 studenten, zitten er nu meer dan 500 studenten op de diverse vestigingen en werken er meer dan 30 docenten. Deze samenwerking was én is een belangrijke voorwaarde die de gemeente aan de oprichting van het centrum voor popcultuur stelt. Maar ook andere initiatieven zijn mogelijk. "Ideeën? Dan ben je hier van harte welkom," stelt Xander.

Aantrekken van grote regionale/landelijke festivals

Een geslaagde opzet van het popcentrum zou ook een aanzuigende werking kunnen hebben op grote(re) regionale of landelijke festivals. "Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld het huiskamerfestival Muziek bij de Buren, dat 11 december 2016 voor het eerst in Ede wordt gehouden. En laatst vroeg iemand mij of je in Ede kon meedoen aan de jaarlijkse Popronde. Die moest ik dus helaas doorverwijzen naar Wageningen," zegt Stephan.

Is er nooit eerder sprake geweest van een jongerencultuur in Ede?
Xander blijkt tijdens zijn studie hiernaar onderzoek te hebben gedaan. "In de jaren 70 trokken jongeren op hun brommers met hun speakers naar de hei. Daarna kreeg je het jongerencentrum Octopus en weer een decennium later ontstond er een nieuwe jongerenbeweging die ongeveer in 2005 stopte. En nu zijn wij er." Als hij mensen van de oudere generaties spreekt over het popcentrum, zeggen die steevast tegen hem: "Dat is al zo vaak geprobeerd, dat lukt jullie nooit." Inmiddels is wel duidelijk dat deze initiatiefnemers een blijvertje zijn.