Jazz heeft best een historie in Nijmegen. In de jaren zestig was hier de roemruchte Stella Kelder. Destijds was het een hotspot voor jazz maar die bestaat nu niet meer. Vijftien meter onder de grond aan de Muchterstraat gebeurde het allemaal. Jazzdrummer Pierre Courbois probeerde er zijn freejazz uit en Herman Brood speelde er veel voordat hij hét rock ’n roll-boegbeeld werd.
"Jazz moet je live ontdekken"
Interview met Arne Broekhoven, mede-organisator Festival Jazz International Nijmegen
Nijmegen ademt de komende dagen jazz. Van woensdag 26 tot en met zondag 30 oktober vindt de eerste editie van het Festival Jazz International Nijmegen plaats. Een unieke samenwerking tussen verschillende podia in Nijmegen en het Festival Jazz International Rotterdam - dat in het zelfde weekend plaatsvindt - zorgt voor een interessante programmering van internationale allure. Aan de vooravond van het festival sprak 3voor12 Gelderland met Arne Broekhoven. Hij is dj binnen dj-collectief De Tropen, jazzliefhebber en mede-organisator van het festival vanuit poppodium Doornroosje.
Jazz en Nijmegen, matcht dat?
"O42, het pand aan de Oranjesingel 42, was ook zo’n plek met een rijke jazztraditie. De legendarische Sun Ra heeft daar nog opgetreden." Arne (38) weet veel te vertellen over de Nijmeegse jazzhistorie. "Vanaf mijn veertiende luisterde ik al naar jazz. In de pré-internetfase gebruikte ik de radio om te surfen naar muziek. Opeens hoorde ik dan iets dat mij interessant leek. Dat is jazz, zei mijn moeder. Je moet maar eens met je oom meegaan, zei ze vervolgens. Met mijn oom ben ik naar het SJU-jazzfestival in Utrecht gegaan. Dat bestaat nu niet meer. "
"Ik moest er laatst wel weer aan denken, omdat het programma van ons festival wel veel weg heeft van het karakter van dat festival. Een paar dagen jazz met een paar goede acts die zo zijn geprogrammeerd dat je ze allemaal kan zien. Bij het SJU ben ik voor het eerst jazz live gaan zien. Jazz moet je live ontdekken. Het is een heel andere manier van muziek beleven dan met pop of klassiek."
Samenwerking binnen Nijmegen…
Het festival is vanuit de samenwerking tussen verschillende partijen ontstaan. Het cultureel centrum LUX en het huis voor de kunsten De Lindenberg stemmen vaker de programmering met elkaar af. Beide instanties doen ook aan jazz. Het idee ontstond om meer de samenwerking te zoeken op het gebied van deze muziekstroming. In plaats van elkaar te beconcurreren kunnen we maar beter samenwerken, zo dacht men. Zo ontstond samen met het poppodium Doornroosje en Jazz & Impro Nijmegen (JIN) is de samenwerking.
"Jazz behoort hier in Nijmegen niet alleen maar tot één bepaalde instantie toe," verklaart Arne. "Het is her en der verspreid over de stad. Daarom is het goed dat iedereen nu bij elkaar is. Doornroosje doet wel eens iets met jazz, maar heeft meer de focus op pop en dance. Lux doet ook wel eens aan jazz zoals De Lindenberg dat doet. En in Brebl, bij het Honigcomplex, organiseert JIN regelmatig jazz-sessies."
….en met Rotterdam
De samenwerking met Jazz International Rotterdam geeft het festival in Nijmegen de mogelijkheid om internationale jazzgrootheden op het programma te zetten. Arne: "Als je echt een internationale artiest wilt hebben is samenwerking onontbeerlijk. Nu de grote internationale artiesten dit weekend ook in Rotterdam komen is het voor ons eenvoudiger om deze artiesten ook naar Nijmegen te halen. Door een goede samenwerking met de programmeur in Rotterdam, Frank van Berkel, is dit mogelijk. Het is een slimme combinatie: in Rotterdam komen de internationale artiesten binnen en via Nijmegen verlaten zij Nederland weer. En het is mooi dat Jazz International komend weekend dus zowel in het westen als in het oosten plaatsvindt."
De acts
De nieuwe band Aziza, is één van de grote namen van het festival. De band bestaat uit iconen uit de jazz: contrabassist en Grammy-winnaar Dave Holland, saxofonist Chris Potter, gitarist Lionel Loueke en drummer Eric Harland. Het viertal treedt zondag op in LUX.
In De Lindenberg komen Nederlandse jazzmuzikanten, zoals het Ben van Gelder Quintet en het trio Einzelgänger. Verder komt de Israëlische componist Omer Avital en is er een jazzmasterclass te volgen. In Doornroosje staan onder andere drummer Makaya McCraven en de Japanse trompettist Takuya Kuroda op het podium.
In Brebl staat het postmoderne en provocerende Chronometer's Orchestra. Een orkest dat zijn wortels heeft liggen in ArtEZ, het conservatorium in Arnhem.