Van Rachmaninov tot Piazolla: Mañana Mañana’s ouverture begint klassiek

Tekst: Gino van Zolingen ,

Het 'meest relaxte festival van Nederland op een wonderschone plek in de Achterhoekse natuur' heeft er een vierde dag bijgekregen: Mañana Classica. Over het landgoed Enghuizen in Hummelo, waar het Mañana Mañana festival nu voor het vierde jaar plaatsvindt, weerklinken klassieke klanken van het Arosa Trio vanuit de nieuwe Totem Palentent. Een verrassende toevoeging. Hoe is dit zo ontstaan? 3voor12 Gelderland vroeg het aan Henk van Weeghel, initiatiefnemer van Mańana Classica, en sprak met Mascha Rutten van De Feestfabriek over een aantal nieuwe elementen in deze editie.

Waarom klassiek in Hummelo?

Klassiek en Hummelo is geen vreemde combinatie. Al zeven jaar op rij zijn er nieuwjaarsconcerten in een uitverkochte Protestantse Kerk van Hummelo waar men 275 man in kwijt kan. Van Weeghel: "Wij nodigen altijd musici uit die op wereldniveau spelen. Dankzij een aantal sponsoren kunnen wij dit ieder jaar doen. "

"We dachten: waarom doen wij dat niet in de zomer? Een zomeravondconcert op de langste dag van het jaar. In die periode vindt Mañana Mañana ook plaats. Als de organisatie de spullen gewoon laat staan, kunnen wij een concert organiseren, was ons idee. Dat bleek uiteindelijk wel wat lastiger, maar de mensen van De Feestfabriek - de organisatie van Mañana Mañana en de Zwarte Cross - zeiden toen: laten wij een extra dag vóór het festival plakken om dit te kunnen realiseren. Daarmee is Mañana Classica geboren."

Volle bak in de Totem Palentent

Een publiek van 700 man luistert aandachtig in de nieuwe Totem Palentent naar het Arosa-trio dat bestaat uit de Nederlandse Frederieke Saeijs (viool) de Georgische Nino Gvetadze (piano) en de Servische Maja Bogdanovic (cello). Aan het eind speelt harpiste Mechteld Karlien De Jongh een aantal stukken. Van Weeghel kijkt glimlachend de menigte in.

"Voor een eerste keer ben ik natuurlijk ontzettend blij met deze opkomst. Er is ook meer en ander publiek dan het publiek dat doorgaans naar het nieuwjaarsconcert naar de kerk in Hummelo komt. Mensen die aan de zijkanten bier halen en weer terugkomen. Mannen met petjes en kinderen die vóór het publiek door het concert lopen. Dat gebeurt niet in de kerk. Dat vind ik hier juist mooi."

Nieuwe elementen

Het decor van het festival ademt een relaxte sfeer uit. Ten opzichte van vorig jaar is er een aantal nieuwe elementen toegevoegd. Mascha Rutten van de organisatie: "Er is een drive-in-theater: met bootjes kun je voor het theater drijven en zo een voorstelling bijwonen. Er zijn meer cateraars, omdat wij een hoger aantal maximum bezoekers hebben vergeleken met 2015 (red.: 6500 nu versus 5000 vorig jaar) waarbij wij sterk letten op diversiteit. Het is nu ook wat ruimer opgezet."

Voor het eerst vóór de Zwarte Cross

Mañana Mañana vond altijd na de Zwarte Cross plaats, nu is het voor het eerst ervóór. Mascha: "Twee jaar geleden hebben wij eind augustus nog grondvorst gehad in de nacht. Het afgelopen jaar was het een weekend na Mańana nog een behoorlijk stuk kouder. Toen dachten we: laten we het omdraaien als het misschien wat beter weer is."

"Daarnaast wordt er op veel plekken in de wereld de midzomernacht gevierd, maar in Nederland niet. Het festival vinden wij daar goed bij passen. Het is ook voor de organisatie interessant om het vóór de Zwarte Cross te doen, zodat wij daarna ook vakantie hebben. Niet dat wij dat ook allemaal met zijn allen meteen zullen doen. Wij genieten zelf ook ontzettend van dit festival."

Programmering

Mascha: "Het aanbod is voor ieder wat wils. Niet alleen wat betreft muzikale programmering, maar überhaupt qua programmering. Er kan geknutseld worden in de 'sociale werkplaats', je kunt je eigen éénsnarige gitaar bouwen, de kinderen kunnen het Speelbos in. In samenwerking met Natuurmonumenten worden er zogenaamde OERRR-activiteiten georganiseerd. Op zaterdagavond is het mogelijk een nachttocht te maken door het bos. Op het gebied van catering is er van alles te vinden, zoals bijvoorbeeld insecten."

"Je kunt 'dansen op kutmuziek' en je kunt naar de Universitipi om kennis te vergaren van professoren van de Universiteit van Twente. Naast het relaxte karakter, mag het in avond ook best een feestje worden. Voor de campingbezoekers hebben wij in de nacht bijvoorbeeld Harm’s Partybarn waar tot in de kleine uurtjes doorgedanst kan worden. Je kunt dus nog lekker 'door knappen' zoals ze dat hier in de Achterhoek noemen."