Fortarock haalt Down van affiche na Hitlergroet zanger

Robin Oostrum ,

De Amerikaanse heavy metalband Down is door de organisatie van Fortarock van het programma gehaald. Aanleiding zijn recente uitlatingen van zanger Phil Anselmo tijdens het Dimebash festival in de Verenigde Staten, waar Anselmo de show eindigde met een Hitlergroet en het scanderen van 'White Power'.

Ironisch genoeg deed Anselmo deze uitlatingen op een festival ter ere van zijn voormalige Pantera-gitarist Dimebag Darrell, die in 2004 op het podium werd doodgeschoten tijdens een optreden van diens nieuwe band Damageplan. De organisatie van Fortarock reageert op Facebook kort op het besluit om Down van het affiche te weren: "Aangezien we een weloverwogen beslissing wilden nemen, is de afgelopen dagen nauw overleg geweest tussen alle partijen. Op basis daarvan is besloten om de act te cancellen. We willen duidelijk maken dat er geen ruimte is voor racisme of fascisme op FortaRock."

Fortarock vindt dit jaar op 4 en 5 juni plaats in het Nijmeegse Goffertpark. Volbeat en Megadeth horen bij de headliners, over een eventueel vervangende act voor Down is nog geen duidelijkheid.