Interview met initiatiefnemers Punkathon: 9 punkbands, 18 nummers en 3 dagen opnametijd

Oerpunkbands en nieuwe lichting duiken dit weekend de studio in

Eric Veltink ,

3voor12 Gelderland fietst voor dit interview in een donker en regenachtig Arnhem naar Studio Het Lab, op een industriegebied vlakbij de Rijn. De fiets wordt geparkeerd en van achter een grote rode schuifdeur met bordje 'Inrit vrijlaten' klinkt gemorrel. 'Har, die deur gaat niet open!' Gehannes volgt, waarna een metalen balk en vervolgens de grote deur opzij wordt geschoven. Een grote loods wordt zichtbaar, met daarin een keukentje, zithoek, open haard en een pooltafel. Het is de hang out van Studio Het Lab en de plaats waar dit weekend de eerste van een vaker terugkerende Arnhemse muziekmarathon is: de Punkathon.

3voor12 Gelderland heeft afgesproken met Maarten 'Von' Bongers en Harry Holzhauer, de twee voornaamste krachten achter de Punkathon. Harry vormt samen met Paul Gutteling Studio Het Lab. Hij werkt bij Popcentrum Jacobiberg en speelt in meerdere bands. Maarten drumde onder andere bij zijn favoriete Limburgse punkrockband Poor Richard. In de nieuwe samenstelling genaamd Washed-Up Kids draait de band mee in de Punkathon. Daarnaast belt 3voor12 Gelderland met Marcel Stol. Hij is de oprichter en bassist van Arnhems bekendste punkband Neuroot die ook meedoet aan de Punkathon.

Om af te trappen: wat is de Punkathon?
Harry: "De Punkathon is een project om in het weekend van 17 december zoveel mogelijk punkbands op te nemen en het resultaat uit te brengen."  Met een grijns vult Von Bongers aan: "Ze spelen via dezelfde backline en zonder al te veel poespas, zodat we ze er binnen de tijd allemaal in kunnen proppen.” Harry: "Elke band krijgt drie uur de tijd om twee tracks op te nemen. Het Lab verzorgt de biertjes, snacks en de backline."

Wie organiseert de Punkathon?
Von Bongers: "Studio Het Lab en het collectief 'Fuck The Kids'. Dat bestaat uit de  Arnhemse punkbands Landmine Heart, Washed-Up Kids, New Best Friend, Oude Jeugd en Period.

Wat is het collectief 'Fuck The Kids' precies?
Von Bongers: "Het collectief wil laten zien dat punk in Arnhem niet dood is. En dat we als verenigd collectief, als bands samen, ertoe doen. We hebben heel wat te bieden. Het collectief wil vooral veel spelen en door de krachten te bundelen zal dat gemakkelijker gaan."

Welke rol speelt Wim Koens (ex-Jacobiberg en tegenwoordig werkzaam bij Productiehuis Oost-Nederland) in het geheel?
Holzhauer: "Een half jaartje geleden zaten we met een paar man een biertje te drinken en toen bracht Wim dit idee ter sprake. Veel ideeën blijven liggen, maar hiermee zijn we de volgende dag meteen aan de slag gegaan. Wim Koens is dus de bedenker van de Punkathon."

Het idee was meteen al helemaal rond?
Von Bongers krabt aan zijn kin en antwoordt: "Nou nee, niet echt. Wim wilde het liefst alles aan een stuk door opnemen, tot diep in de nacht. Vanuit het belang van zowel de muzikanten als de geluidstechnici hebben we dat opgerekt tot drie dagen. Op die manier heeft elke band ook een fitte man achter de knoppen en dat is wel zo fijn."

Welke bands draaien er mee in de Punkathon?
Harry Holzhauer: "Naast Washed-Up Kids, New Best Friend, Oude Jeugd en Landmine Heart uit het collectief zijn dat er nog vijf, namelijk: Harries'89, The Bloom, ZeroZeroZero, Neuroot en Speedtwin(s). We zitten nu dus op negen bands. Deels zijn dat vrij nieuwe bands met jonge gasten. Daarnaast hebben we twee legendarische oude punkbands met Neuroot en Speedtwin(s)."

Von Bongers: "The Bloom is een band van vrij jonge gasten uit Utrecht die ons heel enthousiast benaderden. We hebben ze natuurlijk beluisterd en het bleek een heel vette driemansformatie te zijn die gaat van (Maarten maakt heftige drumbewegingen) ‘tsjt, tsjt, tsjt!’. We hebben hen vooral geselecteerd op de enorme energie. Landmine Heart, waar Wim Koens in speelt met nog een paar doorgewinterde mannen, heeft nog nooit iets opgenomen. Neuroot is een band die rond 1981 is ontstaan en Speedtwin(s) is zelfs al een tandje ouder. Punkers van het eerste uur dus en we vinden het te gek om ze erbij te hebben!"

Marcel, kun je kort iets vertellen over de carrière van Neuroot?
Marcel: "Ook al woonde de helft van de band in Nijmegen, Neuroot is absoluut een Arnhemse band. Ons hoogtepunt lag in de periode 1982-1988. In de beginperiode, in 1984, hebben we een meubelloods in de Vijfzinnenstraat gekraakt. Dit was de eerste Goudvishal, vernoemd naar de legendarische (gesloopte) Stokvishal. In Arnhem was dat dé plek waar je vooral tijdens de kraaktijd echt vette dingen zag. Later hebben we de 'nieuwe' Goudvishal gekraakt, dat was een voormalige bromfiets- en rijwielzaak. Nadat de gemeente dit pand had aangekocht, konden we dit huren. Uiteindelijk is het omgebouwd tot een luxe pand en voor een bak geld verkocht, dat is natuurlijk wel vrij cynisch."

Marcel vervolgt: "We hebben drie lp’s met een paar succesvolle singles uitgebracht, zoals 'Right Is Might' en 'Macht Kaput Wass Euch Kaput Macht'. Ook hebben we veel in Europa getourd binnen de hardcore punk scene. We waren heel actief, volledig Do It Yourself (DiY) en we hadden een netwerk van bevriende punkers door Europa. Na een tour in Engeland in 1988 was de pijp leeg en hebben we er een punt achter gezet. Sinds 2013 treden we weer op, ook samen met Speedtwin(s). Op 7 januari staan we samen in Merleyn!"

Hoe zijn de Punkathon-bands bij elkaar gekomen?
Von Bongers: "Vanuit het collectief ging dat met vier bands natuurlijk al snel."  Harry vult aan: "Via een oproep op Facebook en enkele fora zoals 'De Arnhemse rock ‘n roll- sociëteit' kwamen we op negen bands. We dachten even dat we op vier bands zouden blijven steken, maar het enthousiasme bleek erg groot."

Worden de opnamen van de Punkathon ook uitgebracht?
Harry: "We gaan de nummers digitaal releasen en als er onder de bands voldoende animo is bekijken we of we het ook op een cd'tje kunnen drukken. Vinyl is helaas een bruggetje te ver." Von Bongers: "Het is ontstaan vanuit het DIY-idee. Dat betekent dat we niet zelf met iets als vinyl of een t-shirt zullen komen, dat gaat alleen maar vanuit de muzikanten zelf. Zij bepalen wat er wel en niet gebeurt. Simpel."

En gaan jullie ook live?
Harry: "Er komt in ieder geval een releaseshow, waarschijnlijk in Willemeen. Dat zal ergens in maart of april worden, want het mixen, masteren en persen duurt allemaal wel even…"

Hoe staat het ervoor met de Arnhemse punkscene, zo richting 2017?
Marcel: "Die is moeilijk zichtbaar, het speelt zich ondergronds af. Die schemerige zaaltjes bestaan zeker nog wel en die groepen zijn vaak ook politiek actief. Dit in tegenstelling tot de oude punkers die bovengronds zijn gekomen en nu vaak volledig commercieel zijn. Ze hebben het tegenwoordig misschien gewoon te goed voor elkaar; ze zijn tevreden, ingedut en passief en DIY is ver te zoeken."

Von Bongers: "De scene is niet zichtbaar. Punk bestaat, maar er zijn bijvoorbeeld geen goede punkfeesten zoals punk ooit bedoeld was. Aan de andere kant: Brigant, Café De Wacht, The Stage en Willemeen programmeren af en toe wel vette punkbands." Harry vervolgt: "Er gebeuren echt wel dingen, de Punkathon is gewoon een steuntje in de rug." Von Bongers: "Maar dat neemt niet weg dat punk in Arnhem een beetje dood is. Vroeger was het enorm goed vertegenwoordigd, maar de nieuwe generatie heeft er gewoon minder mee, denk ik. Ook daarom is het wel leuk om van ons te laten horen."

Onlangs kwam Joe Corré (zoon van Sex Pistols-manager Malcolm McLaren) in het nieuws omdat hij voor vijf miljoen pond aan punkrelikwieën vebrandde als protest tegen de huidige benadering van punk. Hoe kijken jullie daar tegenaan?
Marcel: "Punk draait al heel lang en vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Wat Corré heeft gedaan vind ik heel decadent, alsof je op straat geld verbrandt en zegt: 'Kijk, dat lelijke geld!' Ik zou liever iets met dat geld doen voor de punk, richt bijvoorbeeld een platenlabel op of doe iets anders, maar wees constructief. Punk heeft veel invloed gehad op onze wereld, van mode tot design. Tegenwoordig wordt wat toen revolutionair was vaak geaccepteerd. Kijk maar naar voetballers met hanenkammen. Punk is non-conformisme en dat is iets waar nieuwe lichtingen ook weer nieuwe betekenis aan moeten geven."

Volgen er andere muziekmarathons naast deze Punkathon?
Harry: "We krijgen enorm veel leuke reacties en aanmeldingen van allerlei bands. Dit smaakt inderdaad nu al naar meer. Het idee van een Rockathon sluimert al een beetje en wie weet volgt er nog een Reggaethon en andere 'thons'."Von Bongers tempert de plannen een beetje: "We moeten eerst maar even bekijken hoe dit uitpakt. Maar als er een Rockathon komt ben ik zeker weer van de partij!"