Paul Diersen: "Raw Flowers?" Sierlijk, maar met stevige kloten. Het mot `knappen' zoals ze dat in de Achterhoek zeggen."

Gino van Zolingen ,

Raw Flowers. In 2013 gezaaid, met als eerste oogst een met lof ontvangen eerste album. Het tweede album is nu op komst: begin 2016 wordt het in de studio opgenomen. Aanstaande donderdag, op de 3voor12-clubavond bij Luxor Live in Arnhem, zullen de bezoekers de primeur beleven van een aantal nieuwe nummers. 3voor12 Gelderland sprak met Paul Diersen, gitarist en medeoprichter van de band.

Raw Flowers ziet eind 2012 het levenslicht. De formatie bestaat uit een aantal muzikale rotten uit het vak: Lawrence Mul, zanger (The Bloody Honkies), Paul Diersen, gitarist (Shaking Godspeed, Baltazar), bassist Clemens Mul (The Bloody Honkies) en drummer Ilja Vaags (The Beat Conspiracy).

Hoe is het allemaal ontstaan?
“In de tijd dat Lawrence bij The Bloody Honkies zat en ik bij de band Baltazar, hadden wij al veel contact. Eind 2012 zijn wij er eens samen voor gaan zitten. Dat bij elkaar zitten ging meteen al heel goed. In een kort tijdbestek hadden wij veel nummers. We hebben er een drummer en een bassist bij gezocht en vanaf zomer 2013 hebben wij meteen wat optredens gedaan. Kort daarna hebben wij onze eerste plaat gemaakt.”

Vanwaar die gedrevenheid om snel een eerste plaat te maken? 
“We hadden na drie optredens in de zomer van 2013 zoiets van: weet je wat? We gaan maar eerst even een plaat maken. Dan hebben wij tenminste ook iets om rond te kunnen sturen. Daarnaast trekken wij er de aandacht mee en hebben wij ook meteen al iets om te verkopen. Dat uitgangspunt heeft eigenlijk wel goed gewerkt. Daardoor werden wij in 2014 al aardig geboekt.”

Een debuutalbum dat meteen goed werd ontvangen.
“Ja, daar waren wij ontzettend blij mee. Goede recensies ook en een mooie vermelding in het eindejaarslijstje van 3voor12 Gelderland. Ik vind het nu nog steeds een mooie plaat, maar we zijn ook al wel weer toe aan een tweede.”

Druk aan het schrijven dus?
“Ja. Wij hebben nu iets van acht nummers helemaal af. Dan volgen er in december en januari nog een aantal nummers. De nummers hebben we opgenomen in de oefenruimte met een laptop en een paar microfoons. Vervolgens moet het album dan nog wel in de studio worden opgenomen. Maar deze werkwijze scheelt veel tijd in de studio. En tijd is geld. Door het maken van de demo’s in de oefenruimte kunnen we goed nadenken over de partijen en arrangementen. Je kan eigenlijk dan pas voor het eerst goed horen of bas en gitaar samen een beetje klinken. In de oefenruimte gaat het soms zo hard, dat je het nauwelijks goed kan horen. In de studio hebben wij dan maar een paar dagen nodig om het er allemaal op te knallen. Bij het eerste album werkte deze manier van werken goed voor ons. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het nu met het tweede album anders zal zijn.”

In welke studio gaan jullie zitten?
“We nemen ons album op in Roy’s Kitchen recording studio. Ik vind het een fijne plek met een mooie grote ruimte. De hele band kan daar mooi tegelijk worden opgenomen. Dus we staan gewoon met z’n allen te spelen. Dat is voor ons de basis om op voort te bouwen. Wij streven ernaar om lekker snel te werken. We zijn dan beter in staat om de spontaniteit vast te leggen die wij graag op de plaat willen hebben. We zorgen daarom van tevoren dat wij goed voorbereid zijn, dan komt het er allemaal snel op.”

Hoe zou je jullie stijl willen omschrijven?
We zijn een gitaarband. Melodieus, maar met een rauw karakter. Onze naam, Raw Flowers, is toch ook wel de afspiegeling van onze muziek. Wij hebben er weken, zoniet maanden over gedaan om uiteindelijk op deze naam te komen. Als ik gitaar speel dan heb ik de neiging om sierlijk te spelen met mooie akkoordjes en loopjes. Aan de andere kant willen wij ook gewoon ‘knappen’ zoals dat in mooi Achterhoeks heet. Onze muziek moet over stevige kloten beschikken. Dat is het idee achter Raw Flowers.”

“Wij vinden het verder belangrijk dat alle nummers kloppen. We proberen elk volgend nummer ook weer net iets anders dan de vorige te maken, maar dit moet ook weer niet te geforceerd gebeuren. De nummers moeten ook met één gitaar te spelen zijn. Dat is wel een uitdaging voor de band. Verder draait het vooral om de stem van Lawrence. De zanger is bij Raw Flowers heel belangrijk. Het geheel is om zijn stem heen gebouwd.”

Wie schrijft de teksten bij jullie?
“Lawrence. Ik ben er eerlijk gezegd niet mee bezig. Dat is misschien best raar om te zeggen, maar ik ben meer van de school: als het maar goed klinkt. Ik lees de teksten bijna nooit terug. Lawrence heeft er absoluut een verhaal bij, een beetje de geijkte thema’s denk ik: leven, dood, seks en drank. Maar ik ga er niet over. Bel voor meer informatie: Lawrence [bulderlach].”

Hoe ziet jullie roadmap voor 2016 eruit?
“Wij willen eerst ons tweede album uitbrengen. Ons eerste album hebben wij zelf uitgebracht. Voor het uitbrengen van ons tweede album hebben wij een aantal lijntjes uitgeworpen. Wij willen het door een label uit laten brengen, maar daar kan ik op dit moment nog niet veel over zeggen. Het persen van platen is geen goedkope aangelegenheid; met een label heb je een promo- en marketingmachine achter je staan. Maar nu ligt onze focus vooral op het maken van onze nieuwe plaat en het mee kunnen pakken van wat toffe festivals. De marketing komt later wel. First things first.”

Aanstaande donderdag dus in Luxor Live. Zin an?

“Ja, wij zullen vijf of zes nieuwe nummers spelen. We hebben er zin in en we zijn ‘psyched’, om het maar eens in goed Nederlands te zeggen.”

 

Donderdag 19 november: Club 3voor12 Gelderland: Raw Flowers + Bootleg Betty

Luxor Live, Arnhem