Reza Athar: "Ik wil niet verzuurd raken door hetgeen zich in het verleden heeft afgespeeld. De muziek heeft mij daarbij geholpen."

Over zijn vak als dj, zijn voorbeelden en zijn thuisstad Nijmegen

Gino van Zolingen ,

De uit Iran afkomstige Reza Athar (27) timmert aan de weg in de dance-scene. In Amsterdam draait hij in bekende clubs als Trouw (die recentelijk ter ziele is gegaan), Radion en Canvas (het oude Volkskrantgebouw).
Als tienjarige jongen is Reza Iran ontvlucht en naar Nederland gekomen. Ondanks de moeilijke tijden die hij heeft moeten doorstaan, heeft hij een positieve blik op de toekomst gehouden. Hij heeft zich op de muziek gestort en was op jonge leeftijd al ondernemend. 3voor12 Gelderland was benieuwd naar zijn verhaal.

Jij hebt niet bepaald een rustige jeugd gehad. In hoeverre heeft jou dat gevormd? 
"Als tienjarige jongen ben ik regelmatig geconfronteerd met dingen waar je liever op die leeftijd niet mee in aanraking komt. In augustus 1997 ben ik met mijn zus en moeder Iran ontvlucht. Mijn broer is later gekomen. Van mijn vader hebben wij pas later vernomen dat hij in België zat. Hij is drie jaar geleden overleden. Ik kom letterlijk uit een verscheurd gezin. Mijn ‘childhood’ is mij dus snel afgenomen. Het is natuurlijk erg naar geweest allemaal. Aan de andere kant merk ik dat mijn verblijf in een asielzoekerscentrum en het proces dat ik heb doorlopen mij veel mensenkennis heeft bijgebracht. Ik probeer er maar de positieve kant ervan te zien: het heeft mij gevormd tot wie ik ben vandaag. Ik heb geleerd situaties en mensen beter in te schatten. Ik houd mijn blik graag op de toekomst. Ik wil niet verzuurd raken door hetgeen zich in het verleden heeft afgespeeld. De muziek heeft mij daarbij geholpen. Het is wat dat betreft voor mij ook een goede therapie."

Hoe ben je in de muziek gerold?
"Na het verkrijgen van mijn verblijfsvergunning begon ik meteen met het organiseren van feestjes in Nijmegen samen met een vriend. Op de donderdagavond gaven we  dance- en elektrofeestjes onder de naam ‘Progressive City’. Dit werd onder andere in Billabong en later in Merleyn georganiseerd. Onze drijfveer was om de donderdagavond in Nijmegen meer kleur te geven."

 


Ondernemend dus.
 Wat vind je daar leuk aan?
"Het pionieren. In het begin kost het heel veel moeite, maar achteraf kan ik dan tevreden terugkijken als hetgeen ik in mijn hoofd had ook daadwerkelijk gelukt is. Het ondernemen is naar mijn gevoel onbewust gegaan. Ik ben gewoon een koppige jongen. Ik denk dat ik alles beter kan. Dat is meteen ook mijn valkuil. Het voordeel is dat ik zonder al te veel na te denken mijn gang ga, maar het nadeel is dat ik de gevaren over het hoofd zie. Maar ach, daar leer ik dan ook weer van."

Wat organiseer je nu zoal?  
"Ik doe momenteel de programmering van twee avonden in Amsterdam. Bij club Canvas (in het oude Volkskrant-gebouw) verzorg ik de programmering met het project Horizon, dat ik samen met een goede vriend Ricky Thorn anderhalf jaar geleden heb opgezet. 
Met Horizon werken we veel met talenten. Ook met dj's die in de underground-scene gerenommeerd zijn. De focus ligt daar vooral bij het voorstellen van nieuwe namen aan het Amsterdamse nachtleven.
In RADION Amsterdam ben ik verantwoordelijk voor het concept Mind. Met Mind ligt de focus meer op dj's die bekend staan als dj. Niet omdat zij een productie hebben uitgebracht, maar meer omdat zij het vak ‘dj-en‘ serieus nemen." 

Wanneer is daar sprake van: een dj die zijn of haar vak serieus neemt?
"In mijn ogen gaat het om dit eeuwenoude principe: mensen gaan uit om een leuke avond te hebben. Als jij ze dan kan laten dansen, hen hun stress van de week kwijt kan laten raken en ze daarbij ook meeneemt naar de hoeken waar ze muzikaal gezien normaal gesproken niet zouden komen, ben je wat mij betreft een dj. Ik wil het publiek verrassen en tegelijkertijd ook laten dansen. Je bent altijd in dienst van je publiek. Als jouw publiek jouw richting niet tof vindt, dan heb jij het op dat moment niet goed gedaan. Ik probeer zelf altijd een rode draad te houden in mijn set, maar ik wil niet dat de zaal zich van mij vervreemdt. Daar kan soms een spanningsveld zitten. Dat maakt het voor mij ook leuk en spannend."

Hoe zou jij jouw muziek willen omschrijven?
"Tja, gesprekken slaan vaak dood op het moment dat ik moet uitleggen welke muziek of genre ik precies draai. Dat kan ik zelf eigenlijk niet echt. Maar ik heb wel een omschrijving gevonden die het gevoel aardig benadert: ‘duistere clubmuziek met een zonnig nasmaakje’. Ik draai kriskras door verschillende genres heen. Ik ben niet zo van de hokjesgeest. Er zijn heel veel dj's die in één ding heel erg goed zijn en daar heb ik ook waardering voor. Ik raak persoonlijk zelf echter snel verveeld als ik mij op één ding zou moeten focussen. Ik haal inspiratie uit de jaren ’70 en ’80, de post punk, new wave, krautrock en funk. Het mag van mij niet cliché zijn. Ik probeer altijd nieuwe muziek te draaien met een kwinkslag naar die tijd. Dat lukt niet altijd, maar dat is wel een streven van mij." 

Welke dj's heb jij hoog zitten?
"Ik heb een liefde voor dj’s die nagenoeg al bejaard zijn: van die ‘opa-dj's’. Dj Harvey is een favoriet van mij, een dj uit Engeland die is verhuisd naar de VS. Hij heeft echt een hele ‘rock 'n' roll edgy-factor‘ in zijn muziek met best veel schijt aan alles en iedereen. Maar ondanks zijn schijt aan iedereen krijgt hij wel iedereen mee. Hij is niet mainstream, heeft een cultstatus en toch is hij in staat om verschillende werelden met elkaar te verenigen. Snobs van het elektronische muziekveld hebben respect voor hem, maar ook mensen die niet echt in de scene zitten en dj Harvey voor het eerst zien zullen hem tof vinden. Ik vind het mooi als je in staat bent om die beide werelden bij elkaar te brengen en tegelijkertijd geen concessies doet aan de muziek."

"Andrew Weatheral, een Engelse dj, valt in dezelfde categorie. Hij is onder andere de producer geweest van de Schotse alternatieve-rockband Primal Scream. Als dj is hij behoorlijk eigenwijs, maar op alle feesten waar ik hem heb horen draaien heeft hij de tent volledig gerockt. Zonder concessies. Ik ken 90% van zijn platen die hij draait ook niet. Voor mij geeft dat een gevoel van ‘wauw’. Hij heeft mij muzikaal naar plekken weten te brengen waar ik nog niet eerder ben gekomen. Hij vertelt ook echt een verhaal waarin je helemaal in op kunt gaan." 

En aanstaande vrijdag dus draaien in je thuisstad Nijmegen. Hoe is dat?
"Nijmegen is de stad waar ik nog steeds woon, hoewel mijn hoofdactiviteiten toch wel in Amsterdam plaatsvinden. Nijmegen vind ik gewoon een fijne stad om te wonen. Er heerst een leuk klimaat. Het feit dat Brebl en het nieuwe Doornroosje met een niet alledaagse line-up komen maakt het ook interessant. Als ik een keer een weekendje vrij ben ga ik ook echt de feestjes hier af om te kijken. Omdat het een studentenstad is, is er ook een constante dynamiek. Vergeleken met een aantal jaren terug zie je nu veel meer verschillende generaties en verschillende culturen samengaan. Dat vind ik mooi." 

Vrijdag 20 maart draait Reza in zijn thuisstad Nijmegen, bij Brebl. Het wordt georganiseerd door Couture: een organisatie die vooral lokaal talent in de house & techno-scene een podium geeft. Klik hier voor meer info.