3voor12 Gelderland introduceert Stefanie Janssen

Leegstandfestival Ruimtekoers biedt podium aan een buitenissige zangeres

Rik de Winter ,

Zaterdag 14 maart is Ruimtekoers van start gegaan in Arnhem. Tot 11 april wordt de leegstand in de Arnhemse binnenstad letterlijk in de spotlight gezet. Op allerlei leegstaande plekken is tijdens Ruimtekoers van alles te doen. Tentoonstellingen, workshops, kunstpresentaties, maar ook dansfeestjes en muzikale optredens. Tijdens de Makersmeeting (i.s.m. KunstLAB) op 27 maart speelt Stefanie Janssen. Dat maakt nieuwsgierig, want in de archieven van 3voor12 komt zij enkel tevoorschijn als zangeres bij theater- en dansproducties. Toch heeft Stefanie ook op 10 januari haar ep Aan uitgebracht. De hoogste tijd dus om kennis te maken.

De Ontmoeting
We spreken af op één van de vele Ruimtekoerslocaties: Gele Rijdersplein 15, ooit het ABN-gebouw, omgedoopt tot A Place To Be. Stefanie begroet me hartelijk, terwijl ik verbaasd ben dat ze me kent. We gaan zitten en al snel wordt duidelijk dat ze me uitgebreid heeft gefacebookt want ze kent mijn hobby’s en weet zelfs waar ik woon. Waarschijnlijk probeert ze me op mijn gemak te stellen voor het interview, en dat is sympathiek en misschien zelfs noodzakelijk, want ze is een indrukwekkende en imponerende verschijning. Ik kan er niet mee zitten dat het eigenlijk mijn taak is.

Kunst
Het gesprek begint met de geschiedenis. Stefanie is in Tilburg opgeleid tot theaterdocent, en heeft daarna klassieke zang gestudeerd aan ArtEZ. Ze heeft sindsdien opgetreden tijdens de Fashion-week in Parijs en Amsterdam, heeft in een hiphopmusical gespeeld en ze is één van de performers van ARNHEMS Work. Ze verbindt verschillende kunstdisciplines met elkaar. Kunstenares Isabelle Wenzel en theaterregisseur Sjaron Minailo hebben ieder één van haar clips voor hun rekening genomen en ze heeft samengewerkt met modelabel MAISON the FAUX. Ze staat altijd in het midden van de kunst. In elk ander geval zou de vraag niet bij je opkomen, maar je zou bijna het gevoel krijgen dat een ep maken slechts een nevenactiviteit is. Niets is minder waar. Stefanie: “Klassiek repertoire zingen  is voor mij minder persoonlijk, ik schrijf zelf liedjes om de expressie dichtbij te zoeken.” Ze is van plan om haar ep overal te laten horen, en dus heel veel te spelen.

Theatraal
In haar muziek is het theatrale zeker te horen. Haar geschoolde operastem geeft een unieke identiteit aan haar liedjes. Op haar site omschrijft ze het genre als indie-folk, maar naar eigen zeggen laat ze zich inspireren door Agnes Obel, Coco Rosie, Kate Bush en Björk. Allemaal muzikanten in een al even ondefinieerbaar genre. “Je weet ook wel dat het belangrijk is om jezelf te kunnen labelen in deze industrie, dus ik ben nu singer-songwriter.” De liedjes van haar ep, allen Nederlandstalig, gaan over de liefde, “maar je kunt het ook naar een hoger plan lullen, je zou het ook kunnen zien als existentie. Mijn album gaat over verbinden en ontbinden.”

Liefde
De liefde is, volgens de psycholoog Arthur Aron, kunstmatig op te wekken door 36 vragen te beantwoorden en elkaar vier minuten aan te staren. Ik besluit haar slechts drie van deze vragen voor te leggen, om het risico op een ongepaste vonk iets te beperken.

Is er iets wat je al heel lang wil doen, maar nog niet gedaan hebt?
“Oh, ik zou heel graag met Björk willen optreden.”  Stefanie is gefascineerd door het album Medulla. De eerder genoemde Sjaron Minailo heeft dit album op de planken gezet in De Munt in Brussel, als opera. “Of we gaan samen naar New York. Ik ben daar nog niet geweest, maar ik heb het idee dat dat wel snel gaat gebeuren.”  Bij de eerste liefdesvraag heb ik dus al meteen een uitnodiging voor New York in de pocket.

Wat houdt je tegen?
“Als zangeres vind ik vliegen niet fijn. Sowieso zie ik er uit als een terrorist want ik heb tijdens het vliegen altijd een natte zakdoek over mijn mond voor mijn slijmvliezen.”

Stel je huis vliegt in de fik, je geliefden en eventuele huisdieren staan al buiten, maar je hebt nog één kans om iets van je bezittingen uit de brand te halen. Wat zou je redden?
“Dit is zo moeilijk, ik wil zeggen mijn gitaar, maar dat is niet zo. Ik denk dat ik voor mijn dagboeken zou gaan. Daar staan mijn gedichten in en die zijn onvervangbaar.”

Als je zou weten dat je nog maar één jaar te leven hebt, wat zou je dan anders doen?
“Dit gaat over spijt, maar ik heb eigenlijk nooit spijt. Als ik de kans zou hebben om alles over te doen, zou ik hetzelfde doen, maar dan sneller en zonder twijfel. Maar ik zou niets willen veranderen.”

Ruimtekoers
Zelfs op Ruimtekoers staat Stefanie weer midden tussen de kunstenaars. “Ruimtekoers is een heel gaaf initiatief en ik heb het gevoel dat het publiek dat er op af komt perfect bij mijn werk past. Ik voel me hier op mijn plek.”

Ter afsluiting stappen we op geleende sloffen de 'Hypercube' in, een installatie met geluid, spiegels, en lichtjes. De spiegels stellen je in staat jezelf van alle kanten tegelijk te bekijken. Een passend einde van een gesprek met een veelzijdige zangeres.