Flying Lotus (vrijdag, Teddy Widder, 19:30 uur)
Het lijkt alsof de term genre bender is uitgevonden voor de producer uit Los Angeles. Op het snijvlak van jazz, hiphop en elektronica opereert FlyLo al jaren op hoog niveau. Zijn laatste wapenfeit is de geweldige plaat You’re Dead, die vorig jaar uitkwam. Gastrollen van onder meer Kendrick Lamar, Thundercat en Snoop Dogg weeft hij op een of andere manier logisch aaneen met zwaar vervormde elektrische gitaarriffs, freaky jazzpatronen, bass, breakbeats en dromerige ambient. Daarnaast runt hij het label Brainfeeder waarop hij onlangs nog het zeer ambitieuze jazz-epos van Kamasi Washington uitbracht. Net als in Paradiso en TivoliVredenburg belooft de show op DTRH ook visueel overweldigend te worden.
Down The Rabbit Hole is meer dan het kleine broertje van Lowlands. Dat lijkt het festival in de Groene Heuvels nabij Beuningen in elk geval te willen zeggen door een sterker programma dan vorig jaar neer te zetten. De headliners Damien Rice, Iggy Pop en The War On Drugs ken je, maar wat worden de verrassingen uit de rest van het programma? Wij denken deze tien.
Clark (vrijdag, Fuzzy Lop, 21:15 uur)
Producer Clark maakte vorig jaar alweer zijn zevende (titelloze) album. Een dansbaarder werk dan voorheen, en nog steeds retespannend met allerhande scheurende synths, noisy drones en fraaie field recordings. Hij liet zich beïnvloeden door de natuur, het album is naar eigen zeggen 'drenched in sounds of the outside world'. En die worden dan weer tegenover koude industriële geluiden gezet. Clark weigert zich op één specifieke stijl toe te leggen, en dus wordt zijn live-set in de Fuzzy Lop ongetwijfeld verrassend.
Rhye (zaterdag, Hotot, 14.45)
Laat je niet misleiden door de zoete, hoge stem of de titel van debuutalbum Woman, de zanger van Rhye is wel degelijk een man. De alt R&B-plaat maakten zanger en cellist Milosh en producer Robin Hannibal als duo, live neemt Milosh een band mee compleet met strijkers. Als je Woman opzet hoor je meteen waarom: de plaat klinkt warm en zwoel, maar door de toevoeging van klassieke instrumenten tegelijkertijd ook melancholisch. Woman is een echte slaapkamerplaat, maar af en toe maakt Rhye ook een voorzichtig uitstapje naar de dansvloer. Dit weekend mag Down The Rabbit Hole huilend naar de club.
Alabama Shakes (zaterdag, Hotot, 18.30)
Als zangeres Brittany Howard haar scheur opentrekt, scheurt ze je hart in duizend stukjes. Haar soulrockband Alabama Shakes bracht dit jaar het fantastische Sound & Color uit, wellicht een van de mooiste platen van het jaar tot nu toe. Het tweede album van de band staat vol rauwe krachtige garagesoul, eigenzinniger en dynamischer dan op debuut Boys & Girls. Alabama Shakes brengt dit weekend de soul power naar Beuningen, zoals Zuidoost-Gelderland het ongetwijfeld nog weinig heeft meegemaakt.
Róisín Murphy (zaterdag, Hotot, 20.30)
She’s back, en hoe! Na een mislukte poging tot oversteek naar de mainstream met voorganger Overpowered, heeft Róisín Murphy op haar nieuwste album Hairless Toys gelukkig weer precies gedaan waar ze zelf zin in had. De Ierse diva maakte een plaat zonder enige hitpotentie, maar boordevol elegante, nachtelijke electropop met een funky randje. Af en toe horen we zelfs een beetje house. Eerder dit jaar maakte ze in Paradiso diepe indruk met haar stem en performance. Een grote popsensatie is ze nooit geworden, maar de rol van koningin van de misfits past haar perfect.
FKA twigs (zaterdag, Teddy Widder, 21.45)
De intrigerende FKA twigs is een artiest in de zuiverste zin van het woord. Bij alles is ze betrokken, van de productie van haar experimentele future R&B-beats tot de creatie van de extravagante verwrongen visuals. Als geen ander weet ze zichzelf neer te zetten als een complete visuele en muzikale experience. Twigs' bedwelmende beats kruipen onder je huid, haar kwetsbare, fluisterzachte stem zingt rond in je bloedsomloop. Live is het alsof je een wezen uit een andere wereld haar paringsritueel ziet uitvoeren: verleidelijk en vervreemdend tegelijk.
BØRNS (zondag, Fuzzy Lop, 12.00)
BØRNS is zanger en songwriter Garrett Borns. Op zijn tiende was hij al professioneel goochelaar, en dat flamboyante is hij nog steeds niet verloren. De magie stopt hij nu in zijn muziek, waarmee we voor het eerst kennis mochten maken op zijn vorig jaar uitgebrachte EP Candy. Daarop horen we inderdaad vier snoepjes van electropoptracks met een likje glamrock. Ultiem euforisch zijn ze alle vier; je zou er zo je autoraampje van naar beneden rollen of een dansje doen in de stromende regen.
Other Lives (zondag, Teddy Widder, 14:45 uur)
Indiefolkband Other Lives kwam dit jaar met de fraaie derde plaat Rituals, die aan bands als Radiohead, The National en Sigur Rós doet denken. Soms richting minimalistisch en modern klassiek, op andere momenten weer richting rijkelijk georkestreerde filmmuziek. Op Lowlands bewezen ze al eens een uitmuntende liveband te zijn en dat zal op het kleinschaliger broertje zeker niet anders zijn.
Ghostpoet (zondag, Fuzzy Lop, 16:45 uur)
De Britse artiest Ghostpoet wordt wel eens kort door de bocht omschreven als hiphop-voor-mensen-die-niet-van-hiphop-houden. Zowel triphop, indierock, dub, rap en electropop komen terug in zijn muziek. Zelf ziet hij zich zoals zijn artiestennaam al aangeeft vooral als dichter en hij declameert zijn teksten soms ook meer op een spoken word-manier. Live was het eerder nooit zo overtuigend, maar op Motel Mozaique en Paradiso maakten Ghostpoet en zijn band eerder dit jaar heel veel indruk. De Engelsman lijkt zijn draai definitief te hebben gevonden.
King Gizzard & the Lizard Wizard (zondag, Fuzzy Lop, 18:30 uur)
De band met een van de verwarrendste bandnamen ooit (hij heeft een paar uur als King Gizzard & the Wizard Lizard op de Luisterpaal gestaan) is uitstekend op zijn plek op een podium dat alvast Fuzzy Lop is gedoopt. Want fuzz is waar de Australiërs aan doen: vorig jaar bijvoorbeeld nog op Le Guess Who? presenteerde de zevenkoppige band (twee drummers) het vijfde album I’m In Your Mind Fuzz. Die nieuwe plaat Quarters is wel erg aan de wazige kant, maar live wordt dit vast weer een opzwepende toestand.