In 2015 bestaat 3voor12 Gelderland al ruim 10 jaar. Donderdagavond 7 januari 2016 is in Luxor Live in Arnhem de uitreiking van de eerste 3voor12 Gelderland Awards. Deze awardshow, met optredens van veel Gelderse artiesten is het slotakkoord van een jaar vol activiteiten rondom het tienjarig jubileum van 3voor12 Gelderland. Als opmaat naar 7 januari 2016 hebben we een flink aantal Gelderse muziek-kopstukken gevraagd antwoord te geven op een paar vragen. Deze keer is het aan Sugartoosh, de Achterhoekse band die een groovende mix van grunge en stonerrock ‘n’ roll speelt.

Sugartoosh

Sugartoosh maakt stevige rock met een dikke eetlepel blues. De band won de Orkaan van het Oosten in 2011, speelde op de Zwarte Cross, Paaspop, Polderpop en was onder andere de support-act voor Navarone. In 2014 brachten ze in eigen beheer hun debuutalbum Who’ll Drive? uit. In de Achterhoek zijn de mannen al een begrip en langzaamaan zijn ze bezig om hun bekendheid te vergroten. Sugertoosh bestaat uit Luuk Penterman (leadzang/gitaar), Rick Penterman (gitaar/zang), Joep Lankveld (bas/zang) en Daan Wopereis (drums). De band hoopt in 2016 weer nieuw werk ten gehore kunnen brengen.

Waar ken je 3voor12 Gelderland van? Welke associatie heb je daarbij?

"We lopen nu met Sugartoosh alweer een tijdje mee en zodoende ken ik 3voor12 Gelderland ook al een hele tijd. Ik denk dat mijn eerste contact met 3voor12 een interview na een optreden was. Volgens mij was het een bandjeswedstrijd en daarna kwam er iemand van jullie naar ons toe. Daarnaast ken ik jullie uiteraard van jullie website en van de vele (vaak heel fijne) recensies. Altijd leuk om te zien hoeveel energie jullie in bands steken en hoeveel achtergrondinformatie er te halen is."

Hoe zie jij de Gelderse muziekscene? Waar zouden we volgens jou echt aandacht aan moeten besteden?

"Ik kom zelf uit de metropool van de Achterhoek, namelijk Lichtenvoorde (oorspronkelijk Harreveld), dus ik spreek eerder over de Achterhoek dan over Gelderland in z'n geheel. Ik vind dat er heel veel gebeurd wat betreft muziek in de Achterhoek. In de regio zijn tal van supergoede bandjes en festivals! Nu kom ik er natuurlijk zelf vandaan, en misschien dat het mij daarom opvalt, maar waar we ook komen, ik krijg vaak zoiets te horen als 'Achterhoek?, daar komen echt veel bands vandaan!"

"Scene. Ik heb eens even opgezocht wat met nu exact met 'scene' bedoeld wordt: 'geheel van personen en zaken die een bepaalde subcultuur, trend vertegenwoordigen'. Wij, bands/artiesten, komen elkaar natuurlijk vaak tegen tijdens festivals en dergelijke, maar om nu te spreken van 'bepaalde subcultuur'? Neuh, juist niet denk ik. Dat is het mooie, het is één groot geheel. Bands, festivalgangers, muziekliefhebbers, Achterhoekers. Misschien is het dat wel, we hebben gewoon een grote muziekscene! Van jong tot oud."

"We hebben natuurlijk ook een levendige live-muziekcultuur. Het is een compleet andere stijl dan wat wij doen, maar door bands als Normaal, Jovink, Boh-Foi-Toch etc. (teveel om op te noemen) en festivals als Paaspop Zieuwent en het Keifestival wilde ik ook op het podium terecht komen en voor volle zalen spelen. Achterhoekers houden wel van een feestje! Bands en artiesten als Birth of Joy, Deanmoore, The Bloody Honkies, Automatic Sam, Shaking Godspeed, Donnerwetter en nog veel meer, hebben allemaal geheel of gedeeltelijk hun roots bij ons uit de buurt. Onlangs is er nog een Dag van de Achterhoekse  Popmuziek georganiseerd, dat komt niet uit de lucht vallen. Met de Dru fabriek hebben we gewoon echt een waar popwalhalla! En natuurlijk hebben we met de Zwarte Cross een festival dat de Achterhoek gewoon op de kaart zet."

"Verder hebben wij natuurlijk ook buiten de Achterhoek op andere plekken in Gelderland gespeeld. Supertoffe festival en poppodia hebben wij toch in Gelderland als ik er zo over nadenk!! Ik pak de agenda er bij: Arnhem, Luxor, Jacobiberg, Brigant, Gesel, Nijmegen, Merleyn, Deest, Boven-Leeuwen, Puiflijk, Druten, Polderkolder, Leuth, Polderpop, Zevenaar, Bergharen... Nou, ik houd er mee op. Het is gewoon teveel om op te noemen. Volgens mij kunnen we wel constateren dat het barst van de muziek in Gelderland!"

Sugartoosh

Is er iets dat je mist in Gelderland? Zijn er voldoende podia en/of ontplooiingsmogelijkheden voor (nieuwe) acts?

"Als je het bovenstaande ziet zou je denken dat het helemaal dik in orde is hier in Gelderland, maar ik denk dat het voor alternatieve bands mét eigen werk op dit moment een heel slechte tijd is. Al die hiphouse-rap-dancerotzooi, tributebands, dj's, Hollands Next pop-idol-singer-songwriter-dancetroep zijn helemaal in. Prachtig voor hen, maar jammer voor ons. Waar is de tijd dat je nog echt op pad ging om nieuwe bands te ontdekken, je vervolgens helemaal in het zweet 'te goan brekken', bierdrinken met je kameraden om vervolgens voldaan thuis te komen, nat van het bier en zweet!? En de volgende dag er achter komen dat je toch nog op het laatst een cd van de band had gekocht! Nee, volgens mij is er voldoende te doen, maar is het gewoon de tijd er niet naar voor bands zoals wij. Je ziet dat heel veel mensen vol overgave bezig zijn met live-muziek, maar je merkt dat er ook vaak een stelling heerst van ‘moeilijk, ik zoek wel een dj’."

Wie verdient volgens jou een 3voor12 Gelderland-award? In welke categorie zou diegene die award moeten krijgen?

"Deanmoore! Een band die veel te weinig in beeld komt voor de kwaliteit muziek die zij in het genre maken. Progressieve rock. Superlekkere muziek."

Wat mogen we in 2016 van jullie verwachten? Welke bijzondere projecten staan er bijvoorbeeld op de planning?

"Kort voor het optreden op de Zwarte Cross hebben wij een nieuwe drummer in de gelederen gekregen, Daan Wopereis. Met Daan komen wij weer helemaal terug in de sound die wij willen hebben. Er staan alweer een heel aantal nummers in de steigers. We hopen dan ook dat wij in 2016 weer nieuw werk ten gehore kunnen brengen. En verder willen we heel veel optreden!"

Sugartoosh

3voor12 Gelderland awards

Donderdag 7 januari, Luxor Live, Arnhem
Tickets á €10 hier verkrijgbaar