We komen aan op een bijzondere locatie: Landgoed Enghuizen. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan. We houden ons mobieltje hoog om te kijken of wij nog ‘een streepje’ bereik uit de lucht kunnen hengelen. Maar waarom eigenlijk, vragen wij ons even later af. Waarom toch die yoga-reis naar Nepal, of die retraite in de bergen van Noord-Portugal als je het ook gewoon hier in Hummelo kunt vinden: rust en veel natuur.
In deze bosrijke omgeving vindt straks een festival plaats: 120 acts, verdeeld over 7 podia en 3 dagen. Het ‘pact’ dat is gesloten met de landheer, Graaf van Rechteren Limpurg, om een muziekfestival te organiseren in zijn achtertuin, ontstond in 2010. Met ‘Høken in Hummelo’ werd het eerste kleine festival op deze plek georganiseerd. Normaal-frontman Bennie Jolink heeft er het 35-jarige verjaarsfeest van Normaal mogen vieren. De omgeving rond de vijver op het landgoed werd daartoe door de graaf aangewezen.
Mañana Mañana: 'Kalm an met de Katjang.'
Een wandelend interview met organisator / programmeur Pieter Holkenborg
Het wordt als een ‘way of life’ neergezet. ‘Levensgenieters als neohippies, bourgondiërs, folkies, kampeerders en hele gezinnen’ zullen er op af komen. Even weg van de dagelijkse realiteit en lekker in de ‘hangmatten in de zon, bij de piano in het bos, in de tipi aan het water en ‘s nachts met het gitaartje aan het kampvuur’. Aan creativiteit ontbreekt het de tekstschrijver van de website niet. Onze nieuwsgierigheid is in ieder geval aangewakkerd. 3voor12 Gelderland zet plankgas op de ‘Katjang’ richting Hummelo, voor een interview met organisator en programmeur Pieter Holkenborg.
Drie jaar later, in 2013, is er het eerste Mañana Mañana festival. De organisator is Feestfabriek Alles Komt Goed B.V. van eigenaren Gijs Jolink, Hendrik Jan Lovink en Ronnie Degen, het bedrijf dat ook verantwoordelijk is voor De Zwarte Cross. Een gedeelte van de baten van het festival gaat naar het landgoed, zodat de graaf het landgoed mooi kan onderhouden. “Het is mooi dat de graaf hier open voor staat,” vertelt Holkenborg enthousiast als wij wandelend door het gebied lopen. “Hij is supervriendelijk, maar ook bescheiden. Hij wil niet zo in de belangstelling staan, daar heeft hij geen behoefte aan. Dus we hebben met hem afgesproken hem buiten de media te houden.”
We lopen langs een plek waar drie mannen druk in de weer zijn met een aantal takken. Ze zijn een speelweide voor kinderen aan het opzetten. Ze bouwen waterdichte hutten van natuurlijke materialen. Voor kinderen is de toegang gratis op het festival. In samenwerking met Natuurmonumenten worden er zogenaamde OERRR-activiteiten georganiseerd: van het timmeren van een bijenhotel tot het bouwen van een hut en popcorn bakken boven het kampvuur.
De ‘Universitipi’ is dit jaar nieuw en in samenwerking met de Universiteit van Twente tot stand gekomen. Holkenborg: “Er zullen acht professoren colleges geven over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld een college over de mens als energiebron of het supersnelle vervoer van de toekomst.”
We lopen verder naar de ‘Rimboe’: een nieuw podium dit jaar. Deze grote tipi is de plek voor experimentele muziek en bizarre verhalenvertellers. Holkenborg: “We hebben Delaney Davidson uit Nieuw Zeeland bijvoorbeeld, een singer-songwriter. Ik wil hem niet beledigen, maar hij is best een freak eigenlijk. We hebben ook Guy Tavares. Hij is zanger/ drummer van de band Orange Sunshine en had in de jaren negentig de band Unit Moebius opgericht. Unit Moebius geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse technoscene. Tavares is een excentriekeling. Hij gaat hier Bijbelverhalen uit zijn hoofd vertellen en dat op zijn eigen karakteristieke manier. Ook Willem Sprick uit Winterswijk komt hier iets unieks doen. Hij heeft een zelfgemaakte, gesoldeerde analoge synthesizer met wel duizend knopjes en lampjes. Daar komt drone-muziek uit - van die monotone experimentele muziek. The Wizard of Drones wordt hij genoemd.”
We lopen naar de Veranda midden in het bos. De Veranda is het hoofdpodium en staat mooi gesitueerd tussen de bomen. De bomen lijken een soort haag te vormen richting het podium en het heeft iets weg van een bos-kathedraal. Hier treden bands als Navarone op, maar ook de strijk- en kopersectie van het Radio Filharmonisch Orkest. Holkenborg: “In de avond worden de bomen mooi uitgelicht. Er komt ook overal sfeerverlichting in, met lichtjes langs de waterkant. Het wordt een sprookjesachtig geheel.”
Terwijl wij onze wandeling weer voortzetten valt onze blik op twee stalen constructies die op een steiger langs het water staan. Holkenborg: “Wij hebben in samenwerking met Waterschap Rijn en IJssel twee stalen onderwaterkijkers laten maken. Staalkunstenaar René Jansen heeft dat voor ons gemaakt. Omdat het water opvallend helder is, kun je zo veel vissen in het water zien zwemmen.”
Hoe is het eigenlijk met het eten gesteld? Holkenborg: “Er is een breed assortiment aan biologisch eten. Er wordt verse vis aangeboden die je ook zelf kunt vangen. Er worden forellen in de vijver gegooid. Je kunt het bereiden met de kruiden uit de eigen kruidentuin. En vlees wordt op houtvuur gebraden. Ook is er zelfgemalen koffie. Voor de Zwarte Cross zou dat proces met de grote hoeveelheid aan bezoekers veel te lang duren, maar hier kan het en past dat mooi.”
Er kan ook worden gekampeerd in het weiland bij het bos en aan het water. Dat kan in je eigen tent of in een van de luxe tenten die er al staan: de Fata Mañana. Holkenborg: “Er zijn ook artiesten die zullen kamperen, dus het kan nog best eens extra gezellig worden bij het kampvuur.”
Mañana Mañana is 28, 29, en 30 augustus op landgoed Enghuizen in Hummelo. Meer informatie over het verkrijgen van tickets is te vinden op: http://www.mananamanana.eu