Begonnen in 1989 als een klein festival in Veldhunten (vandaar Huntenpop) heeft het festival, vanwege de groeiende omvang, sinds 2009 uit moeten wijken naar het terrein in Ulft. Al 26 jaar lang drijft het festival op vrijwilligers. Voorzitter Westerveld is als vrijwilliger achter de bar begonnen om uiteindelijk ‘door te groeien’ tot voorzitter van de stichting Huntenpop.
Voorzitter HUNTENPOP: “De mensen voelen het als een deel van zichzelf."
Over de rol van vrijwilligers, de programmering en talentontwikkeling
Een invasie in Ulft. Het dubbele aantal mensen dat het dorpje in de Achterhoek aan inwoners heeft, 20.000 bezoekers, worden er verwacht. Aan de vooravond van het tweedaagse festival - met namen als UB40, Within Temptation en Typhoon - spreekt 3voor12 Gelderland met de voorzitter van de Stichting Huntenpop, Hajon Westerveld, en programmeur Bert Messing.
De 26e editie
Zo tegen de schemering lopen wij over het nog maagdelijk groene gras van het festivalterrein. Het voelt als een voorrecht en tegelijkertijd ook een beetje als aanranding. Over enkele dagen zal er weinig over zijn van die maagdelijkheid wanneer hier 20.000 man staan te springen en te stampen. Er hangt een ontspannen sfeer. Buiten is een schaftlokaal ingericht voor de vrijwilligers. Een stuk of twintig treffen wij daar aan voor het avondeten. Bij het oplichten van de deksels van de warmhouders is te zien dat er goed voor de vrijwilligers wordt gezorgd: gebakken aardappelen, verse groenten en goed vlees. Dat mag ook wel. Op facebook kunnen wij immers volgen dat het terrein binnen een paar dagen in rap tempo wordt opgebouwd door deze harde werkers.
Hoeveel tijd ben je als vrijwilliger kwijt met het organiseren van dit festival?
Westerveld: “Het hele jaar door moet je wel rekenen op zo’n 15 uur per week. We zijn nu al weer bezig voor 2016. Het loopt altijd wel door. Elke dag ben ik er wel mee bezig. Of het nu gaat om een mailtje of dat ik gewoon stuit op iets dat goed bij het festival past.”
Messing: “Deze week, met de opbouw, zijn wij dag en nacht bezig. Het is onderhand een vaste club met mensen geworden die elk jaar wel willen helpen. Je creëert een bepaalde band met elkaar. Het is ook wel iets waar de mensen een heel jaar naar toe leven.”
Westerveld: “De mensen voelen het als een deel van zichzelf. Dat geeft een hele mooie sfeer en een goede stemming, waar men heel veel voor wil doen.”
Hoe is de relatie thuis? Gaat die niet naar de knoppen als je hier zoveel tijd insteekt?
Westerveld, lachend: “Vanaf woensdagavond communiceren wij thuis niet meer met elkaar. Dat is beter van niet. De stress en de drukte is dan wat aan de hoge kant. We slapen dan ook wat minder. En ach, dat hoort er elk jaar gewoon bij. Als het weer voorbij is, maken we het wel weer goed.”
In welk opzicht is Huntenpop onderscheidend ten opzichte van andere festivals?
Messing: “Vergeleken met Zwarte Cross, is Huntenpop meer een muziekfestival. De Zwarte Cross heeft natuurlijk de cross, theater en allerlei gekkigheid eromheen. Wat ons ook onderscheidt is dat wij een club van vrijwilligers zijn die er vaak nog een reguliere baan naast hebben. De Zwarte Cross is een bedrijf. De bezoeker merkt echter niet veel van dat verschil. Die koopt gewoon een kaartje.”
Ontstaan er veel liefdesrelaties op zo’n camping?
Westerveld: “Ja, er zijn er vele ontstaan. Er kruipt zelfs ergens een echte Huntenbaby rond!” Er volgt een lachsalvo uit het schaftlokaal.
Waar letten jullie op met de programmering?
Messing: “We proberen elk jaar met een zekere basis te werken. Vorig jaar hadden wij een basis met Kensington en Guus Meeuwis. Dit zorgt voor een breed publiek waar mensen hier uit de regio op afkomen. Daar omheen kijken wij naar specifieke doelgroepen die normaal niet zo snel zouden komen. Eigenlijk hebben wij die specifieke doelgroepen al met onze hoofdacts: UB40 met reggae en Within Temptation met metal/rock. Daartussen hebben wij dan bijvoorbeeld zoiets als Handsome Poets om de basis meer vast te leggen. Zo proberen wij, ook met een marketing-oog, zo breed mogelijk te programmeren om zoveel mogelijk mensen te trekken.”
Waar komt jullie publiek vandaan?
Messing: “Er komen mensen uit acht verschillende landen. Within Temptation trekt, bijvoorbeeld, veel publiek uit Portugal en Spanje. Een ander voorbeeld is Halestorm; een Amerikaanse hardrock band. Ik kreeg een mailtje van iemand uit Berlijn die donderdag naar Halestorm in Praag gaat en daarna doorvliegt naar Amsterdam om zaterdag de band bij Huntenpop te kunnen zien. Dat zijn toch leuke dingen om tegen te komen. Halestorm zou eerst waarschijnlijk op Lowlands staan, maar dat ging niet door vanwege shows in België en drie andere landen. Wij hebben hem nu exclusief voor Huntenpop.”
Jullie zijn ook actief met talenten en regionale talenten in het bijzonder?
Messing: “Samen met de DRU organiseren wij de Achterhoekse Band Competitie. Gelderse deelnemers met eigen muziek kunnen er aan meedoen. De winnaars mogen op Huntenpop staan. Dit jaar staan Marlot en Boetners er. Naast het optreden steunen deze bandjes ook met behulp van onze sponsors. Zo mogen zij dankzij onze sponsors een plaat opnemen, kunnen ze 500 cd’s laten drukken en krijgen ze een professionele fotoshoot, zodat zij ook qua PR kunnen professionaliseren. Op het podium van Huntenpop kunnen ze veel ervaring opdoen. Ook voor de DRU is het mooi dat zo wordt geïnvesteerd in talentontwikkeling. Ook met het Serious Talent-podium van 3FM dat onder de Parachute plaatsvindt, stimuleren wij talentvolle bandjes.”
Zijn er ook talenten daadwerkelijk doorgebroken?
Messing: “Een goed voorbeeld is Leeways. Deze band heeft de Achterhoekse Band Competitie gewonnen en vorig jaar wonnen ze de Grote Prijs van Nederland. Het is mooi om te zien dat een band die in de Achterhoek is begonnen helemaal tot in Amsterdam komt.”
Jullie hebben een solide businessclub: de Huntenkring. Hoe belangrijk is dat voor het festival?
Westerveld: “Honderdzestig bedrijven sponsoren het festival en zijn zo lid van deze businessclub. We hebben elke twee maanden een bijeenkomst, waarvan de opening van het festival natuurlijk de grootste is. Hieruit ontstaan ook mooie samenwerkingen."
Hebben jullie iets nieuws dit jaar?
Westerveld: “De Voute Kroeg! Dit idee hebben we een tijdje terug bedacht en in ons hoofd hadden we al een bepaald beeld. Het is leuk om na overleg met mensen en bedrijven dit idee ook uiteindelijk te kunnen realiseren. We kwamen uit bij een lokaal bedrijf dat tuinhuisjes en blokhutten bouwt. Daar zeiden ze: we kunnen wel iets voor je bouwen. Het resultaat staat nu op het terrein. Er komt jaren tachtig en negentig muziek. Alleen maar narigheid wat mij betreft: compleet met glitterbol en dansvloer. Er wordt echt zo’n sfeer neergezet, waarvan je na tien minuten denkt: Ik moet hier weg!”
Dus UB40 zien we terug in de Voute Kroeg?
Westerveld, lachend: “Wie weet!”
Wanneer? 14 en 15 augustus
Waar? DRU Park in Ulft