#ZC15: Friet, hamburgers en worst op de Zwarte Cross

Of zijn er meer smaakjes?

Aukje Verstegen, Paul Thijssen, Matthijs Quaijtaal, Harold Broedelet, Gino van Zolingen ,

Bier, hamburgers en friet doen het altijd goed op de Zwarte Cross. Dat weet ook de organisatie. Hoewel die hun best doet om wat van het imago ‘boeren, bier en tieten’ af te komen lijkt dat bij het eten nog het minst gelukt te zijn. Of is er toch meer? Want met zo’n 65.000 bezoekers per dag zou er toch voor ieder wat wils moeten zijn. Is dat ook zo? We gingen eens langs bij een aantal van deze tentjes en geven voor de verandering ook eens een oordeel over het eten. De redactie moet tenslotte ook eten.

Oosters

Harold Broedelet, redacteur
Als etnische Aziaat moet ik natuurlijk proeven hoe de Oosterse keuken op de Zwarte Cross smaakt. Meestal check ik of er ‘echte’ Indo’s/Aziaten in de keuken staan, of dat de eigenaar van Oosterse komaf is. Op dit festival staan de ‘kokkies’ van Mr. Long achter de toonbank. Mr. Long, wiens identiteit voor mij nog steeds een groot geheim is, noemt zichzelf de ‘King of the Asian Cuisine.’ En dat maakt hij waar. Zijn menukaart lijkt karig, maar is toch gevarieerd. De bediening is zeer vlot en efficiënt. Ik ga voor de bami plus extra. Dat extra bestaat of uit een stuk kip/twee stokjes kipsaté/zes mini-loempia’s/twee Vietnamese loempia’s. Als satéliefhebber kies ik uiteraard voor de kipsaté. Dit kostje kost me echter wel een rib uit mijn lijf: 4,5 muntjes. Omgerekend is dat ruim 10 euro. Maar dan heb je wel wat. De smaak is heerlijk! De bami goreng (goreng = gebakken) is lekker gewokt in rijstolie, net als de groente. Die bestaat uit taugé, zoetzure reepjes wortel/peen, boontjes en prei. En zoals het een goede Aziaat betaamt, lekker gekruid (maar absoluut niet (te) pittig). Ten slotte de satésaus, oftewel de boemboe saté: lekkah! (Harold Broedelet)

Cijfer: 8,5

Tapas & BBQ

Aukje Verstegen, hoofdredacteur
Voor vegetariër Aukje Verstegen zijn de keuzes wat beperkter. Onze hoofdredacteur schuwt de Tapas & BBQ-tent niet want (tegen haar eigen principes in) eet zij wel vis (‘ja en ik draag ook een leren tasje’). Bovendien kunnen tapas uiteraard ook vegetarisch zijn.
“Het valt een beetje tegen, de enige vegetarische maaltijd blijkt de salade te zijn. Het is dan wel een salade met olijven, komkommer, mozarella en caesarsaus maar ik had meer gehoopt op Boquerones marinado of Pimieñtos de Padron. Dit lijkt meer op een Hollandse boerensalade met een mediterraans tintje.” (Aukje Verstegen)

Cijfer: 6

Chickenwraps

Paul Thijssen, fotograaf
Het is zeven uur en zowel mijn camera als ik zijn doorweekt. Het enige wat mijn camera en mij onderscheidt is een grommende maag. Bij mij dus, niet de camera. Dus: op zoek naar iets te eten.
De geur die bij de chickenwrapstent vandaan komt is toch wel erg goed, dus de keuze is snel gemaakt. De wrap is snel klaar, al gaat de bediening er eerst twee keer mee vandoor opzoek naar servetjes met wrap in hand. Uiteindelijk kan ik toch beginnen.
De kip is ietwat droog, maar samen met wat verse sla en knoflook saus is de smaak er zeker niet minder om. 

Cijfer 6,5 

Garlic Bread

In de categorie vegetarische caloriebom biedt Garlic Bread een uitkomst. Een broodje ingesmeerd met knoflook en beleg als olijven, groene pepers, uien, komkommer doet vermoeden dat dit een verantwoorde snack is. Niets is minder waar, de saus is gewoon ordinaire knoflooksaus. De rest is bijzaak. Maar oh, wat is dit lekker. Vegetariërs willen ook gewoon snacken. (Aukje Verstegen)

Cijfer: 8

Erik Damen, eindredacteur
Voor 2 en een halve munt krijg je een redelijk groot stuk rond brood belegd met een fijne laag knoflooksaus/boter met wat peterselie. Vervolgens is aan jezelf wat je erop gooit. Op de balie staan verschillende bakjes met komkommers, rauwe ui, olijven, pepers, tomatensaus, gebakken uitjes en hete salsa. De ene klant gaat helemaal los, maar de meeste (zo ook ik) weten zich in te houden.
Smakelijk tussendoortje voor een goede prijs. (Erik Damen)

Cijfer: 7

Pannenkoeken

Verwacht hier geen creaties als de pizzapannenkoek of een kruidig flensje. Nee, het is gewoon een dikke pannenkoek met kaas, spek, stroop en/of suiker. Meer smaakjes zijn er niet. Pannenkoeken, daar kan toch niet veel mis mee gaan zou je denken. Zoals haar buurman zegt: “Het is gewoon een maagvuller, niks speciaals aan maar een pannenkoek is altijd lekker”. Dat laatste ben ik het met hem eens maar dit is gewoon dikke troep. Het had wel wat dunner en gaarder gemogen.

Cijfer buurman: 9
Cijfer Aukje: 5

Kippenpoot

Matthijs Quaijtaal, eindredacteur
In The Bayou voorziet 'The Cooking Highlander' het festivalpubliek van diverse soorten vlees, waaronder het simpele broodje hamburger, maar ook steaks, saté en kippenpoten. Best een klus om dit allemaal klaar te maken, maar op de grote ronde barbecue die met hout wordt gestookt lijkt het allemaal goed te lukken. Op het bord ligt een grote kippenpoot, een stuk brood wat bij een bakker uit Groningen vandaan komt en een beetje salade, want groente hoort er immers bij. Voor de echte experience mag ik de poot niet met mes en vork eten – als fotograaf lastig want ik hou niet van vette vingers - maar het blijkt wel echt de moeite waard te zijn. De kip is goed gaar en licht pittig gekruid, wat erg lekker is in combinatie met de rooksmaak die het vuur afgeeft. Het is wat plukwerk om het bot kaal te plukken, maar oh zo lekker. Nog belangrijker: de prijs is ook nog eens heel betaalbaar! Niet zo veel duurder dan het kleffe broodje hamburger wat ik elders op het terrein heb gegeten. Voor 'n half muntje extra had ik graag wat meer groente gehad, maar voor festivaleten is dit toch een heel fijne vondst.” (Matthijs Quaijtaal)

Cijfer: 9

Chickenwingmenu

Gino van Zolingen, redacteur
Het chickenwingmenu was lekker, en werd geserveerd met gebakken aardappeltjes. Jammer genoeg viel het wat tegen na Matthijs' zijn lekkermakende verhaal over zijn kip te hebben gehoord. Ook was het relatief wat duur: 4 munten! (Gino van Zolingen)

Cijfer: 7

Eten in stijl doe je bij 'Le Carburateur'

Patron Cuisiniers Rik Jansma van Restaurant Basiliek in Harderwijk (Michelin-ster) en Erik de Mönnink van de Swarte Ruijter in Holten (Bib Gourmand) zijn de initiatiefnemers van een restaurant op het festivalterrein met biologische streekgerechten. Johan en Arnold, twee bouwvakkers uit het Overijsselse Vollenhove hebben er wel zin in. In ruil voor vijfentwintig munten per persoon ontvangen ze een driegangendiner inclusief drank. Een snelle berekening die Aukje voor ze maakt €57,50 p.p. “Gast, we hebben zojuist even €120,- uitgegeven, en ik heb geen eens honger!” Via de backstage worden ze begeleidt naar een bosje nabij het terrein. Een decadent tafereel ontpopt zich tussen de yuppen in het bosje van Lichtenvoorde. Compleet met welkomstdrankje en witte satijnen tafellakens. Met het plastic bierglas nog in de ene hand worden ons diverse exclusieve wijnen geserveerd waarvan ik de uitleg amper kan volgen. Ik vraag Johan het even te herhalen maar die lijkt vooral in iets anders geïnteresseerd: “Ga je die wijn nog opdrinken of niet? Zo niet, geef maar aan mij.” We beginnen met het voorgerecht: zalm met jawel, kaviaar op een bedje van radijs, augurk en piccalilly. Hier en daar wordt er wat uitgeruild boven de borden: “Hier Arnold, eet jij maar, kaviaar is voor de rijken.” Vervolgens wordt de biefstuk geserveerd. Afijn, ik taai af. Mooi om te zien dat Zwarte Cross alle rangen en standen samenbrengt. (Aukje Verstegen)

Cijfer Aukje: 8
Cijfer Arnold: 9
Cijfer Johan: 6,5