Het Valkhof Festival is dit jaar iets anders opgezet. Er is één duidelijk centrale ingang waar de infobalie en de meeste kassa’s zijn opgesteld. De eerste dag waren er lange rijen voor de aanschaf van de 'hardcard'. Zo gek is dat overigens niet; het was de drukste dag waarbij alle bezoekersrecords zijn verbroken. “In vergelijking met vorige jaren vormt het nieuwe betaalsysteem voor mij een drempel om naar het Valkhof Festival te gaan,” zegt trouwe bezoekster Eva. Roel vindt de kaart vooral onpraktisch. “Als ik een rondje wil geven, sta ik met verschillende kaarten te hannesen bij de drankverkoop. Ik heb liever de muntjes.”
Hoewel de bezoekers niet onverdeeld gelukkig zijn met de betaalpas, lijkt het systeem te worden geaccepteerd. Voor de organisatie is het een belangrijke stap voor de continuering van het festival. Guido Masselink (hoofd financiën) is daar duidelijk over. “In 2014 was het nog een pilot, maar nu willen we ermee verder gaan. We gebruiken nu wel een andere card, met het logo van de Vierdaagsefeesten. Maar de mensen die nog oude kaarten met saldo van vorig jaar hebben, kunnen hun eventuele saldo op een nieuwe kaart laten overzetten. De magneetstrip van de oude kaart werkt niet meer.” Dat zal wat worden als verzamelaars zich melden met een stapeltje rode Valkhofkaarten van vorig jaar.
#valkhof15: De betaalkaart is de toekomst van het festival
Vorig jaar werd als proef de nieuwe betaalkaart geïntroduceerd op het Valkhof Festival. Voor de meeste bezoekers was dat even wennen. Het betaalsysteem is ook in 2015 het enige wettige betaalmiddel. Hoe bevalt deze betaalwijze? 3voor12 Gelderland peilde de stemming onder het publiek, het personeel en de organisatie.
Voor het barpersoneel is het in ieder geval makkelijker geworden. “Qua snelheid is betalen met de kaart sneller dan met geld en iets langzamer dan met muntjes,” aldus barvrouw Rosanne. “Voor de veiligheid van het personeel is het cashloze systeem in ieder geval een groot pluspunt.” Ze haast zich snel naar de cocktailbereiding, omdat er een rijtje klanten staat.
Het betaalsysteem wordt overigens alleen door het Valkhof Festival, Plein 1944, Café van Ouds en de Hennes Latin Stage gebruikt. “En alleen wij gebruiken uitsluitend het pasjessysteem. De andere drie gebruiken daarnaast ook (een) ander(e) betaalmiddel(len),” aldus Guido Masselink. “Als kleine organisatie met een beperkt budget willen we de mogelijkheden van het betaalsysteem optimaal benutten, maar voorlopig kunnen we dat nog niet doordat er nog geen goede dataverbinding is.”
Intussen staan Sid, Job, Sjors en Gaby te genieten van de muziek en de sfeer. Ze zijn trouwe bezoekers van het Valkhof Festival en weten nog hoe het was om cash te betalen. “Dat was niet relaxed,” zegt Job. Sjors vindt betaling met munten handig. “Dat is makkelijk als je voor een hele groep drinken moet halen.” Sid vindt het vooral “een gedoe” om met meerdere betaalmiddelen op zak te moeten lopen. “Ze zouden op alle podia van de Vierdaagsefeesten één betaalsysteem moeten hebben.”
Dat dát er ooit van komt, is vooral een kwestie van tijd. Door het kaartsysteem kan de organisatie op ieder moment de gewenste informatie krijgen om op basis daarvan haar beslissingen te nemen. Bovendien wordt de bedrijfsvoering daardoor efficiënter. De feestgangers lijken inmiddels gewend te zijn aan betalen met een kaart.