Hoogte 80 staat voor de hoge ligging van het stadspark in de volkswijk Geitenkamp op 81m + NAP. Vanaf hier zijn op een heldere dag Montferland, het Reichswald, Kleef en Nijmegen te zien. Volgens Wikipedia is in de donkerte “een zee van vele duizenden lichtjes zichtbaar.” Het laagste punt van Nederland ten noordoosten van Nieuwerkerk aan de IJssel ligt 6,74 meter onder NAP, een verschil van bijna 100m met Arnhems hoogste punt. Op de foto kun je zien waar het water zou staan als we geen dijken hadden. Het mag duidelijk zijn dat we in Arnhem wat overstromingen betreft op een van de veiligste plekken van het land zitten. En in een oh zo fijne stad met een oh zo fijn cultuurfestival: Hoogte80 Festival.

Waar komt het idee voor Hoogte80 vandaan en vanwaar die enorme passie van zowel bezoekers als organisatie?
"Hoogte80 Festival wil een wonderlijke wereld zijn waarin je kunt verdwalen en bij voorstellingen terechtkomt waar je normaal niet zou komen. Een lage drempel voor alle pluimages stadsgenoten. Daarnaast vinden we het belangrijk om met veel Arnhemse makers te werken. Ook werken we met passie aan onze Arnhemse duurzaamheid in een Arnhems klimaat. Niet alleen groene energie en recycling, maar ook duurzaam in de zin van lange termijn. Onze vaste, fantastische groep vrijwilligers is zoiets duurzaams. Zonder hen was er aankomend weekend geen Hoogte80."

En wat is de specifieke inbreng van Harold Oddens?
"Ik breng in ieder geval twee dingen in. Met mijn achtergrond in de muziek zal er vanaf dit jaar meer muziek staan. Hoogte80 wordt meer een cultuurfestival met muziek, theater, literatuur en beeldende kunst. Daarnaast wil ik het fundament van H80 verder verstevigen, duurzamer maken. Dat gaat in stappen. Een element is dat we meer gaan werken met de wijk, de omgeving."

Monument laagste punt van Nederland

In hoeverre verschilt Hoogte80 van de Sonsbeekavenue?
"Het onderscheid met de avenue en Hoogte80 Festival is het vrije gevoel op het festivalterrein. Een ander verschil is het fenomenale uitzicht. Hoogte80 Festival is een 'landelijke-wereld-festival'. Er hangt een enorm positieve vibe, er is veel authenticiteit en we hebben een zeer gevarieerd Arnhems publiek. Een lokale dichter noemde het 'een ouderwetse kermis op een afgelegen weiland in Frankrijk'. Nostalgisch."

De avenue is commercieel, SPIJKERROK heeft een goed doel; wat gebeurt er met de opbrengst van H80?
Oddens denkt kort na en komt met een helder antwoord. "We doen het vanaf dit jaar met een grotendeels nieuw team. Terugkijkend naar de afgelopen jaren ligt het gemiddeld op saldo nul, neutraal. Het ene jaar maak je iets winst en het andere jaar wat verlies. Nu willen we het festival sterker maken en wat vet op de botten kweken. Met dat geld willen we investeren in Hoogte80 en meer spraakmakende, grote voorstellingen programmeren. Over dat 'vet op de botten', denk aan de Arnhemse theatergroep BOT. Dit is een grote productie die we in de toekomst heel graag zouden ontvangen. Daarnaast investeren we in het terrein en de inrichting. De grootste kracht van het festival is het festival zelf, de sfeer die er heerst. Hoogte80 is haar eigen mooiste voorstelling."

Wat zijn jouw hoogtepunten binnen het programma?
Harold begint te stralen en steekt trots van wal: "Om te beginnen ben ik erg blij dat we voor het tweede jaar Oostpool en Cirque de Platzak (een bont, rauw en nomadistisch gezelschap dat alle kanten op vliegt) mogen verwelkomen. Cirque de Platzak is een buitenvoorstelling die inspeelt op het weer, de sfeer en de bezoekers. Oostpool is ook een heel bijzonder gezelschap dat prachtige, kwalitatief erg goede voorstellingen maakt. Noem het establishment. Ze nestelen zich ook echt in de stad. Goed voor hen en fijn voor onze bezoekers dat ze er zijn."

Oddens gaat verzitten op de barkruk, neemt een teug van zijn biertje en vervolgt: "Qua programma zijn er familievoorstellingen, kindervoorstellingen, soms lief, soms rauw, vaak grappig en soms absurdistisch. In de toekomst mag het meer polemisch; naast fijn voor iedereen dus óók 'you love it or you hate it'. Uiteindelijk vind ik het belangrijk dat kunst en cultuur grenzen verleggen, reactie oproepen, iets teweeg brengen. Muziek kan dat en theater kan dat nog veel sterker."

Harold Oddens


Wat zijn jouw vier hoogtepunten in het kort?
"Oostpool: gerenommeerde klasse, Cirque de Platzak: nomadistisch inspelen op de elementen, Easnadh: Ierse folk music uit de Geitenkamp en Afterparties met onvervalste powerpunk"

Je hebt vaker gezegd dat de Geitenkamp belangrijk is voor het festival. Hoe uit zich dat in de praktijk?
"De samenwerking met de wijk vind ik heel erg bijzonder. Vanaf nu willen we sterker dan voorheen vanuit het festival met de wijk bezig. Dat uit zich in de programmering maar ook omdat we willen samensmelten met deze prachtwijk. Van oudsher is Geitenkamp een tuindorp, een 'zelfvoorzienende' wijk met bijvoorbeeld een eigen marktplein. Het is zo ingericht dat alles wat je nodig hebt in de wijk aanwezig is waardoor je niet per sé de stad in hoeft. De noodzaak voor deze inrichting lag ooit in de beperkte mobiliteit maar het dreigt nu een eiland te worden. Ondermeer met de Gilden, de nieuwe wijkmunt, willen we hier iets aan doen."

De Gilden, inderdaad. Prachtidee, vertel!
"De Gilden moet ervoor zorgen dat wat lokaal verdiend wordt ook lokaal besteed wordt. De schilder verdient een aantal Gildens, geeft dat uit bij de bakker die het bij wijze van spreken omzet in bier en voorstellingen op Hoogte80. De munt blijft na het festival gewoon geldig, zowel in de wijk als op Hoogte80."

Herinner jij je eerste keer Hoogte80 nog? Was je op slag verliefd?
Met een brede grijns vertelt Oddens over zijn grote liefde. "Jazeker, het was liefde op het eerste gezicht. Dat vrije gevoel, de sprookjesachtige en ontzettend relaxte sfeer, het fantastische uitzicht. Ja, meteen verliefd!"

Je hebt nu de touwtjes in handen, hoe zie je Hoogte80 in 2024?
"Oh, leuk, even mijmeren over mijn dromen over Hoogte80 over tien jaar... Ik zie een cultuurdorp voor me. Een dorpsplein met aan de ene kant een kerk en aan de andere kant een kroeg. Met straatjes. Een volksstraat waar mensen buiten een blik Schultenbrau drinken en waar levensliederen klinken. En bijvoorbeeld een muziekstraat, experimentele voorstellingen en educatie in een wonderlijk schoolgebouw. Een groot podium voor grote bands. Hoogte80, je wordt verrast en je verdwaalt."

Tijdens een slok bier en de vlam in zijn blauwe Gauloise jagend: "Wacht, nog één ding: een groot terras bovenop de bult met uitzicht over het prachtige terrein!"

Tot slot, wat zijn de twee belangrijkste redenen om komend weekend naar Hoogte80 te komen?
"De spectaculaire omgeving waarin je gekke, leuke, inspirerende en magische dingen tegenkomt en elkaar ontmoet. In het weekend van 29 mei tot 1 juni is dit veruit de fijnste plek in Arnhem om te vertoeven!"

Hoogte80 Festival: 29 mei t/m 1 juni op het hoogste punt van de Geitenkamp