DRIFT om te genieten

Vasim wordt technoparadijs

Adriaan de Jonge ,

Een dag in het teken van techno en veel meer: beleving, ambiance en cultuur staan centraal. Deze editie belooft een indrukwekkende line-up en een inspirerend artistiek programma op een stralend zonnige dag. Het karakteristieke Vasim-terrein trok dan ook een breder publiek dan slechts de pure techno fanaten. Op 24 mei was een driftige hipster community massaal present om te genieten van Drift.

In de vroege middagzon is de Vasim Village area een fijne plek om rustig in zomerse sferen meegevoerd te worden. Binnen in de fabriekshal van de Vasim staat Martyn in het donker een set met lange nummers voor een halfvolle zaal te draaien, maar in de verste hoek van het festivalterrein schijnt de zon. Nijmeegse dj Thomas Elmore draait vanuit een tipi sfeervolle technobeats, opgevrolijkt met warme soul- en funkgeluiden. Thomas kijkt uit op een lachend, dansend en kleurrijk gekleed publiek.

Ben UFO creëert binnen in de Vasim vervolgens een contrasterende sensatie. Op een laag podium dicht bij het publiek mixt hij vinyl met laptops en andere elektronica. Deze Brit weet de dansdrift in een mum van tijd tot kookpunt te brengen met keiharde, zwaar rythmische techno. Hij moet niets hebben van 'geleidelijke opbouw' of iets dergelijks. Drift-gangers reageren als jonge honden op dit beukende bombardement.

Het Open Air podium is een groot, houten kunstwerk dat vooral indruk maakt tijdens zonsondergang en met de nachtelijke lichtshow. In de laatste zonnestralen bouwt Anthony Parasole met een veilige set op naar het nachtprogramma dat bestaat uit de Zweedse groep Skudge en het Britse techno-fenomeen Bin Sims.

Voor sommigen is een hele dag techno geweld nét iets teveel. Daarom is er ook een chill-out area verzorgd door kunstorganisatie Oddstream. In een donkere circustent kunnen driftige dansers bijkomen met een massage of even gamen in een luie stoel. Ook hangen er mysterieuze biologisch-artistieke experimenten ter bezichtiging. Oddstream is verder verantwoordelijk voor alle opvallende kunstinstallaties op het terrein. Deze elementen voegen een belangrijke laag aan Drift toe die zorgt voor een spannende samenkomst van culturen, typerend voor deze editie.
 

Naar mate de avond nadert, gaat het er ook bij de gezellige tipi van de Vasim Village een tikje harder aan toe. Nederlanders Job Jobse en Frits Wentink houden de melodische, overwegend vocale stijl aan. Tussen alle vrolijke dansjes kijkt niemand gek op van een langsvliegende opblaaskrokodil. El Mundo & Satori, twee locals, duiken net iets dieper dan hun voorgangers en sluiten hier de avond sfeervol af.

De temperatuur in de Vasim fabriekshal stijgt aanzienlijk als headliners Steffi & Prosumer het hitgehalte opschroeven. Saxofoons en synthesizers geven hun platen een retro laagje. De grote lichtinstallatie als een soort sciencefiction kroonluchter komt nu optimaal tot haar recht.

In de open lucht, tegen middernacht, sleept Ben Sims zijn publiek geroutineerd door de laatste uurtjes. Zijn samenhangende set met stuk voor stuk sterke platen, heeft duidelijke impact op driftig Nijmegen. Precies op tijd brengt hij de dag tot een knallend einde.

Drift maakt dit jaar de claim van een “inspirerende totaalbeleving” volkomen waar. Het festival lijkt meer te omvatten dan “Drift om te dansen.” Techno dj’s zijn van nature geen entertainers, toch blijven Drift bezoekers constant geprikkeld. Ambiance brengt elektronische muziek tot een next-level.