Bastiaans Luchtkasteel zweeft verder

Ideeën en ambities van Arnhems onconventionele kunstplatform

Tekst: Adriaan de Jonge / Foto's: Esmée Ottema ,

In het weekend van 4 april pitcht kunstplatform Luchtkasteel een nieuw cultureel concept: een contrasterende dag- en nachtervaring met een mix van muziek en beeldende kunst. Voor zowel de organisatie Luchtkasteel als voor de stad Arnhem wordt het een spannende ervaring. Luchtkasteel heeft de afgelopen anderhalf jaar diverse exposities en evenementen opgezet, duikt hier en daar in verschillende hoeken van Arnhem op en bouwt steeds verder aan het verrijken van het beeldende kunstklimaat. Maar wat houdt Luchtkasteel precies in en wie houdt het in de lucht?

3voor12 Gelderland sprak met Bastiaan Kuijt, initiatiefnemer van Luchtkasteel en de drijvende kracht achter de organisatie. De naam zegt iets over zijn dromerige ambitie maar ook over de huidige status van het project: zwevend en zoekend.  Luchtkasteel helpt beginnende kunstenaars een plek te krijgen in de stad door alternatieve expositiemogelijkheden te creëren. De bepalende, conservatieve artistieke elite in Arnhem biedt jonge of afwijkende beeldende kunst echter weinig kans. Dit is het startpunt waar vanuit Bastiaan, zelf afkomstig uit Arnhem en afgestudeerd aan kunstacademie St.Joost in Den Bosch, Arnhem wil veranderen en verrijken.

In eerste instantie, zo vertelt hij, was Luchtkasteel een manier om tegen die gevestigde orde aan te trappen. Autonome kunst zonder pretentie – niet welkom in die kringen – moest een plek krijgen in de stad. In het dichtgetimmerde Arnhemse beeldende kunstklimaat was het niet makkelijk om een geschikte plek te vinden voor zulke doeleinden. Uiteindelijk vond ongeveer anderhalf jaar geleden een eerste editie van Luchtkasteel – volgens hem nog steeds de meest succesvolle – aan de Trans in Arnhem plaats. Voor de verwerkelijking waren bijdragen uit eigen zak van de organisatoren nodig en al snel werd duidelijk dat deze vorm van financiering niet lang stand kon houden. Bastiaan werkt zoveel hij kan aan het kunstplatform maar heeft nu zijn bijbaan nog nodig om het draaiende te houden. Daarom is hij op zoek naar een vastere vorm van financiering en continuïteit voor Luchtkasteel. Met een eenmalig startkapitaal via bijvoorbeeld crowdfunding (of wellicht een welwillende miljonair) hoopt hij van Luchtkasteel een stichting met een vaste locatie en solide basis te kunnen maken. De discussie van 'cultureel ondernemerschap' staat centraal in zijn ideeën. Aan de ene kant gelooft hij niet in een onvoorwaardelijk subsidie-infuus voor beeldende kunst, aan de andere kant wil hij ruimte bieden voor autonome kunst. Uiteindelijk is het belangrijk dat Luchtkasteel, na de vestiging als stichting, een onafhankelijke organisatie wordt.

Op de vraag of hij zelf, als jonge kunstenaar, het creatieve proces niet mist nu zijn bezigheden zich concentreren rondom de organisatie van Luchtkasteel, antwoordt hij overtuigd nee. Voor hem is het opzetten van evenementen waar spannende en nieuwe dingen gebeuren net zo goed een maakproces en een kwestie van verkennen en experimenteren.



Het aankomende evenement – of eigenlijk twee evenementen in één – draait om het contrast tussen dag en nacht. Voor Bastiaan is het een experiment, een pilot die uit moet wijzen of dit concept bestaansrecht heeft. Op vrijdag 4 april vindt in popcentrum Jacobiberg een compleet losgeslagen feest plaats waarbij recordlabel Dorcas diepe, rauwe techno en house verzorgt en Luchtkasteel de beleving versterkt met verrassende visuals. Het resulteert in een onconventionele, spannende totaalervaring van de nacht via beelden én muziek. Zondag 6 april is dezelfde locatie het toneel voor iets heel anders: werk van zes beeldend kunstenaars en een muzikaal-poëtische act rondom Jacques Brel (“Overleven met Brel”). De expositie is een samenwerking met platform Beeldende Kunst Arnhem en vormt het officiële eindpunt van de kunst-fiets-route Arnhem. Voor het 'night' event zijn de earlybird-tickets inmiddels uitverkocht maar in de reguliere online voorverkoop en aan de deur zijn nog kaarten beschikbaar. Het 'day' event is gratis.