Esmée Ottema vertelt over haar expositie

"Sfeer en creativiteit is vaak belangrijker dan een perfecte technische foto"

Bernard Bodt ,

Esmée Ottema is zo goed als afgestudeerd als fotografe bij het ROCA12 in Ede. Onderdeel van de opleiding is het organiseren van een expositie met haar eindwerkstuk. Een goede reden om eens een goed gesprek te voeren met deze ervaren 3voor12 fotografe.

Wanneer ben je bij 3voor12 begonnen?
Mijn eerste bands die ik voor 3voor12 gelderland gefotografeerd heb waren Streetcarb (met Erik Giesen) en Geiser tijdens de Gesel XL in november 2010. Ik was door Xavier Teerling gevraagd om als fotografe bij 3voor12 aan de slag te gaan n.a.v. een fotoreportage die ik had gemaakt voor school tijdens de popronde Wageningen aan het begin van mijn opleiding.


Je organiseert nu in Dudok een expositie. Hoe is die tot stand gekomen?
Het thema is “Gelders trots”. Ik heb afgelopen november op basis van de gebruikelijke lijstjes die op 3voor12 verschijnen over welke bands het goed deden in 2013 en we in de gaten moeten houden in 2014, een selectie gemaakt. Het idee was om tweeluiken te maken (een live-foto en een portret van een bandlid). Ik heb ze toen allemaal benaderd maar omdat niet alle bands tijd hadden of niet optraden in die periode, ben ik uiteindelijk tot deze 10 gekomen: Nausica, Hippy Tree Friends Collective, Achterdochtig, Rogier Pelgrim, On Eva, The Heat, Automatic Sam, Lavalu, Sofia Dragt en The Hubschrauber.

Hoe heb je de bands zover gekregen dat ze hun medewerking verleende?
Doordat ik voor 3voor12 al heel veel bands gezien, gesproken en gefotografeerd heb, was het contact er al. Maar ik liet ook weten dat ik enthousiast was over hun muziek, dat is ook fijn voor de samenwerking. De keuze welk bandlid geportretteerd heb ik bij bands aan hen overgelaten. Dat deed er bij mij eigenlijk niet per se toe.

 

Wat was de eerste band die je gefotografeerd hebt?
Dat was Hippy Tree Friends Collective. Ik heb ze tijdens een liveoptreden in café de Kroeg gefotografeerd. Geen makkelijke plek voor een foto, ik heb er lekker geëxperimenteerd met een flitser. De avond liep ook lekker uit, het was zo'n typische rock 'n' roll avond. Met het portret wilde ik met een bepaalde flitstechniek experimenteren wat niet uitpakte zoals ik dat wilde. Dus toen heb ik de beelden los geschoten en in elkaar gemonteerd. Het werd precies zoals ik het in mijn hoofd had en daardoor raakte ik erg gemotiveerd voor de rest van de serie.

Welke stijl heb je gebruikt?

Ik heb bewust de keuze gemaakt voor kleur en vierkant, omdat ik mezelf wat restricties wilde opleggen als laatstejaars. Verder wilde ik de bands zo fotograferen dat de foto de sfeer oproept van de muziek die ze spelen.

En is dat gelukt?

Ja, ik vind van wel. Mijn werk is op school door 2 interne docenten en 4 externe docenten beoordeeld en met een 8, dus op school waren ze ook tevreden.

Heb je nog tips voor beginnende popfotografen?
Jazeker. Niet stressen. Laat vooral in het begin je creativiteit niet belemmeren door het werk van concurrerende fotografen. Sfeer en creativiteit is vaak belangrijker dan een perfecte technische foto. Ontdek wat je zelf leuk vindt, de rest komt dan vanzelf.

Wanneer is de expositie?
Zaterdag 5 juli en zondag 6 juli van 12.00 tot 20.00, en maandag 7 juli van 12.00 tot 16.00. De expositie is in de van Ranzowzaal in Dudok te Arnhem.