Normaal is het een rustig vakantiepark met vele konijnen en vleermuizen. Zijn er nu nog enkel productie- en bouwploegmensen te vinden, komend weekend worden er zo’n tienduizend mensen verwacht. Het festival richt zich niet alleen op muziekliefhebbers, maar ook op creatievelingen die de handen uit de mouwen steken, zoveel wordt wel duidelijk na een kijkje op het terrein.
Nieuwsgieriger dan bij een willekeurig ander festival zijn we wel. De eerste editie van Down The Rabbit Hole, 'het kleine zusje van Lowlands', begint aanstaande vrijdag. Het programma is bekend, de opzet van het festival ook, maar een echte indruk van een debuutfestival krijg je pas wanneer je het ziet. Daarom hier alvast een eerste terreinverkenning onder begeleiding van Bente Bollmann, marketing manager bij Mojo.
Via een grote poort betreed je het terrein, alsof je als een Alice in Wonderland terechtkomt. De boom bovenop de poort slurpt maar liefst duizend liter water per dag. Water genoeg in de omgeving, maar zie het maar eens omhoog te krijgen. Kleurrijke, duurzame materialen en zelfs het hekwerk is aan de binnenkant met grassen bekleed. Je waant je in een soort Friedrichshain, maar dan in een natuurlijke omgeving.
Er is zat te doen op het terrein van Down The Rabbit Hole: vlotten bouwen, kunstwerken maken, een smederij... je kunt het zo gek niet bedenken.
Er zijn drie grote tenten met de podia Teddy Widder, Fuzzy Lop en de Hotot (het hoofdpodium), allen vernoemd naar konijnenrassen. Met eventuele slechte weersomstandigheden is rekening gehouden. Mocht het gaan regenen, dan bieden de tenten waarin de podia staan voldoende ruimte om in te schuilen. In de Teddy Widder en de Fuzzy Lop gaat het feestgedruis door tot in de nachtelijke uurtjes, met dank aan gemeente Beuningen voor de nachtvergunning.
Op het grote veld bij hoofdpodium de Hotot kunnen voetballiefhebbers zondag de wedstrijd volgen. Tijdens The Naked & Famous weliswaar, maar dan op zo'n manier dat het publiek geen hinder ondervindt van onze volgende overwinning.
Het terrein van De Steiger is mooi gelegen aan het water, waar je ook mag zwemmen. Of het een zwemparadijs wordt, is mede afhankelijk van de weergoden. Je kunt er ook voor kiezen met een vlonder het water op te gaan, maar deze moet je wel eerst zelf even bouwen.
Voor volledig geïmproviseerd vermaak ga je naar de Vuurplaats. The Other Side is een compagnie bestaande uit onder andere cabaretiers, dichters en wordt gehost door Stephanie Louwrier, Johan Fretz en Willem Bosch. De naam zegt het al: het hele tafereel speelt zich af rond een groot vuurkorf. Fijn voor de koukleumen en droog zitten kun je hier ook. De vraag is dan wel of het vuur nog brandt.
En dan zijn er nog de twee aaneengelegen velden. Op het Vuige Veld staan naast Neerlandse dj’s diverse eettentjes. Het eten is voornamelijk biologisch. Je kunt er barbecueën en voor een wat exclusievere maaltijd staat er zelfs een heuse Ottolenghi-keuken. Er zijn ook winkels op het terrein: onder andere een bloemenstal, een modezaak en een barbier voor wie als een ‘stylish’ Neanderthaler door wil gaan.
Het ‘creatieve brein’ kan zich flink uitleven op het Idyllisch veldje. Twintig tot vijfentwintig kunstenaars staan hier vanuit containers hun vakmanschap uit te oefenen. Je kunt hier ook je eigen merchandise maken, amuletten slaan, leren hoelahoepen, er is een yogaruimte en je kunt er slacklinen. Slacklinen heeft iets weg van koorddansen, maar volgens de experts is dat toch net weer even iets anders.
Een utopische dwaaltocht kun je tussen elf uur 's avonds en twee uur ‘s nachts maken in het dichtbegroeide bos van BOSMOS: een kunstproject met licht- en lasershows en rookmachines.