Twaalfde editie van Spijkerrok

Op de bank met Eric Veltink

Bernard Bodt ,

Aanstaande zaterdag vindt voor de twaalfde keer de zomereditie van Spijkerrok plaats. Tijd voor 3voor12 gelderland om met Eric Veltink, een van de organisatoren, op de bank plaats te nemen.

Hoe is Spijkerrok ontstaan?
Het is ontstaan als een soort studentenfeestje in de Kastanjelaan. Iemand draaide plaatjes en er was een akoestisch optreden. De entrée was een paar euro en met de opbrengst is een stofzuiger voor het studentenhuis gekocht. Die stofzuiger is nog jaren het logo geweest. In 2006 was het de laatste keer in de tuin. Dat is ook het moment dat ik bij de organisatie betrokken raakte. De reden dat we daarna naar Thialf verhuisden is dat de mensen uit het studentenhuis één voor één vertrokken naar Nijmegen en andere plekken. Met de oude groep zijn we nog wel tot 2011 doorgegaan. Sinds 2012 wordt het festival door vier mensen georganiseerd: Bas Froon, Jeroen Termaat, Jelmer Bronsdijk en mijzelf.

Hoe komt ieder jaar de programmering tot stand?
Omdat we alle vier goed ingevoerd zijn in de Gelderse muziekscene hebben we een uitgebreid netwerk. Veel contacten met allerlei bands en bookers. Het is dan vooral een kwestie van mensen benaderen en kijken wat zowel qua planning als qua euro's voor elkaar valt te boksen.. De meeste bands die op Spijkerrok gespeeld hebben beleven het als een fijn festival. Dat wordt rondverteld en is natuurlijk onze beste reclame. De uiteindelijke keuze wordt gemaakt op basis van kwaliteit en euro's. Daarbij staan er altijd meerdere lokale bands, dat is altijd al een uitgangspunt geweest. We hebben altijd een singer-songwritertent en een rocktent. Vanwege het feit dat de opbrengst naar een goed doel gaat zijn de bands bijna altijd bereid om tegen een onkostenvergoeding te spelen.

En het goede doel is dit jaar?
Net als vorig jaar gaat de opbrengst naar World Music Box Organisation, een instelling die ervoor zorgt dat kansloze kinderen in Chili (2013) en dit jaar ook in Zuid-Afrika door middel van muziek leren dat ze talenten hebben, creatief bezig zijn, meer zelfvertrouwen krijgen en gewoon een erg mooie muzikale tijd hebben.

Op welke bands ben je trots dat ze dit jaar spelen?
Na Automatic Sam en Birth Of Joy zijn we trots dat we dit jaar de derde in het rijtje, Shaking Godspeed hebben staan. Ik ben zelf een groot fan van ze. Ze hebben net een geweldige nieuwe single uit en ik kan niet wachten tot hun plaat in september verschijnt. Daarnaast ben ik blij verrast dat we Knarsetand hebben weten te strikken voordat ze op allerlei grote festivals staan. Een prima afsluiter van de dag.

Waarom moeten mensen zaterdag naar de Vrijstaat Thialf in het Spijkerkwartier in Arnhem komen?
Gewoon omdat het een ontzettend, fijn, relaxed feestje wordt. We hebben goede muziek en de entrée houden we bewust laag. Het weer wordt goed, er is volop drank en lekker eten: alles om er een geslaagde dag van te maken. En daarnaast help je ook nog mee om kids in Zuid-Afrika een beter leven te geven.

 Line-Up

15.00 – 15.30 Alaskans
15.45 – 16.15 Iglija
16.30 – 17.15 dr. Duval
17.30 – 18.00 Roos van Tuil
18.15 – 19.00 The Silver Cadillacs
19.15 – 19.45 Antonymous
20.15 - 21.15 Shaking Godspeed
21.30 – 22.00 Aafke Romeijn
22.30 – 00.00 Knarsetand