Hoe is Zamora ontstaan?
Afgelopen paar jaren heb ik veel songs geschreven. Het was voor mij een uitlaatklep in een nogal heftige periode. De nummers zijn in de slaapkamer op een akoestische gitaar ontstaan. Op een gegeven moment liggen die nummers er, en dan? Ik had wat demo’s op een hard disc kunnen laten verstoffen. Of met een band het materiaal verder uitwerken? Ik heb best lang getwijfeld, het is nogal persoonlijk. Uiteindelijk hebben vrienden me over de streep getrokken. Eind 2012 ben ik muzikanten gaan zoeken. Dit ging vrij snel. Nick reageerde meteen. We hebben in het verleden veel samen getoerd. Pim werd ook enthousiast en Isabel maakte Zamora in mei compleet. Een dame op drums is natuurlijk op zich al heel tof en Isabel drumt heel stijlvol.
Hoe zijn de verhoudingen binnen Zamora?
De band staat in dienst van de songs. Dit wil zeggen dat iedereen zijn creativiteit toevoegt aan wat er al ligt. Kijk, ik ben een drummer die is gaan zingen en later nog wat gitaar heeft leren spelen. De structuur van de songs is daardoor vrij eenvoudig. Ik denk dat het gelukt is om muzikanten te vinden die een stuk eigenheid aan het materiaal toevoegen, zonder dat het ten koste gaat van de balans. Ze voelen goed aan waar het over gaat.
Hoe zou je de muziek van Zamora omschrijven?
Ik heb altijd veel bewondering voor alternatieve bands die pakkende songs schrijven en daarin per nummer doen wat nodig is. Gierende feedback of juist heel klein. Geen conventies. Zamora beoogt ook een breed georiënteerde alternatieve rockband te zijn. Onze kracht zit in de intensiteit en de melodie. Deze band is misschien minder heavy aan de oppervlakte dan onze eerdere bands, maar het broeit onder de waterspiegel. We zoeken diepte. Er was veel real life inspiratie bij het schrijven en dat hoor je wel terug. Ik hoop ook dat we met Zamora een publiek gaan vinden dat mee duikt in de lagen van de songs.
Kunnen we binnenkort een album van Zamora verwachten?
Jazeker! We zijn aan het plannen. Zoals het er nu uitziet, gaan we in juni de studio in. We praten op dit moment met Wouter Bude. Wouter is een ambitieuze, jonge producer, die een hele 'vette' studio heeft gebouwd in het zuiden: Moon studio. Zijn studio staat vol met vintage instrumenten, coole pedalen en oude taperecorders. Precies wat we zoeken. Ik hoop dat we de financiering rond krijgen, want we willen echt het maximale voor dit album. We hopen in het najaar te kunnen releasen.
Wat is het meest absurde dat je hebt meegemaakt in je Celestial Season-tijd?
Celestial was een hele toffe band om mee op pad te zijn. De avonden van een show ontaardden meestal in een soort supernova, maar in feite waren we allemaal hele lieve jongens. Misschien denken sommige zalen daar anders over... (lacht). Het kon er wel eens stevig aan toe gaan, zeker in die kelders in het oosten van Duitsland waar we vaak speelden. Maar echt absurd werd het eigenlijk nooit. Misschien heb ik een deel van de film verdrongen. Wat ik me vooral herinner, is het plezier waarmee we op het podium stonden.
In 2002 stopte Celestial Season. Waarom?
Celestial heeft natuurlijk een nogal grillige koers gevaren. Er zat veel onrust in onze hoofden. We waren eigenlijk continu op weg naar iets anders. Eind 2001 schreven we een aantal hele rustige tracks en zag het er naar uit dat we onze stonnerrock-fans weer op de proef zouden gaan stellen. We wisten op dat moment niet zo goed waar het heen zou gaan en of dit ons als band goed zou doen. Toen speelden we begin 2002 een heerlijke show in de Vera. Het klinkt misschien gek, maar dat voelde als een perfect moment om te stoppen. Het was tijd dat ieder z’n eigen pad zou gaan kiezen. Begrijp me niet verkeerd, er waren onderling geen problemen of zo. We zijn nu nog steeds dikke maten met elkaar. Maar het is goed geweest om op een hoogtepunt te stoppen.
Celestial Season besloot in 2011 weer op te gaan treden, maar zonder jou. Waarom deed je niet mee?
De reünie in 2011 was helemaal gericht op de doom-periode. Dat was voor mijn tijd. Solar lovers heeft als album echt wat betekend voor veel doomfans. Doordat de band eigenlijk vrij snel na de release geswitcht is naar stonerrock voelde dit terugkijkend niet helemaal af. Er bleef ook veel vraag naar. Toen hebben Olly en Pim een kleine reünie-tour opgezet. Ik ben geen doom-zanger en George Oosthoek heeft dat voortreffelijk gedaan. Ik ben wel met de band meegegaan naar Roadburn. Ik was toen ook al aan het schrijven en moet bekennen dat het me wel heeft gestimuleerd om door te gaan op het ingeslagen pad.
Wat heb je in de periode tussen Celestial Season en Zamora gedaan?
Eerst heb ik nog wat doorgeschreven met Jacques (de Haard, ex-bassist Celestial Season / Anneke van Giersbergen / Garcia plays Kyuss). Dat was heel relaxed, een soort afkickproces. Met de songs hebben we niet veel gedaan. Wel is later een track op een album van Anneke van Giersbergen terechtgekomen (Adore). Ik gebruik nu een van die nummers als intro voor de show. Daarna heb ik hele andere dingen gedaan: Chinese geneeskunst gestudeerd en beoefend. Ik heb me verdiept in Sacred Geometry en natuurlijk gewoon gewerkt. Het is soms goed om afstand te nemen. Na een jaar of vier begon ik te voelen dat er iets ontbrak. Uiteindelijk kom je wel weer uit waar je thuishoort.
In Zamora, speel je weer samen met Celestial Season-gitarist Pim van Zanen. Hoe is het om weer samen te werken?
Pim en ik hebben een hele bijzondere muzikale chemie. Ik ben ontzettend happy dat hij in deze band zit. Toen ik ging starten, liep de Celestial-reünie nog en ben ik eerst verder gaan kijken. Uiteindelijk komen we toch weer bij elkaar uit. We voelen elkaar blindelings aan. Met Nick en Isabel is het eigenlijk net zo. Toen we voor het eerst inplugden in de oefenruimte leek het alsof we al jaren samenspeelden. Omdat de songs 'open' zijn, is er veel ruimte voor melodielijnen op bas en gitaar. Isabel en Nick zingen veel stukken mee en in combinatie met de loopjes van Pim krijgt de muziek de gelaagdheid, waar ik eerder over sprak.
Op 25 januari staan jullie op de 3voor12 clubavond in Merleyn. Wat kunnen de bezoekers verwachten van dit optreden?
We zijn heel gedreven voor Merleyn en zien dit als ons debuut. Ondanks dat we al een keer gespeeld hebben (met Monomyth in Bibelot, Dordrecht). We gaan voor deze show ook een aantal extra dingen doen. Bekenden die komen kennen ook de achtergrond van de songs, dus het zal best intens worden. Wij gaan in elk geval alles geven en Merleyn is een intieme zaal om te starten.
Wat zou je verder nog met de lezers van 3voor12 gelderland willen delen?
Ik zou zeggen: voor mensen die het leuk vinden om nieuwe bandjes te checken, is de 25ste een interessante avond. We hebben ook een toffe supportband: Zebra Zulu, een andere nieuwe Nijmeegse band. Zij presenteren op deze avond hun ep. Dus voor wie je ook komt, zaterdag 25 januari wordt Z-day in Merleyn!
Zamora live: Club 3voor12 gelderland, zaterdag 25 januari, Merleyn, Nijmegen.