William Köster wil meer ruimte voor tijdelijke initiatieven en evenementen

“We willen meer continuïteit en kwaliteit aanbrengen in onze huidige concepten, en een eigen festival organiseren.”

Sierk Keuning ,

William Köster is oprichter en eigenaar van dance-organisatie New Dutch School (NDS). Hij is een beetje rebels. Hij probeert graag nieuwe dingen uit en hoort dan wel of het mag. Kattenkwaad voor volwassenen. Iets wat in de ogen van William noodzakelijk is om dingen voor elkaar te krijgen. Zo organiseerde hij jarenlang illegale feestjes om het uiteindelijk professioneel aan te pakken. Maar het kan en moet op alle fronten beter. Aankomende zaterdag vindt de vijfde editie van Warehouse plaats. Een goed moment om de stand van zaken te bespreken. In een open gesprek vertelt hij over het belang van het concept Warehouse, de worstelingen en toekomst van NDS en zijn relatie met beleidsmakers.

Noodzaak
NDS is al jaren actief als organisator van dance-evenementen in Arnhem en omgeving. Het begon met illegale feestjes onder bruggen en langs snelwegen. Vier jaar later organiseert NDS geen illegale feestjes meer, maar pakt ze het grootser en professioneler aan. William denkt met een beetje weemoed terug aan de begintijd. “De spanning, het spontane en het onverwachtse van die illegale feestjes mis ik wel. Het was altijd fantastisch, maar het bracht geen enkele zekerheid. Dat is met een evenement als Warehouse gelukkig anders.” Het techno- en minimalfeest van NDS werd enkele maanden geleden voor de eerste keer georganiseerd in een loods aan de Nieuwe Havenweg. Samen met collega-organisator 8Bahn programmeert NDS daar tweemaandelijks eigen feesten. 8Bahn organiseert de Harbourfeesten en NDS de Warehousefeesten. Het betrekken van de loods is met het oog op een solide en hoopgevende toekomst een belangrijke en noodzakelijke ontwikkeling voor NDS. De organisatie is al jaren op zoek naar een locatie waar zij structureel feesten kan organiseren. De inkomsten die uit de Warehousefeesten gegenereerd worden bepaalt de speelruimte en mogelijkheden om door te groeien. “Het is zo lastig om in Arnhem een locatie te vinden die aan onze wensen en eisen voldoet, en tegelijkertijd binnen het vergunningenbeleid van de gemeente past. De loods aan de Nieuwe Havenweg is daarom een geschenk uit de hemel. We kunnen hier de kosten reduceren, de operationele organisatie optimaliseren en ons publiek beter informeren. En we hebben meer mogelijkheden om gevestigde acts en dj’s te boeken. Dit was voorheen niet mogelijk omdat we geen locatie of data richting publiek, leveranciers en vooral agentschappen konden communiceren. We kunnen moeilijk tegen deze partijen zeggen: ‘Ik denk dat we ergens in november in de regio Arnhem een feest gaan organiseren, kom je ook?!’ Dat is nu gelukkig anders,” aldus William.

Eigen wijze
Je kunt je afvragen of een organisatie zo afhankelijk kan zijn van een geschikte locatie. Er zijn immers meerdere locaties en mogelijkheden in Arnhem en omgeving om 800 mensen uit hun dat kan laten gaan. William reageert: “Het gaat er niet alleen om of het kan en dat je aan alle eisen van de gemeente voldoet. Het gaat er vooral om dat je als organisatie ergens voor staat en dat je dingen op je eigen manier wil doen. Wij willen met de Warehousefeesten graag een bepaalde vibe, muziekstijl en beleving neerzetten die beter tot z’n recht komt in een loods. Niets ten nadele van locaties als Luxor of Willemeen, maar de loods sluit beter aan bij onze roots en waar we voor staan. Het industriële en rauwe karakter is perfect. Daarnaast komt het familiaire gevoel waar NDS bekend om staat hier beter tot uiting. De bezoekers leggen makkelijk contact en daar hechten we veel waarde aan. Mensen met muziek, dans en kunst verbinden blijft geweldig!”

Manifest
William zet zich daarom fanatiek in om het voor culturele organisatoren eenvoudiger te maken om evenementen te organiseren op alternatieve locaties. Niet zo lang geleden heeft NDS een manifest geschreven en vervolgens door heel Arnhem verspreid. In het manifest geeft de organisatie aan dat er door beleidsmakers meer ruimte moet worden gegeven om op verschillende plekken in de stad evenementen te organiseren. De regelgeving op het gebied van veiligheid en tijdelijke horeca is nu nog regelmatig een obstakel. Hoewel NDS het manifest heeft geschreven, staat het hierin niet alleen. “Al jaren zetten meerdere organisaties zich in om het vergunningenbeleid van de gemeente te wijzigen. Dat is in mijn ogen ook nodig. Waarom moet je bijvoorbeeld voor iedere afzonderlijk evenement een aparte vergunning aanvragen? Terwijl het al jaren op dezelfde locatie plaatsvindt? Dit kan veel efficiënter. Niet alleen organisatoren erkennen dit probleem, ook binnen de gemeente hebben we medestanders.”

Betere samenwerking en communicatie
“We willen het wiel niet opnieuw uitvinden, en waarom zouden we ook? De hele regelgeving en samenwerking met lokale overheidsinstanties kan en moet beter. Gelukkig gaat dit al veel beter en wordt er naar ons geluisterd. We zijn veel in gesprek met instanties en afdelingen. Er wordt met ons meegedacht. Echter zij zijn ook met handen en voeten gebonden aan de wet. En dat snap ik ook. Maar zij kunnen zich ook samen met ons inzetten om regels te veranderen, omdat het echt anders en beter kan. Een tweede probleem waar veel organisatoren tegenaan lopen, is dat er geen vast aanspreekpunt is binnen de gemeente. Het zijn allemaal eilandjes die nauwelijks inzicht hebben in elkaars werk en procedures. Zo heb je bij het organiseren van een evenement weleens met vier tot vijf afdelingen contact. Dit is niet efficiënt en tijdrovend. Het loopt allemaal nog veel te stroef,” besluit William. Hij geeft wel aan dat er de afgelopen tijd wel veel is veranderd, en dat Arnhem op dit gebied liberaler is dan andere steden. “Het is goed dat Arnhem zich verenigt en de dialoog met de gemeente aangaat. Zaak blijft dat we het samen moeten doen. Alleen kun je niet zoveel aanrichten.”

Eigen toekomst
NDS richt zich niet alleen op samenwerking met andere organisaties en instanties, maar vooral ook op zichzelf. 2014 belooft een belangrijk jaar te worden. Het succes van onder andere de Warehousefeesten bepaalt wat allemaal mogelijk is. Voor William een reden om zich vooral daarop te richten. “Nogmaals, we zijn op de goede weg. Met de huidige evenementen die we organiseren valt op alle fronten veel winst te behalen. We gaan dit jaar voor meer continuïteit en kwaliteit. Meer bekende internationale dj’s en een efficiëntere organisatie zijn ons doelen. Daarnaast hoop ik echt dat we dit jaar een zomers zondags festivalletje kunnen organiseren. Een festivalletje als Park Open lijkt me wel wat, maar dan met elektronische muziek. Dat past perfect bij waar wij voor staan; gezelligheid en saamhorigheid.”

Aankomend weekend staat de vijfde editie van Warehouse op het programma. In een loods aan de Nieuwe Havenweg 23 kun je van 23.00 – 06.00 dansen op de muziek van onder andere San Proper en Baby Ford. Een kaartje kost € 12,50 in de voorverkoop en € 15,- aan de deur.