Eerste editie Music Meeting XS

Geslaagde vuurdoop voor dochterfestival MM

Patrick Schimmel ,

Music Meeting heeft een dochter. Beschuit met muisjes dus, in de vorm van één avond wereldmuziek in Doornroosje: Music Meeting XS. In plaats van de warme buitenlucht in mei, naar het broeierige 'Roosje' aan het begin van de winter. De XS-editie heeft een veelbelovende line-up weten te realiseren. 3voor12 was erbij om verslag te doen.

HET CONCERT

Music Meeting XS met Mayra Andrade, Kassé Mady Diabaté, Vincent Peirani & Emile Parisien en Méta Méta. Doornroosje, Nijmegen 30 November 2014. De paarse zaal is, net als de foyer en het café, ingericht als wereldmuziekcafé en uitvalsbasis voor een intermezzo. Er worden sfeervolle plaatjes gedraaid en later op de avond wordt er gedanst. Voor vele was dit de eerste ontmoeting met het nieuwe Doornroosje en het lijkt te bevallen.

DE MUZIEK

Mayra Andrade en band openen om half vier de eerste editie van het dochterfestival. Wat haar zo leuk maakt, is dat de vele traditionele latin-invloeden die haar muziek rijk is, worden gecombineerd met een nummeropbouw en elementen die we kennen uit de rock- en popmuziek, zonder ergens in clichés te vallen. Het resultaat: nummers die stuk voor stuk makkelijk mee te zingen zijn en nummers waar op te dansen is. Iets wat ook veelvuldig gebeurt, al is dat wel enkele malen op uitnodiging! De nummers zijn gevarieerd en de band swingt genoeg om het nog opwarmende publiek op deze winterdag te boeien. De ene keer is er een duidelijke synthesizer om vervolgens met een opzwepende gitaarriff te komen. Mayra is een sterke zangeres en haar fantastische stem is prima hoorbaar in een wederom perfect afgestelde zaal. Zoals ze zelf zegt: “het is wel erg vroeg om te spelen, dus laten we doen alsof het avond is”. Iedereen kan alvast de heupen losgooien.

Voor een tripje West-afrika in een klein uurtje moet je bij Kassé Mady Diabaté zijn. Hij neemt in traditionele vertellende stijl, met verhalen uit Mali, het publiek aan de hand mee. De beste man wordt begeleid door een band uitgerust met prachtige, eveneens traditionele instrumenten. Ook Ballaké Sissoko (spelend op een kora) en Badjé Tounkara (op een ngoni, een gitaar waar Seasick Steve jaloers op zou zijn, stelen de show met enkele solo’s. Diabaté en band imponeren. Hun samenspel past op heerlijke wijze bij de verhalen. Hoe de zanger, inmiddels aardig op leeftijd, met zijn stem de sfeer van het lied weet te manipuleren, is knap. Een stem waarvan je helaas maar af en toe op kan vangen hoe geweldig hij is of was. Al met al een perfecte toevoeging aan de line-up.

Experimenten met jazz is altijd gevaarlijk. Gevaarlijk in de zin dat je bij veel mensen op de tenen kan gaan staan. Zeker als daar ook nog een accordeon bij komt kijken. Maar het Franse duo Vincent Peirani & Emile Parisien weet van begin tot eind te boeien en te fascineren. Op het eerste gehoor heeft het tweetal een wat vreemd geluid: de tenor-saxofoon en accordeon is een zeldzame combinatie. Maar al deze vooroordelen worden door de muziek aan de kant geveegd. De nummers houden stuk voor stuk de aandacht van het publiek in een ijzeren greep vast. De twee voelen elkaar perfect aan en laten het publiek lachen en juichen, soms zelfs tijdens de nummers. Filmmuziek, een nieuw soort jazz, noem het wat je wilt: het is indrukwekkend. Een staande ovatie is het gevolg!

Metá Metá uit Brazilië is waarschijnlijk vandaag de meest opvallende naam. Moeilijk te classificeren, niet te vergelijken. Van metal tot indierock en new wave: het zit erin en alles heeft een tropisch smaakje. Toch ademt de band rust en sereniteit uit met muzikale explosies van jewelste en een zangeres die alles aan elkaar breit. Om over het originele gebruik van de saxofoon nog maar niks te zeggen. De hals van de saxofoon stuiterde op een gegeven moment over het podium. De muziek heeft overal wel een zekere hitgevoeligheid of staat er een catchy riff centraal. Bekende elementen worden samengesmeed tot iets compleet nieuws, iets bizars bij vlagen. En dat maakt kijken naar een optreden van Méta Méta een leuke bezigheid. Het Music Meeting-publiek kan er echter weinig mee...

PLUS

De gevariëerde en vooral goede artiesten hebben deze editie tot een succes gemaakt. Ondanks een nieuwe locatie hangt er tijdens het gehele festival een gezellige en huiselijke sfeer. Leuk om te zien dat er in de hal veel interactie is met de artiesten. 

MIN

Ondanks de nieuwe locatie, blijft het jongere publiek over het algemeen thuis. Terwijl deze line-up daar uitermate geschikt voor was. Het gebrek aan livemuziek in de paarse zaal is vergeleken met andere festivals een minpuntje. Zeker bij zulke gevariëerde acts moet het publiek wat kunnen kiezen. Wellicht is de keuze voor Marya Andrade in de middag en Méta Méta als afsluiter de verkeerde geweest en had Méta Méta beter kunnen spelen op het moment dat het publiek nog geduld had.

CONCLUSIE

Music Meeting XS is een heerlijke nieuwe editie van het festival, die is opgezet zonder aan eigen identiteit in te hoeven boeken. De organisatie heeft bewezen dat ook dit in de winter en in Doornroosje een succes kan worden.