Vestival: “we hebben blanke house toegankelijk weten te maken voor een bredere doelgroep”

Nijmegen is het vertrekstation voor nieuw werelds urban house festival

Aukje Verstegen ,

Op zaterdag 23 augustus vindt de eerste editie van Vestival plaats in het Nijmeegse Goffertpark. Vestival is een initiatief van Ravuth Ty en Dave Refualu, beiden organisatoren van diverse dance-events (o.a. Nope is Dope). Voor velen lijkt dit festival uit de lucht te zijn gevallen maar Ty en Rafualu hebben wel een degelijk een plan. De volgende edities voor Chili, Signapore en Dubai zijn reeds gepland. De vraag rijst dan: waarom Nijmegen? Is er een markt voor de Urban-scene in een stad als Nijmegen of is het een goede plek om het concept in de luwte te testen? Tijdens een organisatiemeeting in het congrescentrum van het nabij gelegen Sanadome spraken we met Ravuth Ty, één van de organisatoren achter Vestival.

Nog even over het ontstaan van Vestival
In 2005 begon Ravuth met het organiseren van urban-house feesten ‘Nope is Dope’ in de Randstad. Deze liepen als een trein. “De underground house was in Nederland erg gericht op blanke mensen, als ik het zo mag zeggen. We hebben de house toegankelijk weten te maken voor een bredere doelgroep. Alles draait om marketing en hier hebben we dan ook veel in geïnvesteerd. We hebben een database van bezoekers en netwerkcontacten weten op te bouwen en bijvoorbeeld ook veel met ‘Hyves’ gedaan toen dat nog bestond.” Desondanks is hij hiermee gestopt. Op een gegeven moment was er meer aanbod dan vraag. Dj’s draaiden op eenzelfde avond in meerdere steden in het land. En zo haalde Mystery Land alle grote internationale namen binnen. Onze feesten waren niet meer uniek. “We waren op zoek naar iets nieuws omdat de housemarkt hier verzadigd was. Nederland vervult een pioniersrol in de house. Het is nu overgewaaid naar Amerika en alle succesvolle Nederlandse dj’s draaien nu in de rest van de wereld.”
 
En dus wilde we iets met live artiesten. Het gevoel dat je als bezoeker krijgt wanneer je bij een concert in de Arena staat maar dan met meerdere artiesten. Grote namen kun je niet zomaar boeken. Ze moeten weten wie je bent en wat je gedaan hebt. Gelukkig hebben we hierbij de hulp van AMI Live Entertainment. De mensen van AMI hebben we vorig jaar ontmoet via een boekingskantoor. Ze zijn erg gefocust op rock maar willen nu meer met pop, dance en festivals. 
 

Over de samenwerking met Dave
Zijn partner Dave Refualu werkte bij Libéma (eigenaar Brabant Hallen, Beekse Bergen etc.). De twee werkte al eerder samen tijdens clubavonden in de MECC hallen van Maastricht. “Onze band is heel sterk. Dave en ik vullen elkaar goed aan. Ik kom vanuit de creatieve hoek en hij vanuit de zakelijke. Ik heb bijvoorbeeld alle vormgeving voor Vestival zelf ontworpen. Weliswaar kom ik van de kunstacademie maar echt veel heb ik daar niet aan gehad. Ik heb het mezelf gewoon aangeleerd thuis achter de laptop,” zegt Ravuth nonchalant. “De hele productie zoals deze meeting wordt door Dave geleid. Dave is goed in verkopen. Hij verkoopt je de meest onzinnige dingen,” grapt Ravuth. “Hij heeft veel ervaring en weet hoe je een evenement als Vestival in de markt moet zetten.”

 


Nijmegen vs. urban/house
Vestival is in een rap tempo van de grond gekomen. In juni zijn ze pas met de promotie begonnen. De line-up bestaat voornamelijk uit internationale acts als Trey Songz, Miguel, Tyga, Craig David. “Klopt, we zijn in april begonnen met het boeken van de artiesten. We hadden eerst het plan om het in Eindhoven te organiseren. Dat lukte niet en dus moesten we verder zoeken naar een geschikte locatie. We hebben gekeken naar een regio waar niet veel gebeurt van dit formaat. In Amsterdam bijvoorbeeld is er weer teveel. Als je een denkbeeldige verticale lijn trekt op de landkaart zie je dat er in het oosten weinig te beleven is in verhouding tot de Randstad. Vandaar dat het Nijmegen is geworden. Bovendien trekken we dan ook bezoekers aan uit Duitsland waar onze geboekte artiesten erg bekend zijn. Als je naar de stand van onze kaartverkoop kijkt zie je grappig genoeg dat Nijmegen nu op één staat, gevolgd door Amsterdam en Rotterdam. De Randstad trekt dus naar het oosten. Er was ook meteen een goede klik met de gemeente Nijmegen. Ze hadden de plannen haast al rond nadat wij met het idee kwamen.” 

Met vijf artiesten van een uur speeltijd is er helaas geen ruimte meer voor nationale/lokale artiesten. Ondanks het feit dat Nijmegen bekend staat als een stad voor de wat alternatievere scene maakt Ravuth zich geen zorgen over dat de focus op grote namen ligt. "We verwachten ook bezoekers van de Matrix te ontvangen nu zij geen vaste locatie meer hebben. Daarbij is de urban/house scene juist erg dynamisch. Kijk naar de samenwerking met David Guetta en Usher. Dat zie je steeds vaker. Het is mooi dat deze stromingen samenkomen in een stad als Nijmegen."
 
Verwachtingen eerste editie
Tijdens de eerste editie ligt de focus niet op het maken van winst. De prioriteit ligt nu bij het ‘merk’ Vestival wat nog meer naamsbekendheid moet krijgen. In december gaat ‘Vestival’ naar Chili, in januari naar Singapore, in maart naar Dubai en later nog naar Bejing. Opvallend is dat driekwart van de bezoekers vrouw is. “Terwijl het toch de mannen zouden moeten zijn die de drankjes voor de vrouwen halen,” lacht Ravuth.
We hebben een uitzonderlijke line-up. Chris Brown stond ook nog op ons lijstje maar hij zat vast waardoor we het niet tijdig geregeld kregen. Die boeken we wel een volgende keer. We verwachten zo’n 15.000 mensen. Er zijn drie podia: de mainstage, de housestage en de UK Garage (dubstep, Trap, Craig David, Ms Dynamite). Er is een reuzenrad, een draaimolen en er is een fashion village waarbij twintig jonge designers de kans wordt geboden hun kledingmerk te promoten. Verder zal er een goede sfeer zijn; geen drugs en toestanden. We zitten zelf wel onder de tatoeages en mensen associëren dat al snel met drugs. Maar ik heb daar niets mee." 
 
Voor meer informatie over kaartverkoop en het volledige programma kijk op: www.vestival.eu